1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. İzmit'te limanların büyümesine izin yok
İzmit'te limanların büyümesine izin yok

İzmit'te limanların büyümesine izin yok

İzmit Körfezi’nde yerel belediyelerle limanlar arasındaki fikir ayrılığı son sürat devam ediyor. Poliport Genel Müdürü Fırat Yemeniceler belediye başkanlarının tutumlarını eleştirdi.

A+A-

İzmit Körfezi’nde yerel belediyelerle limanlar arasındaki fikir ayrılığı son sürat devam ediyor. Polisan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Poliport Genel Müdürü Fırat Yemeniceler belediye başkanlarının tutumlarını eleştirdi.

Limanlarla konusunda bir algı sorunu olduğunu dile getiren Yemeniciler, bu tarzdaki açıklamaların, altyapılarını hazırlamış büyük grupların vizyonlarını etkilediğini ifade etti. 1980’li yıllardan buyana liman alt yapıları ve limanların özel sektör yatırımlarıyla şekillendiğini hatırlatan Yemeniciler, özel sektör firmaları 100 milyonlarca dolar yatırım yaparak bugün Türkiye’nin ulaştırma alt yapısını hazırladığını kaydetti. Dış ticaretin yüzde 90’ını deniz yoluyla yapılıyor olması nedeniyle limanların çok büyük öneme sahip olduğunun altını çizen Yemeniciler, “Belediye başkanlarımızın bu limanlara sahip çıkmasını istiyoruz. Yurtdışı örneklerinde olduğu gibi belediye başkanlarının liman işletmelerine gelip, hangi konularda yardımcı olabileceklerini sormalarını bekliyoruz. Bu limanlarında oluşacak bir tıkanık ihracata olumsuz yansıyacaktır” diye konuştu.

Kocaeli’de limanların büyümesine izin verilmiyor

Kocaeli genelinde de belediyelerin limanların büyümesine karşı bir yapı içinde olduklarını dile getiren Yemeniciler, şunları söyledi: “Kocaeli limanı yük hacmi bakımından Avrupa’nın en büyük 10. Limanıdır. Muhtemelen gelecek yıl, iki limanı da geride bırakarak Avrupa’nın 8. büyük limanı olacak. Geçen yıl, Kocaeli limanı yüzde 12 büyüyerek 61.4 milyon ton yük elleçledi. Fakat limanın mevcut kapasitesi 80 milyon ton. Bölgedeki limanların kullanım kapasitesi neredeyse yüzde 80’e ulaşmış durumda. Burada liman kapasitelerinin büyütülmesi için gerekli altyapı sorunlarının belediyelerin de desteğiyle çözülmesi lazım. Eğer limanların büyümesi engellenirse tek başına Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 20’sini gerçekleştiren Kocaeli’ne zarar vereceğini düşünüyorum.”

Türkiye GSMH’nın yüzde 45’inin Kocaeli bölgesinde yapıldığına dikkat çeken Yemeniciler, “Doğal olarak da en yakın limanlardan ithalat ve ihracat gerçekleştiriliyor. Buradaki üretimin uzak limanlara taşınması, bir maliyet unsuru demek ve Türkiye’nin rekabet şansının azalması demek. Bunun doğru algılanması gerekiyor” yorumunu yaptı.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1098 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.