1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. İTÜ ROV Takımı başarıdan başarıya koşuyor
İTÜ ROV Takımı başarıdan başarıya koşuyor

İTÜ ROV Takımı başarıdan başarıya koşuyor

İTÜ ROV Takımı 21-23 Haziran 2018 ABD’nin Washington eyaletinde yapılacak olan finallerden, geçen sene elde ettiği deneyimle büyük bir başarı elde ederek dönmeyi hedefliyor.

A+A-

Kasım 2016’da İstanbul Teknik Üniversitesi’nde kurulan İTÜ ROV Takımı, tasarladığı ve ürettiği uzaktan kontrollü su altı araçları (Remotely Opereated Underwater Vehicle) ile ulusal ve uluslararası düzeyde başarılar yakalamakta bu başarılarına bir yenisini daha eklemek üzere ülkemizi temsilen MATE (Marine Advance Technology Education) ROV Competion 2018 için 21-23 Haziran tarihlerinde Amerika’ya gidecek.

Kuruluşundan sadece birkaç ay sonra Nisan 2017’de, MATE ROV Competition 2017 Türkiye elemelerinin 1.si olan ve Amerika’da düzenlenen finallerde ülkemizi temsil eden İTÜ ROV Takımı, farklı disiplinleri biraraya getirerek; Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri, Elektrik-Elektronik, Bilgisayar ve Bilişim, Uçak ve Uzay Bilimleri, Mimarlık, Maden, İşletme ve Makine Fakülteleri’nden ekip üyeleri bulunduruyor. Başarısını bu sene de devam ettirerek, 28-29 Nisan 2018 tarihlerinde YTÜ’de düzenlenen MATE ROV Competition 2018 Türkiye elemelerinde üst üste iki defa Türkiye 1.si olan ve bu sene de ülkemizi Amerika’da temsil edecek ekip olma hakkını kazandı.

Tasarlanan ROV’ler sahip oldukları yüksek çözünürlüklü kameralar ve robot kollar sayesinde, su üzerinde bulunan bir operatörün kontrolü ile birçok görev gerçekleştiriyor. ROV’ler su altında yapılan bilimsel araştırmalarda, su altı habitatının taranmasında, insanların ulaşmasının tehlikeli ya da mümkün olmadığı alanlarda, su altı arama-kurtarma çalışmalarında, açık deniz platformları ve su altı boru hatlarının kurulum, bakım ve onarım işlemleri gibi birçok alanda kullanılıyor.

Senede bir düzenlenen MATE ROV Competition’larda katılımcılar, her sene farklı bir konsepte hazırlanan parkurlarda, mühendislik becerileriyle tasarlayıp ürettikleri uzaktan kontrollü su altı araçlarını yarıştıracak. Yarışmanın bu sene belirlediği parkur konsepti; uçak enkazları, depremler ve enerji üzerine tasarlandı. Yarışmacılar bir havuz içerisinde bulunan parkurlarda sırasıyla; bir uçak enkazının tespiti ve enkazın su üzerine çıkarılması, su altına bir sismograf kurulması ve kurulan sismograftan veri alınması ve su altı enerji üretim santrali kurulumu olarak belirlendi. Yarışmacılardan bu görevleri yaparken araçtan alınan görüntüleri yazılımları ile işlemeleri ve elde ettikleri verilerden çeşitli matematiksel hesaplamalar yapmaları bekleniyor.

İTÜ ROV Takımı 21-23 Haziran 2018 ABD’nin Washington eyaletinde yapılacak olan finallerden, geçen sene elde ettiği deneyimle büyük bir başarı elde ederek dönmeyi hedefliyor.

1-103.jpg

2-004.png

itu-rov.jpg

Vira Haber

 

Bu haber toplam 11716 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.