İzmir’den Bakan’a Çağrı
İzmir iş dünyası, önceki gün düzenlenen Dış Ticaret ve Ekonomik Gelişmeler konulu toplantıya katılan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’a isteklerini anlattı.
A+A-
İzmir Hilton Oteli’nde düzenlenen toplantıya Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İzmir Ticaret Odası (İTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi yönetim kurulu üyeleri ve meclis başkanları katıldı. Toplantıda oda ve borsaların başkanları sıkıntılarını, beklentilerine dile getirdi. Sıkıntıların en başında değerli Türk Lirası gelirken, çakma ihracat uyarıları da dikkat çekti. Ayrıca toplantıda İzmir Limanı’nın mevcut durumu ve yapılması gereken yatırımların aciliyetine vurgu yapılırken, kruvaziyer turizminde İzmir’in yükselişini sürdürdüğüne dikkat çekildi.
EXPO 2020 desteği
Liman yatırımının yapılması halinde 3 milyon yolcu kapasitesine ulaşılabileceğini ve Avrupa’nın ilk 5 limanı arasına girmeyi amaçladıklarını belirten Demirtaş, şunları söyledi:
“İlk 6 ay rakamları çıktı. Kuşadası 203 gemi ve 183 bin 906 yolcu ile yüzde 30,4 pay alıyor ve kruvaziyerde birinci liman. İstanbul’a 215 gemi ile 135 bin 248 yolcu gelmiş, payı yüzde 21.37. İzmir’e 56 gemi gelmiş ancak bunlar büyük gemiler, 139 bin 352 yolcu getirmiş. İzmir yüzde 23,1 ile Türkiye’nin ikinci kruvaziyer limanı olup İstanbul’u geçmiş. Biz İstanbul’u geçmek bir yana Akdeniz’de ilk beş limandan biri olma potansiyeline sahibiz. 2012’ye kadar kruvaziyer limanını yetiştirmek zorundayız.”
Ekrem Demirtaş, “İzmir’de 1993’ten bu yana limandan serbest bölgeye bir koridor vardı. 13 kilometre beyanname açmadan kolcu refakatinde 45 TL maliyetle gidiyordu. Şimdi kolcu kaldırıldı. Her parti mal için banka teminat mektubu isteniyor. Yüzde 2 para bankaya veriliyor. Milyonlarca dolarlık mal da olabilir, bin dolarlık da. Ama 20 dakikalık yol için bu talep ediliyor. Kolcu sisteminin devamını istiyoruz” dedi.
Düşük kur sıkıntısı
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise, 2010 yılının ilk 7 ayında kira, su ve elektrik maliyetlerinin yüzde 50’yi, doğalgaz, benzin ve mazot maliyetlerinin yüzde 30’u aştığını ancak Euro/ dolar paritesinin değişmeden kaldığını ve ihracatçının kâr marjını daralttığına işaret etti. Düşük döviz kurunun ihracatçıları kötü yönde etkilendiğine dikkat çeken Yorgancılar, “Şunu da çok iyi biliyoruz ki, birden bire kurun artması demek, hassas dengeleri bozacak, fiyatları artırarak enflasyonu yukarı çekecek ve faizlerin artışını tetikleyecektir. Bu noktada mali disiplinden feragat edilmemesi, fiyat-istikrar politikasının uygulanması çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
Üretim yoksa kalkınmak hayaldir” diyen Yorgancılar, isteklerini şöyle sıraladı: “Komşularla ihracat imkanları değerlendirilirken, özellikle Çin ve Rusya’ya yönelik ihracat geliştirilmelidir. Krizden daha az etkilenen ülke pazarlarına giriş kolaylaştırılarak, ihracat sigortası sistemi yeniden yapılandırılmalıdır. 2011 yılının sonuna kadar özellikle yeni pazarlarda ve AB ile ilgili ihracatlarda uzak navlun desteği verilmeli, TIR’lara sağlayan akaryakıt desteği yeniden araç başına bin 100 litreye çıkarılmalıdır.”
Çakma ihracat uyarısı
EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da “Son zamanlarda, ithalat artışının tek sorumlusunun ihracatçı gibi gösterildiği; ihracat arttıkça ithalata dayalı çakma bir ihracatın arttığı bazı kesimlerce tekrarlanır hale geldi” diye konuştu. Türkmenoğlu, ihracatçının, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın önderliğinde, TİM ve İhracatçı Birlikleri ile beraber 5 senelik bir program dahilinde uygulanan komşularla, Afrika ve Uzak Doğu ile yeni pazarlar stratejisi sonucunda son yüzyılın en ağır ekonomik krizini ihracat açısından en az hasarla atlatmasının, yörünge büyümesi olarak algılanmayarak, ihracatçının başarısının gölgelenmek istendiğini vurguladı. Değerli TL’nin iç piyasayı ithalat cenneti haline getirdiğini ifade eden Türkmenoğlu, değerli TL’ye bulunacak çözüm başta olmak üzere, maliyetlerin aşağı çekilmesi için önlem alınması gerektiğini dile getirdi.
Dologh’tan liman uyarısı
DTO İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, İzmir Limanı’nda yaşanan sorunları çözmek için yapılacak 400 milyon dolarlık yatırımın aciliyetine dikkat çekti. İzmir Limanı’ndaki sıkışıklık ve özelleştirme sürecinde yaşanan aksaklıklar yüzünden 8 firmanın Aliağa Limanları’na kaydığını anımsatan Dologh, “Tedbirlerin aktif olarak hayata geçirilememesi durumunda, İzmir Limanı’ndan ayrılan armatörlerin sayısının artacağını kabullenmek durumunda kalacağız” diye konuştu.
Pamuk stratejik ürün olsun
İthal ara mallar yerine yerli ara malı kullanımının teşvik edilmesini isteyen İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, tekstil ve konfeksiyon sektöründen örnek vererek, 1.5 milyar dolar pamuk ithalatı yapıldığını söyledi. Ege Bölgesi’nde pamuk ekiminde 2000’li yıllardan itibaren yüzde 70 oranında gerileme yaşandığına dikkat çeken Kocagöz, yerli pamuk üretimine destek verilmesinin gerekliliğini vurguladı. Kocagöz, pamuk üretiminin artırılarak pamuğun stratejik ürün olarak kabul görmesini istedi. İzmir’de kurulacak Katip Çelebi Üniversitesi bünyesinde Dış Ticaret Fakültesi kurulmasının kentin gelişiminde önemli bir rol oynayacağını bildiren Kocagöz, İzmir’in dış ticaretteki rolünün bu fakülte ile artacağını belirtti.
Zafer Çağlayan’a bir koli balık
Bakan Çağlayan’a, oda ve birlik başkanları tarafından çeşitli hediyeler verildi. Hediyeler arasında İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş’ın verdiği bir koli balık dikkati çekti.
Bu haber toplam 835 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.