1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. İşte tezgahtan ilk fiyatlar
İşte tezgahtan ilk fiyatlar

İşte tezgahtan ilk fiyatlar

Av yasağı kalktı. Balıkçılar "Vira Bismillah" diyerek denize açıldı. Marmaralı balıkçılar mutsuz dönse de İzmir'de hamsi 30 TL'ye düştü.

A+A-

Uzmanlar fiyatların daha da düşeceğini vatandaşın bu sezon 5 liradan hamsi yiyebileceğini belirtti. Tezgahlarda palamutun da fiyatının 15 liraya kadar gerilediği görüldüğü.

Eylül av yasağının kalkmasıyla birlikte "Vira Bismillah" diyerek teknelerle denizlere açılan balıkçılar ilk günden umduklarını bulamadılar. Bazı tekneler boş dönerken bazıları ise az miktarda balıkla döndü.

2014-2015 balık sezonunun 1 Eylül itibariyle açılmasıyla birlikte gece saatlerinde büyük umutlarla denize açılan balıkçılar ilk günden umduklarını bulamadılar. Hava muhalefeti nedeniyle bazı balıkçılar Fatih Yenikapı’daki balık haline boş dönerken bazı tekneler ise az miktarda balıkla döndü. Balık azlığı nedeniyle Yenikapı Balık Hali’nde beklenen yoğunluk yaşanmadı.

"İLK GÜNÜM BERBAT GEÇTİ"

Denizden boş tekneyle dönen balıkçı Hakkı Memiş "İlk günüm berbat geçti. Boş döndük. Bunun sebebi hava muhalefeti. Bir çok balıkçı bu durumda. Marmara’da balık yok" dedi. 

"MARMARA’DA BALIK KALMADI"

Başka bir balıkçı ise "Balık mevsimi bu sene biraz zor geçecek. Marmara’da balık kalmadı, balık Çanakkale’den geliyor. Bu sene hava sert olduğu için birçok arkadaşımız boş geldi. Havalar düzelirse inşallah daha iyi olur" diye konuştu.

HAMSİ 30 LİRAYA DÜŞTÜ

İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Yapıcı, Türkiye karasularında av yasağının kalktığı 1 Eylül'de Ege Denizi'nden "bol" miktarda hamsi çıktığının belirterek, "Sezon öncesi kasası 100 lira olan hamsi, 30 liraya düştü" dedi.

Yapıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada fırtına nedeniyle bugün birçok teknenin ava çıkamadığını kaydetti.

İlk gün avı sonunda balıkların tezgahlara gelmesiyle fiyatların gerilediğini ifade eden Yapıcı, "Hamsi dışında barbun ve çipura gibi türler, bugün Ege dışından getirildi. Bugün bizim balıkçılarımız tarafından sadece hamsi geldi. Sezon öncesi kasası 100 lira olan hamsi, bugün 30 liraya düştü, yakında 20 liraya düşecek. Vatandaş yine kilosu 5 liradan hamsi yiyebilecek" diye konuştu.

Sezonun başlamasıyla birlikte aşırı avlanmaya dikkat edilmesini dile getiren Yapıcı, "Biz kotadan yanayız, bol hamsi tutulduğu zaman bu denizlerimize de bize de zararlı. Bu balığa kota koymazsak balıkçı para kazanamayacak ve milli servetimiz yok olacak" dedi.

PALAMUT, HAMSİ VE SARDALYE BOL OLACAK

İstanbullu balıkçılar, yeni balık avı sezonunun başlamasıyla "Vira Bismillah" diyerek denize açıldı.
      
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği, yeni balık av sezonunu Sarıyer Kireçburnu'nda düzenlediği etkinlikle kutladı.
      
Burada konuşan Birlik Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, yeni sezonun esnafla hayırlı olması temennisinde bulunarak, sektörün özellikle ihracatta çok hızlı geliştiğini söyledi.

Sagun, yeni av sezonunun verimli olacağı kanaatinde olduğunu dile getirerek, "Özellikle palamut, hamsi, sardalyenin bol miktarda olacağı kanaatimiz var. Denizlerimiz bereketli bir sezon yaşayacaktır. Tüm kayıklarımız şu anda sezona hazırdır. Gece avlanmaya başlayacaklar" diye konuştu.

Vatandaşın ucuza balık yemesini sağladıklarını ifade eden Sagun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son yıllarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının av yasağı konusunda çok ciddi uygulamaları var. Bu sektörümüzün geleceği açısından çok önemli. Çünkü tüm yatırımlarımız denize yönelik yatırımlar. Onun için av yasaklarına bizler de sektör olarak itaat ediyoruz. Etmek zorundayız çünkü biz ekmeğimizi denizden yiyoruz. Bu nedenle ilgi ve alakasından ötürü Bakanlığa da teşekkürlerimi sunuyorum."

Büyükçekmece Gürpınar'da yapılan yeni balık halini de değerlendiren Sagun, Kumkapı Balık Hali'nin artık çok merkezde kaldığını ve sektöre de hitap etmediğini belirterek, yeni balık halinin sektöre hayırlı olacağına inandığını söyledi.

Sagun son olarak, balıkçıların, hava şartlarının olumsuz olması nedeniyle bu gece Karadeniz'e çıkmayarak, sadece İstanbul Boğazı'nda avlanacaklarını belirtti.

Kumkapı, Sarıyer, Rumelifeneri ve Poyraz gibi balıkçı barınaklarından akşam saatlerinde denize açılan balıkçılar, av yasağının kalktığı gece yarısından sonra Marmara Denizi'nde avlanacak.

PALAMUTUN ÇİFTİ 17 TL

Samsunlu balıkçılar, av yasağının sona ermesi ile birlikte ’Vira Bismillah’ diyerek balık avına başladı. Tezgahlar balıkla dolarken balık halinde vatandaşlar çifti 17 TL’ye satılan palamuta ilgi gösterdi.

Geçen 15 Nisan’da başlayan denizlerde trol ve gırgır ağlar ile balık avı yasağının sona ermesi ile birlikte av sezonu da başladı. Samsunlu balıkçılar gece Karadeniz’e açılarak ’Vira Bismillah’ dedi. Av yasağının kalkmasıyla birlikte Samsun Büyükşehir Belediyesi Balık Hali de hareketlendi. Tezgahlar balıklarla dolarken toptan satışta çifti 17 TL’den satılan palamut ilgi gördü. Bu yıl palamut balığının Karadeniz’de bol olduğunu söyleyen Samsun Balık Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak, şöyle dedi:

"Palamutla birlikte mezgit, çinekop, barbun, hamsi ve lüfür de bolca var. Avlanma sezonunun ilk günü olmasına rağmen balık mevcut. Yarından sonra daha iyi olacağını düşünüyorum. Bu yılbalık fiyatları pahalı olmaz. Çünkü denizde balık bol. Vatandaşımız, Türkiye bol bol balık yiyecek."

RİZE'DE HAVAİ FİŞEKLİ VİRA BİSMİLLAH

Rize Valisi Ersin Yazıcı, Karadeniz'in Türkiye'de balıkçılığın yüzde 63'ünü sağladığını söyledi.
      
Rize Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce av sezonunun açılışı dolayısıyla Motorcu Balıkçı Barınağı'nda tören düzenlendi.
      
Törende konuşan Vali Yazıcı, ilk kez böyle bir sezon açılışına katıldığını belirterek, "Karadeniz Türkiye'de balıkçılığın yüzde 63'ünü sağlamaktadır. Rize'nin de Karadeniz coğrafyasında balıkçılıkta önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. Giderek azalmakla birlikte balıkçılıkla ekmek yiyen aile sayısı yine de küçümsenmeyecek kadar çok" ifadelerini kullandı.
      
Artık gıda ürünleri ve hayvansal gıdalarda çok ciddi tartışmaların olduğunu anlatan Yazıcı, "Bütün gıda ürünleriyle ilgili çeşitli tereddütlerin olduğunu düşünürsek sadece temiz ve tereddütsüz olan bir tek su ürünleri kaldı. Balıkçılık bu manada çok önemli. Çok temiz bir denizimiz var. Burada elde edilen balıklarda hiçbir tereddüde mahal kalmadan GDO veya başka tereddütlere mahal kalmadan rahatlıkla tüketilebilen gıda maddesi olarak kabul edilmektedir. Balıkçılarımız sabırsızlıkla aylardır bugünü bekliyorlardı" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut ise Rize'de su ürünleri potansiyeli olarak 37 balıkçı barınağı bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: "Ticari anlamda 5 bin kişi balıkçılıktan geçimini sağlıyor. 25 tanesi 12 metreden büyük olmak kaydıyla toplamda bin 79 adet balıkçı gemimiz mevcut. Ortalama olarak yılda 50-60 bin tonluk bir avcılıktan ve 2 bin 500 tonu da yetiştiricilikten olmak üzere bir potansiyelimiz var. Ümidimiz yeni sezon üretici ve tüketiciler açısından hayırlı geçer."

Konuşmaların ardından balıkçılar havai fişek gösterisi eşliğinde, "Vira Bismillah" diyerek teknelerle denize açıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1565 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.