1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "İzmit Körfez kıyı şeridine yeni tesis kurulmayacak"
"İzmit Körfez kıyı şeridine yeni tesis kurulmayacak"

"İzmit Körfez kıyı şeridine yeni tesis kurulmayacak"

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaptırılan ve çalışmalarında bakanlığımızın da yer aldığı İzmit Körfezi Kıyı Planı''na göre, körfezde yeni tesis kurulması artık kabul edilmeyecektir"dedi.

A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaptırılan ve çalışmalarında bakanlığımızın da yer aldığı İzmit Körfezi Kıyı Planı''na göre, körfezde yeni tesis kurulması artık kabul edilmeyecektir" dedi.

Deniz Kılavuzluk AŞ Yarımca İstasyonu''nda gerçekleştirilen "İzmit Körfezi Kıyı Tesisi İşletmesi ve Sanayicilerle İstişare Toplantısı"nda konuşan Elvan, Akdeniz havasındaki ülkeler arasında denizin dilini en iyi anlayan bir millet olarak denizlere bigane kalmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Bir yandan ülkenin küresel ölçekte rekabet gücünü arttıracak adımlar ile deniz emniyeti ve temizliğine ilişkin altyapıyı kurarken, diğer yandan tersaneciliği ve limanları geliştirecek adımları bir bir attıklarını dile getiren Elvan, denizciliğin önünü tıkayan engelleri kaldırdıklarını, vergi yükünü azalttıklarını, Tuzla bölgesine sıkışan tersaneciliği başta Yalova olmak üzere tüm kıyılara yaydıklarını anlattı.

Bakan Elvan, yatırım yapacak iş adamlarının önünü açtıklarını vurgulayarak, kıyı yapılarına izin almak için yatırımcıların önünde ciddi sıkıntılar olduğunu bildiklerini, bu sıkıntıları da çok kısa sürede çözeceklerini ifade etti. 

Ülkenin dış ticaret yüklerinin yüzde 80''den fazlasının deniz yoluyla taşındığına dikkati çeken Elvan, "İzmit Körfezi bu ticaret hacmi içerisinde hiç şüphesiz önemli bir yer tutuyor. İzmit Körfezi''nde 34 limanımız var ve 62 milyon ton elleçleme kapasitesine sahip. Bu yük miktarıyla Avrupa''nın Rotterdam, Hamburg limanlarının da dahil olduğu 20 büyük liman arasında 8''inci sırada yer aldığımızı görüyoruz" diye konuştu. 

 "Konteyner kapasitesi 3,5 milyon TEU''ya yükselecek"

Elvan, söz konusu verilerin İzmit Körfezi''nin önemini gösterdiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz de bu önemin farkında olarak bu bölgeye özel bir önem atfediyoruz. İzmit Körfezi, esasen doğal bir limandır. Böyle bir doğal limanda mendirek gibi koruma yapıları oluşturmadan limanlar ve iskeleler inşa etmek en masrafsız yoldur ama maalesef liman ve iskelelerin hemen arkasında sanayi tesisleri bulunuyor. Bu tesisler körfez çevresinde yaşayan vatandaşlarımızda çevre duyarlılığı oluşturuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaptırılan ve çalışmalarında bakanlığımızın da yer aldığı İzmit Körfezi Kıyı Planı''na göre, körfezde yeni tesis kurulması artık kabul edilmeyecektir ancak biz bir yandan çevreye sahip çıkarken diğer yandan sanayicimizin taleplerine de kulak vermek zorundayız. Bu nedenle liman tesislerimizin modern limancılık anlayışı içinde rıhtım ve iskelelerini düzenlemelerine elbette destek olacağız." 

Körfezdeki gemi trafiğinde önemli bir artış görüldüğüne işaret eden Elvan, "İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü''nün ayaklarının deniz üzerinde olması, gerek gemiler gerekse köprü için seyrüsefer açısından bazı riskler oluşturmaktadır. Körfezde gemi trafiğini düzenlemek ve söz ettiğim bu riskleri minimize etmek için bir adet gemi trafik hizmetleri tesisini bakanlık olarak bitirdik ve operasyonel faaliyet kazandırmak üzere Haziran 2014''te Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne teslim ettik" ifadesini kullandı. 

Bakan Elvan, bu tesis sayesinde pek yakında gemi trafik operatörlerinin göreve başlamasıyla gemi trafiğinin kontrol edilebileceğini ve gemilerin liman tesislerine yanaşma ve ayrılma işlemlerini de tek bir merkezden yönetileceğini dile getirdi.  

İzmit Körfezi''nde yaptıkları yatırımlarla konteyner kapasitesinin 1,7 milyon TEU''dan (uluslararası gemi ticareti konteyner ölçü birimi) çok yakın gelecekte 3,5 milyon TEU''ya yükseleceğini vurgulayan Elvan, "Dilovası bölgesinde Devlet Demiryollarına ait arazide bir lojistik merkez ve aktarma merkezi planladık. Köprü inşaatına müteakip, oluşturulacak bu bölgeden geçen demir yolunu kılçık hatlarla talep sahibi liman tesislerine bağlayacağız. Böylelikle limana gelen konteynerler doğrudan vagonlar üzerine aktarılacak ve ulusal ve uluslararası demiryolu ağına bağlanabilecektir" diye konuştu. 

Taşımacılıkta tek belge dönemi

Bakan Elvan, kombine taşımacılık ve demiryolu işletmeciliği hususunda ikincil mevzuatları hazırladıklarına ve yakın zamanda yayınlayacaklarına işaret ederek, "Sizler de kendi operasyonunuzu kendiniz yaparak lokomotifinizi ve vagonlarınızı artık çalıştırabileceksiniz. Taşıma modları arasında farklı taşıma belgesi uygulaması artık son buluyor. Tek belge ile hem karayolu ve demiryolu hem denizyolu, hem de havayolunu kullanabilecek duruma geleceksiniz" şeklinde konuştu.

Kıyı yapılarına izin alma ve mevcut kıyı yapısını geliştirme konusunda yatırımcıların önüne konan sıkıntıları çözeceklerini dile getiren Elvan, şunları kaydetti: "Göreve başladıktan sonra bu izinler konusunda sanayicilerimizin ıstırap çektiğini, aylarca ve yıllarca beklemek zorunda kaldıklarını gördüm. Maliye Bakanlığı''na gidiyorsunuz 1 yıl, 1,5 yıl izin almak için uğraşıyorsunuz, arkasından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı''na geliyorsunuz 1-1,5 yıl da burada uğraşıyorsunuz, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı''na gidiyorsunuz orada da belki 1-1,5 yıl uğraşıyorsunuz. Artık bunu sonlandırıyoruz. Bundan sonraki süreçte bununla ilgili çalışmalarımız tamamladı, yakın bir gelecekte bu 3 kurum bir yuvarlak masa etrafında bir araya gelecek, başvuruyu birlikte değerlendirecekler. Belki bir ikinci toplantıda, üçüncü toplantıda nihai kararı verip, sonuçlandıracaklar. Bir yatırımcı 2-3 yıl bekletilmez." 

Elvan, kılavuzluk ve römorkaj teşkilatlarının oluşumunu düzenleyen bir mevzuatın olmadığını tespit ettiklerini belirterek, bu konuda objektif bir mevzuatı hazırlayıp, süratle uygulamaya koyacaklarını belirtti. 
Bakanlık olarak denizcilik sektörünün gelişmesi için yeni projeler geliştirip hayata geçirdiklerini aktaran Elvan, şöyle devam etti:

"Denizciliğimizin ve limanlarımızın nereden nereye geldiği çok açık. Denizciliğimizin yarınları için de ne yaptığımız ortada fakat tüm bunlara rağmen birikimimiz, insan kaynağımız ve ülkemizin jeostratejik konumu göz önüne alındığında geldiğimiz bu noktayı da yeterli görmüyoruz. Her ne kadar geçmişin ihmallerini silsek de bu süreçte zor dalgaları aşmış olsak da sektörü daha da ileriye taşıyabileceğimiz hususlar olduğunu biliyoruz." 

Konuşmasının ardından sanayicilerin sorularını cevaplayan ve görüşlerini dinleyen Elvan, daha sonra Tüpraş''ta incelemelerde bulundu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
virahaber.com

Bu haber toplam 1288 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.