1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. IX.KOBİ zirvesi ve geleceği
IX.KOBİ zirvesi ve geleceği

IX.KOBİ zirvesi ve geleceği

Türkiye’nin en etkin ve en geniş katılımlı sivil toplum platformlarından olan KOBİ Zirveleri’nin IX.su 20-21 Mart’ta İş Bankasının Ana Sponsorluğunda İstanbul Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleşti.

A+A-

perihan-hanim-ic-sayfa.20121224151350.jpg

Perihan USTA
Teknoloji ve Yönetim Danışmanı
Eğitim Uzmanı
Vira-Seaway /Yazar- Yayın Danışma Kurulu Üyesi

http://www.perihanusta.com

“KOBİ’ler için Yeni Fırsatlar ve Pazarlar” ana temasıyla gerçekleştirilen oturumlarda; “Dünya’da ve Türkiye’de Mali Finans Politikalarının Piyasalara Etkisi”, “Başarıya Giden Yolda, Teşvikler ve Destekler”,“KOBİ’ler Yeni Pazarlar ve Rekabet Destekleri”, “KOBİ için Alternatif Finans Kaynakları”,“Piyasalarda Meydana Gelen Yeni Gelişmelerin Sektörler Üzerindeki Etkileri” konuları, kamu ve özel kesimin en üst düzeyde kurumsal katılımıyla oturumlarda ele alınarak KOBİ’ler için dönüşümü esas alan bir yol haritası oluşturuldu. TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Aktepe açılış konuşmasında KOBİ’lerimizin sorunlarının iş dünyamızın güçlü STK’ları, odaları, birlikleri ile birlikte, bürokrasinin dinamik unsurlarını ve üniversitelerimizin akademik gücünü işin içine katarak başarabileceğimizi belirterek sözlerine şöyle devam etti;

“KOBİ Zirveleri” ile ulaştığımız düzeyi yeni başka projelerle daha ileriye taşıma arzusundayız. Bu demektir ki; Türkiye’de üretken ve kalıcı yeni platformlar açmamız gerekmektedir. Kadın girişimcileri, genç girişimcileri, sektör bazında seçkinleşmiş girişimcileri etkin ve derin katılımlarla Türkiye’nin vitrinine çıkarmalıyız” dedi.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan;“‘KOBİ’ler İçin Yeni Pazarlar ve Rekabet Destekleri, Bilişim ve İnovasyon’ gibi önemli konuların ele alındığı zirvenin önemine değindi.Kaplan: “Günümüzde, KOBİ’lerin ülke ekonomilerinde sahip olduğu oransal büyüklük bir yana, toplam istihdam, katma değer, yatırım, vergi, ihracat ve krediler içindeki paylarının da önemli boyutlara ulaştığı görülmektedir.

Bu nedenle kalkınma ve büyümenin itici gücü olan KOBİ’lerimize büyük önem veriyoruz. Küreselleşme süreciyle birlikte, KOBİ’lerimizin mevcut pazarlarını geliştirmeleri amacıyla yaptıkları, tanıtım ve tutundurma çalışmaları ile yeni ve potansiyel pazarların araştırılması faaliyetlerini destekliyoruz.Ulusal ve uluslararası pazarlarda KOBİ’lerimizin tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapmalarını, potansiyel müşterileriyle ya da partnerleriyle temas etmelerini çok önemsiyoruz. Özellikle konjonktürel bir takım sebeplerle tüketici talebi veya tercihlerinde yaşanan değişimler neticesinde pazarlarda daralma yaşandığında, bu durumdan KOBİ’lerimiz son derece olumsuz şekilde etkilenmektedir. Bu nedenle KOBİ’lerimizin ürün ve pazar anlamında çeşitlendirmeye gitmeleri, sürekli pazar geliştirme faaliyetleri yürütmeleri, hatta iş yapma biçimlerini de teknolojik gelişmelere paralel olarak geliştirmeleri gerekmektedir.

Ülkemizin gelişmiş ülkeler kulübüne katılmaya hazırlandığı bu dönemde kalıcı başarının temellerinin atılmasında internet kullanımının KOBİ’lerimiz açısından önemi çok büyüktür. Türkiye İnternet Ekonomisi raporu, Web aktivitesi yüksek olan KOBİ’lerin ortalama yüzde 17 oranında cirolarını artırdıklarını ve bu rakamın Web aktivitesi düşük olan KOBİ’lerde yüzde 11 civarında kaldığını göstermektedir. İnternetin sunduğu iş modelleri ile KOBİ’lerimiz yurt içi ve yurt dışına yönelik pazarlara açılabilecektir. Bu durum uzun vadede işletmelerimizin dünya çapında bilinirliğinin ve pazar payının artmasına yardımcı olacaktır.

Bugün geldiğimiz noktada ülkemiz işletmeleri şükürler olsun, 170’den fazla ülkeye 150 Milyar Dolar’ın üzerinde ihracat gerçekleştirmektedir. Söz konusu ihracatın yaklaşık %60’ı ise KOBİ’lerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu durum bizlere KOBİ’lerimizin uluslararasılaşması anlamında önemli bir aşama kaydettiğini göstermektedir. Artık bir adım ileriye giderek pazar geliştirme ve tutundurma anlamında ki çalışmalara hız vermeli, uluslararası arenada markalaşmaları için işletmelerimizi desteklemeliyiz. Bizler KOSGEB olarak 2010 yılından itibaren KOBİ’lerimize sağladığımız proje bazlı desteklerimizde KOBİ’lerimizin ulusal ve uluslararası alanda pazar araştırma ve ihracatı geliştirme faaliyetlerine destekler sağlıyoruz. Diğer taraftan ise proje hazırlama kabiliyeti düşük KOBİ’leri de yalnız bırakmıyor, onlarında bu anlamdaki faaliyetlerine destek oluyoruz” dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da, dünyanın herhangi bir ülkesinde yaşanan bir ekonomik buhranın, diğer ülkelerin de buhranı haline geldiğini kaydetti.

Yalçıntaş, "Artık, küresel ekonomik anlayış, ülkeler için seçeneklerden bir seçenek değildir. Ayak uydurulması gereken bir zorunluluktur. Bu kural, tüm ekonomik aktörler için olduğu kadar KOBİ'ler için de geçerlidir. KOBİ'ler tüm dünya ülkelerinde ekonominin ağırlıklı yükünü çekerler. Söz gelimi OECD ülkelerinde KOBİ'ler, tüm işletmelerin yüzde 97'sinden fazlasını ve istihdamın yaklaşık yüzde 70'ini oluşturuyor" dedi.

Ülke bazında KOBİ'lerin ABD'de toplam işletmelerin yüzde 99,9'unu, istihdamın yüzde 50'sini, toplam katma değerin yüzde 55,5'ini oluşturduğunu dile getiren Yalçıntaş, Almanya'da toplam işletmelerin yüzde 99,5'ini, istihdamın 60,6'sını, katma değerin yüzde 53,2'sini KOBİ'lerin ürettiğini ifade etti.

Yalçıntaş şöyle devam etti: "Türkiye'de de toplam işletmelerin yüzde 99,9'unu, toplam istihdamın yüzde 78'ini, toplam katma değerin yüzde 55'ini KOBİ'ler oluşturuyor. Benzer şekilde toplam satışların yüzde 65'ini ve toplam yatırımların yüzde 50'sini de KOBİ'ler gerçekleştiriyor. Bu rakamlar bize, Türkiye ekonomisinde KOBİ'ler rolüyle, diğer gelişmiş ülkeler arasında büyük benzerlikler olduğunu gösteriyor. Rakamlar da bazı değişimler olsa da, KOBİ'lerin ekonomideki rollerinde bir değişim olmuyor.Bana göre KOBİ'lerin esas sıkıntısı iki noktada yoğunlaşıyor, Talep yetersiz, çünkü Asya merkezli yeni bir küresel ekonomik düzen oluşuyor. Devasa bir nüfusa sahip olan Çin ve Hindistan'a karşı emek yoğun üretime dayalı ihracat yapılması imkansız. Aynı şekilde Türk lirasını döviz kuru karşısında Asya ülkeleri ile rekabet edecek bir seviyeye düşürmek de mümkün değil. Batıda ise AB'nin ve ABD'nin yaşadığı kriz nedeniyle bir daralma yaşanıyor. İç tüketimde ise ithalatın payının yüksek olması, talebi azaltıcı diğer bir neden."

İstanbul Sanayi Odası Başkanı (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de, dünya ekonomisine yönelik algı ve kabullerin kökten değiştiğini ifade ederek, kriz sonrası dünyada, ekonomik merkezlerin, Batı'dan Doğu'ya doğru kaydığını, merkezlerin yer değiştirdiğini ve ölçeklere yaklaşımın da değiştiğini söyledi.

Küçük, "Bugün, artık, bütün dünyada, KOBİ'ler, her zamankinden daha önemli hale gelmiş,küresel rekabetin asli unsurları olarak, ekonomi gündeminin merkezine oturmuşlardır. Girişimcilik, inovasyon, yenilikçilik, esneklik gibi rekabetçi özellikler KOBİ'ler ekseninde tartışılır olmuştur. Küresel rekabette öne geçmenin yolu, öncelikle KOBİ'leri dönüştürmekten geçmektedir" dedi.

ix-kobi-zirvesi.jpg

virahaber.com

 

Bu haber toplam 2336 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.