1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İzmir Körfezi Projesi'nde çamur tartışması
İzmir Körfezi Projesi'nde çamur tartışması

İzmir Körfezi Projesi'nde çamur tartışması

İzmir Körfezi'ni kurtarmak için geliştirilen Büyük Körfez Projesi ile denizin dibinden saatte 800 metreküp çamur çıkarılacak. Çamur, Avrupa'nın nadir sulak alanlarından biri olan Gediz Deltası'na bırakılacak.

A+A-

İzmir Körfezi'ni kurtarmak için geliştirilen Büyük Körfez Projesi ile denizin dibinden saatte 800 metreküp çamur çıkarılacak. Çamur, Avrupa'nın nadir sulak alanlarından biri olan Gediz Deltası'na bırakılacak. Doğa Derneği bunun önlenmesi için harekete geçerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Çamuru suyla temizleyip tuzundan arındırdıktan sonra çiftçilere çok verimli tarım toprağı olarak verirken, aynı zamanda bio tarımın bölgede yaygınlaştırılması için çalışmalara başlayacağız" dedi.

İzmir Körfezi'ne yıllardır akan deredelerin alüvyonları körfezi sığlaştırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü, 'Büyük Körfez Projesi' ile denizin dibini tarayarak sirkülasyon kanalı açacak. Proje ile körfezin yüzülebilir hale gelmesi, canlı çeşitliliğinin artırılması ve yeni nesil derin su gemilerinin limana geçiş yapabilmesi amaçlandı. Ancak karfezi kurtarmak için geliştirilen projeden çıkarılacak saatte 800 metreküp çamur, Gediz Deltası'na aktarılacak. Gediz Deltası Avrupa'nın en önemli sulak alanlarından ve tuzcul bozkırlarından biri. Türkiye'deki 471 kuş türünden 289'unun yaşadığı deltanın korunması için doğa severler harakete geçti.

Doğa Derneği Gediz Deltası Proje Sorumlusu Burak Özkırlı, proje kapsamında deltanın güney bölümünde deniz altında 13 km uzunluğunda, 8 metre derinliğinde bir 'sirkülasyon kanalı' oluşturulması amaçlandığını belirterek, kanalın 10 km'lik kesiminin Gediz Deltası Ramsar Alanı sınırlarında ve Mutlak Koruma Alanı'nda iken 9 km'lik kısmı ise 1'inci Derece Doğal SİT alanı sınırlarında kaldığına dikkat çekti. Yapılacak dip taramasından çıkacak çamurun ise ulusal ve uluslararası mevzuat kapsamında koruma altında olan kıyı şeridinde dolguda değerlendirilmesi ve yine deltanın en önemli habitatlarından birine dökülerek depolanmasının planlandığını belirten Özkırlı, "Proje hem Türkiye'nin taraf olduğu Ramsar, Bern, Barcelona gibi bir çok uluslararası sözleşmeyi ihlal etmekte, hem de ulusal mevzuat kapsamında Sulak Alanlar yönetmeliğinin sulak alanlara çöp, moloz, hafriyat, dip tarama ve proses artığı çamurların dökülemeyeceği açık bir şekilde belirtildiği 15'inci maddesine ve Kıyı Kanununa aykırı" açıklaması yaptı.

ÇAMURA KARŞI MÜCADELE VERECEKLER

Özkırlı, "Deltanın güneyinde inşa edilen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin birinci derece doğal SİT alanına her gün döktüğü 600 ton çamur gibi tehditlere karşı önlem alınması gerekirken, deltanın güney bölümünü geri dönüşü olmayacak bir şekilde yok edecek olan İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi için malesef resmi prosedür başlatıldı. Özkırlı Doğa Derneği olarak, Gediz Deltası'nı ve canlıların yaşam hakkını korumak yerine yok oluşa sebep olanlara karşı bilimsel ve hukuki mücadele edeceklerini söyledi.

KOCAOĞLU ÇEVRECİLER TEDİRGİN OLMASIN

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmir Körfezi'nden çıkarılarak Gediz deltasında depolanacak çamurun verimli bir şekilde kullanılacağını ve kesinlikle doğaya zarar vermeyeceği açıkladı. Kocaoğlu Delta'da belediyeye ait 20 bin dönümlük arazinin körfezden çıkarılacak alüvyonlu çamurun önce depolanması sonrasında verimli kullanılabilmesi için gerekli sistemin üniversiteler ile yapılacak çalışma ile kurulacağını belirterek, "Bu projeyi Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve üniversitelerin Deniz Bilimi Bölümleri ile birlikte yürütüyoruz. Bu nedenle doğaya ekolojiye herhangi bir zararı olmaması için büyük gayret gösteriyoruz. Körfezden çıkarılacak alüvyonlu çamurun deltada depolanması olarak görülmesi doğru değil. Çünkü bu çamur alüvyonlu bir toprak, tek olumsuz yanı tuzlu olması. Bu nedenle bölgede biriktirdiğimiz çamuru suyla temizleyip tuzundan arındırdıktan sonra çiftçilere çok verimli tarım toprağı olarak verirken, aynı zamanda bio tarımın bölgede yaygınlaştırılması için çalışmalara başlayacağız" dedi.

KÖRFEZ 80 YIL ÖNCESİNE DÖNECEK

Kocaoğlu körfezin ekolojik ve ekonomik verimliliğinin arttırılması için 6 yıldır bilimsel araştırmalar yapılarak hazırlandığını belirterek, "Bu konuda çevrecilerin tedirginliğini anlayabiliyorum ancak bu projeyi hayata geçirmezsek İzmir körfezi daha da kullanılamaz hale gelecek. Proje bitirildiğinde Körfez 80 yıl öncesine döneceği gibi 1800 dönümlük alanda üreteceğimiz balıkları körfeze salarak hem deniz canlıları ve balık popülasyonunu arttıracağız, hem de Körfez'in derinleşmesi nedeniyle ekonomik amaçlı büyümede sağlanacak Körfez'de yapılan her türlü taşımacılıkta bugünkünden dört misli daha fazla ekonomik gelir getirirken, aynı zamanda artık İzmir Körfezi'nde denize girilebilecek. Bu nedenle bu proje İzmir'in Akdeniz'deki en önemli liman olma özelliğini yeniden kazanmasını sağlayacak. İddia edildiği gibi doğal dengelerin ve ekolojinin bozulmasını değil proje tam aksine çıkarılacak çamurun verimli halde kullanılması ve ekolojik canlılığın artmasını sağlayacağından emin olabilirler" diye konuştu.

virahaber.com

Bu haber toplam 977 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.