1. HABERLER

  2. BOĞAZLAR

  3. İstanbul Boğazı'ndan yılda 60 bin gemi geçiyor
İstanbul Boğazı'ndan yılda 60 bin gemi geçiyor

İstanbul Boğazı'ndan yılda 60 bin gemi geçiyor

İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki trafik yoğunluğu her geçen yıl artıyor. Montrö Sözleşmesi'nin imzalandığı 1936'da yılda ortalama 4 bin 500 gemi geçerken, günümüzde bu rakam 100 bini aştı.

A+A-

İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki trafik yoğunluğu her geçen yıl artıyor. Montrö Sözleşmesi'nin imzalandığı 1936'da yılda ortalama 4 bin 500 gemi geçerken, günümüzde bu rakam 100 bini aştı. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, İstanbul Boğazı'ndan yılda 60 bin,Çanakkale Boğazı'ndan ise yılda 55 bin gemi geçiş yapıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, denizlerin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesine karşı hazırlıklı olmak üzere kapasite geliştirmeye yönelik çalışmalarına devam ediyor. İstanbul Boğazı'ndan yılda 60 bin, Çanakkale Boğazı'ndan ise yılda 55 bin gemi geçiş yapıyor. Bakanlık tüm Türkiye denizlerinde yaşanacak olası bir kazada nelerin yapılması gerektiği konusunda; ulusal ve bölgesel düzeyde 1 ulusal ve 6 bölgesel acil müdahale planı hazırladı. Uluslararası bir geçiş güzergâhı olan İstanbul ve Çanakkale Boğazı, Marmara ve Boğazlar Bölgesi Acil Müdahale Planı'nda yer alıyor. Bakanlık, kaza sonucu oluşan atıkların yönetimi, kirlilikten etkilenen alanlar ile canlıların restorasyonu ve rehabilitasyonuna yönelik planların hazırlanması için oluşturulan, “Gemi Kazaları Sonucu Oluşan Atıkların Atık Yönetim Planlarının Hazırlanması ve Kirlenen Alanların Rehabilitasyonu Projesini” TÜBİTAK ile birlikte yürütüyor.

KIYILARDA KAZAYA SEBEP OLABİLECEK 267 KIYI TESİSİNİN ACİL MÜDAHALE PLANI HAZIR

Bakanlık, yapmış olduğu geniş çaplı araştırmada faaliyetleri ile denizlerin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesine sebep olabilecek yüksek risk oluşturabilecek 267 kıyı tesisi olduğunu belirledi. Bakanlık ve 267 kıyı tesisinin işbirliğinde bu tesislerin olası bir kazada neler yapması gerektiği konusunda hazırlanan planlar sonuçlandı. “Kıyı tesisleri deniz kirliliği Mali sorumluluk sigortasını” zorunlu kılan Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tüm kıyı tesislerinin sigortasının da yaptırılmasını sağladı. Proje kapsamında, 7-9 Mayıs 2014 tarihleri arasında “Deniz Kazaları-Tehlikeli Atıkların Yönetimi, Kirlenen Alanların Restorasyonu ve Yaban Hayatı Rehabilitasyonu Çalıştayı” TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Bakanlık, yaptığı çalıştayda, Fransa’da kurulu bulunan ve Avrupa Birliği'nce de desteklenen CEDRE (Centre of Documentation, Research and Experimentation on Accidental Water Pollution-Kaza Kaynaklı Su Kirliliğinde Dokümantasyon, Araştırma ve İnceleme Merkezi) ile petrolle kirlenmiş yaban hayatına müdahale etme ve hazırlıklı olma konusunda çalışmalar yapan ve dünya çapında meydana gelen olaylarda tavsiyelerde bulunan SEA ALARM gibi kuruluşlardan destek alarak dünya genelinde bu konuda neler yapıldığını belirledi. Proje, 2014 yılı sonu itibari ile tamamlanacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1712 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.