1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. İzmir Limanı tarama yapılmadan özelleştirilemez
İzmir Limanı tarama yapılmadan özelleştirilemez

İzmir Limanı tarama yapılmadan özelleştirilemez

Özelleştirme sürecine giren İzmir Alsancak Limanı masaya yatırıldı. Arkas Holding CEO'su Önder Türkkanı, , "Körfezdeki tarama faaliyeti tamamlanmadan özelleştirme mümkün değil" dedi.

A+A-

Özelleştirme sürecindeki Alsancak Limanı, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nda masaya yatırıldı. Büyük Körfez Projesi ile açılacak kanalların limanın gelişimi açısından büyük önem taşıdığını söyleyen İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, "İzmir ya karasallaşarak tarihten silinen Efes Limanı gibi olacak ya da dünyayla bütünleşen Amsterdam Limanı gibi olacak" dedi.
Arkas Holding CEO'su Önder Türkkanı, körfezdeki tarama faaliyeti tamamlanmadan liman özelleştirmesinin mümkün olmadığını söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, geciken ÇED raporuna dikkat çekerken, Ticaret Odası Başkanı Demirtaş da “2013'de başlayan ÇED sürecinin 2015 sonu ya da 2016 başlarında onay sürecinin tamamlanmasını istedi.
İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun (İEKKK) Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilen 55. toplantısında, İzmir Alsancak Limanı'nın yeni imar planı ile Karşıyaka ve Konak tramvayları masaya yatırıldı. Açılış konuşmasını yapan Toplantı Başkanı Mehmet Tiryaki, seçim atmosferinin geride kalmasıyla birlikte ekonominin daha fazla ön plana çıkmasını beklediklerini ifade etti. Tiryaki, geçtiğimiz hafta Brüksel'e giden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu önderliğindeki İzmir heyetinin Avrupa Birliği nezdindeki temaslarına da dikkat çekerek, "İzmir gibi bir kentin, Türkiye'nin AB kararlılığını göstermesi açısından çok önemli bir adım. İzmir'in AB ülkeleri ile temasa geçmesi Türkiye'nin İstanbul'dan ibaret olmadığını gösterdi" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, Brüksel'de gerçekleştirdikleri görüşmeler sonunda İzmir'in AB ülkeleri arasındaki olumlu imajını gözlemleme fırsatı bulduklarını söyledi.
Tramvay karbon salınımını azaltacak

İEKKK toplantısının ilk gündem maddesi, Karşıyaka ve Konak hatlarında yapımı süren tramvay projeleriydi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, her iki projeye ilişkin detayları ve son durumu Kurul üyeleriyle paylaştı. İnşaat çalışmalarının planlandığı şekilde devam ettiğini dile getiren Gökçe, tramvayın kent içi ulaşıma getireceği avantajları, hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik katkılarını ve kentin görsel dokusuna katacaklarını görseller eşliğinde anlattı. Gökçe, dolu bir tramvayın 2 körüklü otobüsün ya da 145 binek aracın taşıdığı yolcuyu taşıyabileceğine dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye'nin de taraf olduğu Kyoto Sözleşmesi'nin önemli şartlarından birini yerine getirdiklerini vurgulayan Buğra Gökçe, tramvayların hizmete girmesiyle karbondioksit salınımında yıllık 19.271 ton azalma sağlanacağını ifade etti. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökçe, çim zemin üzerine yeşil kesitli uygulama sayesinde de tramvayın kentsel estetik açısından önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Liman için zaman kaybetmeyelim

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu toplantısında bir diğer sunum ise Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk tarafından gerçekleştirildi. Özelleştirme sürecindeki İzmir Alsancak Limanı'nın durumuna ilişkin kurul üyelerini bilgilendiren Öztürk, "Yeni planın uygulanması, 8 yıldır kördüğüm olan İzmir için büyük bir motivasyon olacaktır" diye konuştu. Yeni imar planında emsal yapılaşmanın 1,25'ten 0,50'ye indiğine ve AVM projesinin iptal edildiğine dikkat çeken Öztürk, İzmir ile aynı tarihte ihaleye çıkarılan Mersin Limanı'nın bugün İzmir'in iki katı büyüklükte bir kapasiteye sahip olduğunu vurgulayarak, bu aşamadan sonra daha fazla vakit kaybedilmemesi gerektiğini söyledi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD işbirliğinde hayata geçirilecek Büyük Körfez Projesi'nin de Alsancak Limanı'nın gelişimi açısından büyük önem taşıdığını kaydederek, "İzmir ya karasallaşarak tarihten silinen Efes Limanı gibi ya da dünyayla bütünleşen Amsterdam Limanı gibi olacak" dedi.
Gözümüz kulağımız Ankara’da

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise TCDD ile birlikte gerçekleştirecekleri Büyük Körfez Projesi kapsamındaki liman yolunun taranması için ÇED Raporu'nu beklediklerini belirterek, "Bizim yapacağımız sirkülasyon kanalı çevre, liman yolunun taranması da kent ekonomisi ve limanın faaliyetleri açısından çok önemli. ÇED raporunun hemen çıkıp taramanın yapılması lazım" diye konuştu.
Tarama olmadan olmaz!

İEKKK üyelerinden Arkas Holding CEO'su Önder Türkkanı, Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesi için 2016 yılının ikinci çeyreğine hedef konulduğunu hatırlatarak, "Körfezdeki tarama faaliyeti tamamlanmadan özelleştirme mümkün değil" dedi. Devletin sonuçlandırmadığı bir tarama faaliyetini özel sektörün üstlenmesinin mümkün olmadığını dile getiren Türkkanı, "Önce tarama faaliyetinin tamamlanması, sonra özelleştirmeye çıkılması daha doğru olacaktır" diye konuştu.
ÇED onayı bekliyoruz

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Büyük Körfez projesinin 2013'de başlayan ÇED sürecinin halen devam ettiğine dikkat çekerek, "2015 sonu ya da 2016 başlarında onay sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz. Rehabilitasyon projesi Alsancak Limanı için çok büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu. Liman arazisindeki inşaat alanlarının yeni planlama ile bir hayli düştüğünü ve yoğunluğun son derece azaldığını sözlerine ekleyen Ekrem Demirtaş, artık karşı görüş oluşturmadan, bu planın kent adına onaylanması ve ihaleye çıkılması gerektiğini belirterek, ihale şartlarının katılımcıları teşvik edecek şekilde olmasının önemini vurguladı.
ViraHaber.com


Bu haber toplam 7338 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.