1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İzmir için 11 dev plan
İzmir için 11 dev plan

İzmir için 11 dev plan

2011-2014 dönemini kapsayan Sanayi Eylem Planı'nda Ege illerini ilgilendiren 11 dev yatırım yer aldı.

A+A-

Türk sanayisinin 2011-2014 dönemindeki yol haritası olarak kabul edilen "Türkiye Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nda Ege Bölgesi'ni yakından ilgilendiren 11 büyük yatırım ve hedefe yer verildi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün "Bu belgeler kağıt üzerinde kalmayacak" sözünü vererek açıkladığı 72 maddelik eylem planında Ege'ye 11 müjde var.
Türkiye'yi orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nın üretim üssü yapma hedefi doğrultusunda hazırlanan plana göre, önümüzdeki 3 yıl içinde İzmir-Ankara hızlı demiryolu projesinin etüt, ÇED ve fizibilitesi tamamlanarak inşaat çalışmalarına başlanacak. İki kent arasındaki ulaşım süresini 3 saat 20 dakikaya indirecek projenin toplam maliyeti 4 milyar 260 milyon lira olacak.
HAYATA GEÇECEK
Planda ayrıca İzmir-Bandırma demiryolu inşaatının tamamlanması, hayata geçirilecek Çandarlı Limanı'na demiryolu bağlantısı yapılması, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) demiryolu bağlantı hattı inşaatının gerçekleştirilmesi, Uşak ve Balıkesir'e lojistik merkezleri kurulması, bölgedeki liman, OSB ve büyük fabrikalara özel sektör katkısı ile demiryolu bağlantı hatları inşaatları yapılması gibi büyük yatırım projelerine yer veriliyor.
Planda aralarında Çandarlı'nın da bulunduğu büyük ölçekli ana limanlara yenilerinin eklenmesi için uygun liman sahalarının belirlenmesi hedefi de bulunuyor. Bakanlık, girişimcileri bu sahalara yönlendirmek için Kıyı Yapıları Master Planı çalışmasını en kısa sürede tamamlayacak.
LİMANLAR
İzmir ve Çandarlı limanlarının geri sahalarında demiryolu aktarım terminalleri veya karada konteynır terminalleri kurularak, demiryolu taşımacılık anlayışından lojistik anlayışa geçilecek. Türkiye'nin AB müzakere sürecindeki "işletmeler ve sanayi politikası" faslının kapanış kriterleri arasında yer alan "Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi ve Eylem Planı"nda Ege Bölgesi'ndeki yenilenebilir enerji kaynakları da unutulmadı. Önümüzdeki 3 yılda bölgedeki rüzgar, jeotermal ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının çevre etkileri de dikkate alınarak değerlendirilmesi için çalışmalara hız verilecek.
Ege'yi Marmara ve İç Anadolu ile birlikte Türkiye'nin 3 ana bilişim üssünden biri haline getirecek Bilişim Vadileri projesinin İzmir ayağıyla ilgili çalışmalar da 2011 yılı içinde başlayacak.

Ergün: Gerçekçi projeler hazırladık
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, açıklanan belgenin kağıt üzerinde kalmayacağını, çalışmalara vakit geçirilmeden başlanacağını kaydetti. Belgeyi dikkatli bir şekilde inceleyenlerin, iyi niyet temennilere değil, somut ve gerçekçi projelere yer verildiğini göreceğini ifade eden Ergün, "Bu belgeyi 2023 yılındaki hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak önümüzdeki 13 yılın yol haritası olarak görüyoruz" dedi.

İşte dev projeler
1- Ankara-İzmir hızlı demiryolu çalışmaları başlayacak.
2- Ege'deki organize sanayi bölgelerine, büyük fabrikalara ve limanlara özel sektör katkısı ile demiryolu bağlantı hatları yapılacak.
3- İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) demiryolu bağlantı hattı inşaatı gerçekleştirilecek.
4- Bandırma-İzmir demiryolu inşaatı tamamlanacak.
5- İzmir ve Çandarlı limanlarının geri sahasında demiryolu aktarım terminalleri veya karada konteyner terminalleri kurulacak.
6- Uşak lojistik merkezinin yapımına başlanacak.
7- Balıkesir Gökköy lojistik merkezinin yapımına başlanacak.
8- Çandarlı-Hubport ulaştırma kıyı yapıları ve turizm kıyı yapıları mastır planı çalışmaları gerçekleştirilecek. Ege'de uygun liman sahaları belirlenerek, girişimcileri bu sahalara yönlendirecek çalışmalar yapılacak.
9- Çandırlı Limanına demiryolu bağlantısı kurulacak.
10- İzmir'e bilişim üssü kurulacak.
11- Ege'nin rüzgar, jeotermal ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları ekonomiye kazandırılacak.

Yeni Asır

Bu haber toplam 942 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.