1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. İzmir Limanı'nda yağ tankeri krizi
İzmir Limanı'nda yağ tankeri krizi

İzmir Limanı'nda yağ tankeri krizi

Liman Başkanlığı'nın istediği güvenlik şartlarını yerine getirmeyen tankerlerin İzmir Limanı'na alınmaması yağ firmalarını sıkıntıya soktu.

A+A-

Liman Başkanlığı'nın istediği güvenlik şartlarını yerine getirmeyen tankerlerin İzmir Limanı'na alınmaması yağ firmalarını sıkıntıya soktu.

Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Liman Başkanlığı, yeni güvenlik ekipmanları bulunmayan bitkisel ve hayvansal yağ taşıyan tankerlere İzmir Limanı'na yanaşma izni vermedi. Bu durum yağ üreticisi firmaları sıkıntıya soktu.

Liman Başkanlığı'nın istediği şartları yerine getirene kadar limana tanker yanaştıramayacak olan yağ firmaları, uygulamanın Şubat ayı başına ertelenmesini istedi. Sorunun çözümü için 11 Ocak 2011 tarihinde Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda olağanüstü toplantı yapılacak.

İzmir Liman Başkanlığı, 30 Aralık 2010 tarihli bir yazı ile İzmir Limanı'nda bitkisel ve hayvansal yağların elleçlenmesi için gelen tankerlere 'acil bırakma kaplin sistemi'ni temin edip montajı tamamlanıncaya kadar yanaşma izni verilmeyeceğini bildirdi. Yeni sistem ile tankerin aniden kıyıdan uzaklaşması halinde pompalar otomatikman kesiliyor. Böylece denize yağ sızması önleniyor. Hamyağ ithalatı ve yağ ihracatında İzmir Limanı'nı kullanan yağ firmaları, bu sistemi kurmak için yurtdışına sipariş verdiklerini, düzenek tamamlanana kadar gelecek tankerlere en az bir ay süresince izin verilmesini istedi.

Orkide Yağları İthalat Operasyon Müdürü Murat Tezcan, bugüne kadar bitkisel ve hayvansal yağ taşıyan tankerlerin yüklenip boşaltılması sırasında herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını söyledi. Yine de sistemin montajı için sipariş verdiklerini belirten Tezcan, "Siparişler en erken Ocak ayı ortasında gelecek. Önümüzdeki günlerde yanaşacak 2 tanker için daha önce bildirimde bulunmuştuk. Ancak önümüzdeki günlerde Endonezya, Malezya ve ABD'den tankerlerimiz gelecek. Bu tankerleri İzmir Limanı'na yanaştıramayacağız. Başka limana yanaştırmak ise hem maliyetli hem de birçok izne tabi. Bu nedenle uygulamanın Şubat ayı başına ertelenmesini istiyoruz" dedi.

Dalan Kimya Satınalma ve Lojistik Müdürü Mehmet Seyrek ise, otomatik kapatma sisteminin akaryakıt tesislerinde ve petrol rafinelerinde kullanıldığını vurgulayarak, "Yağ sektöründe bu sistem yaygın değil. Sistemi kurmak için sipariş verdik ama bulmakta çok zorlandık. Daha önce haber verilseydi sorun yaşamazdık. Bu konuları ve yağ firmalarının limanla ilgili diğer sorunlarını görüşmek üzere 11 Ocak tarihinde bir toplantı yapacağız" diye konuştu.

Bulut: Yönetmeliğin gereği uygulanıyor
Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürlüğü İzmir Liman Başkanı Burak Bulut, Kıyı Yapıları İşletme İzin Belgesi kapsamında hazırlanan yönetmeliğin, hangi liman tesislerinde ne tür aparatların olması gerektiğini düzenlediğini söyledi. Bulut, "Bu sistemin kurulması yönetmelik gereği. Dolayısıyla kaplin sisteminin İzmir Limanı'ndaki yağ elleçlemesinde kullanılması gerekiyor. Zaten firmalar ve yük elleçleyen acenteler siparişlerini verdi. Kısa sürede bir sorun kalmayacağına inanıyorum" dedi. Şu ana kadar yanaşamayan gemi olmadığını dile getiren Bulut, kendilerine süre uzatımı için başvuran firma olmadığını ifade etti. Bulut, "Başvuru olsa dahi süre uzatma yetkimiz yok. Uygulama yönetmelik gereği" diye konuştu.

Yeni Asır

Bu haber toplam 1248 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.