1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'İzmit Körfezi Risk Değerlendirme Çalıştayı' gerçekleştirildi
'İzmit Körfezi Risk Değerlendirme Çalıştayı' gerçekleştirildi

'İzmit Körfezi Risk Değerlendirme Çalıştayı' gerçekleştirildi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının (UDHB) koordine ettiği İzmit Körfezi Risk Değerlendirme Çalıştayı 11-12 Mart'ta Kocaeli Emex Otel’de gerçekleştirildi.

A+A-

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının (UDHB) koordine ettiği İzmit Körfezi Risk Değerlendirme Çalıştayı  11-12 Mart 2014 tarihlerinde Kocaeli Emex Otel’de gerçekleştirildi.

Hazırlıklarına Ağustos 2013’de başlanan çalıştayı UDHB koordinasyonunda Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM), İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi (İTÜDF), Kocaeli Liman Başkanlığı ile Yalova Liman Başkanlığı yetkililerinden oluşturulan bir çalışma gurubu hazırlayıp düzenledi.

Kocaeli Liman Başkanı Sayın İlker Tuncer ve KEGM Gemi Trafik ve Kılavuzluk Hizmetleri Dairesi Başkanı Sayın Levent Kalfa’nın açılış konuşmalarıyla başlayan çalıştay, KEGM adına çalıştay çalışma gurubunda yer alan ve IALA VTS Komitesi Başkanı olan Kaptan Tuncay Çehreli tarafından yönetildi. Çalıştayın kapanış konuşmasını ise Yalova Liman Başkanı Sayın Cumhur Yayla yaptı.

Bazılarında petrol ve petrol ürünlerinin de elleçlendiği 34 liman işletme tesisi,  düzenli yolcu taşıma ve feribot hatları, tersane ve yat çekek yerleri, yolcu iskeleleri, balıkçı barınakları ve marinalar, yelken ve su sporları kulüplerinin de yer aldığı İzmit Körfezinde yoğun bir deniz trafiği ve yolcu taşımacılığı aynı anda gerçekleşmektedir. Yıllık 61 milyon ton yükün elleçlendiği İzmit Körfezinde yılda 30 milyon insan ve yaklaşık 4 milyon araç deniz yoluyla taşınmaktadır. Bu denli yoğun deniz trafiğinin olduğu İzmit Körfezinde deniz trafik emniyetinin ve verimliliğin arttırılmasına katkı sağlamak amacıyla yapılabilecekleri belirlemeye yönelik olarak amaçlanan çalıştay, bölgede faaliyette bulunan 36 değişik kurum ve kuruluştan 47 katılımcı ile gerçekleştirildi.

Çalıştayda metod olarak Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve Uluslararası Deniz Seyir Yardımcıları ve Fener Otoriteleri Birliği (IALA) tarafından kabul görmüş ve üye ülkelere uygulamaları için önerilen risk değerlendirme metodlarından biri olan PAWSA (Ports and Waterways Safety Assessment) modeli uygulandı.

ABD’de geliştirilen PAWSA modeli, 1998 yılında Amerikan Sahil Güvenlik teşkilatı ile  Washington Üniversitesi ve Virginia Commonwealth Üniversitelerinin ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmayla son halini almıştır. Bugüne kadar ağırlıklı olarak Amerika’da uygulanmış olan PAWSA, Amerika dışında da birçok kez başarıyla uygulanmıştır. PAWSA modeli Avrupa kıtasında Danimarka’dan sonra ilk kez Türkiye’de uygulandı. Ayrıca IALA’nın, yılda bir kez, farklı ülkelerde ve uluslar arası katılıma açık olarak düzenlediği ve temelini PAWSA ve IWRAP’ın (IALA Waterway Risk Assessment Program) oluşturduğu “IALA Risk Management Toolbox” konulu eğitim semineri 8-12 Eylül 2014 tarihleri arasında KEGM’nin katkıları ve İTÜDF’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenecektir.

Oldukça başarılı geçen çalıştayda katılımcılar, mesleki uzmanlıkları, bölge hakkındaki tecrübe ve bilgilerini paylaşarak amaçlanan sonuca ulaşılmasına katkı sağlamışlardır. Çalıştayı yürüten çalışma gurubu çalıştayda elde edilen veriler ışığında emniyet ve verimliliği arttırmaya yönelik yapılması gerekenleri de içeren raporu iki ay içerisinde hazırlayarak UDHB’na sunacaklar.

Edinilen bilgilere göre ileriki dönemde benzer çalıştaylar başta yeni kurulmakta olan GTH alanları olmak üzere Türkiye’nin diğer kıyılarında da gerçekleştirilecek.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1153 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.