1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İstanbul ve Karadeniz'de petrol arama çalışmaları hız kazandı
İstanbul ve Karadeniz'de petrol arama çalışmaları hız kazandı

İstanbul ve Karadeniz'de petrol arama çalışmaları hız kazandı

Ülkede üretilen ham petrolün yüzde 71'ini sağlayan Türkiye Petrolleri, petrol aramalarında son yıllarda yoğunlaştığı Karadeniz'den sonra İstanbul'u da arama listesine dahil etti.

A+A-

Milli petrol şirketi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan İstanbul ve Tekirdağ'da 3 petrol arama ruhsatı aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün Resmi gazete'de yayımlanan 'Petrol Hakkına Müteallik Kararı'na göre, Türkiye Petrolleri'ne, yatırım teminatlarını 30 gün içerisinde iletmesi şartıyla, İstanbul ve Tekirdağ'da beşer yıl süreli 3, Diyarbakır'da da beş yıl süreyle bir petrol arama ruhsatı verilmesi kararlaştırıldı.

BALAT'TA BULUNDU

Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde gün yüzüne çıkan 1 Ekim 1915 tarihli belgeye göre, İstanbul'un tarihi semti Balat'ın Molla Aşki Mahallesi'nde petrol bulunduğu ancak bölge yerleşim alanı olduğu için petrol aramalarına izin verilmediği iddiası, 2013'de basına yansımıştı. Bu konuda bir başka haber de geçen yıl çıktı. Buna göre, yeni petrol kanununun ardından Amerikalı şirketler TP ile geliştirdiği 'ortaklık' stratejisiyle, İstanbul'da petrol ve gaz aramaya talip oldu.

144 MİLYON TON PETROL ÜRETİLDİ

Enerji Bakanlığı'nın 2014 8 aylık verilerine göre, Türkiye'de 1934'ten bu yana toplam 144.3 milyon ton ham petrol üretimi yapıldı. Aramalar kapsamnda 1934'ten bu yana 4 bin 566 kuyu açıldı ve toplam 8 bin 497 kilometre sondaj yapıldı. Açılan kuyuların yüzde 70'i Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, yüzde 22'si Trakya Bölgesi'nde, yüzde 8'i ise diğer bölgelerde yer alıyor.

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1197 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.