İSPARK'tan 4 yeni marina
Bebek, Kuruçeşme, Beykoz ve Paşabahçe’ye yapılacak olan tekne park projesinin 2015'te hizmete açılması planlanıyor
İSPARK, İstinye ve Tarabya’nın ardından Bebek, Kuruçeşme, Beykoz ve Paşabahçe’ye de marina yapmaya hazırlanıyor. 4 tekne park projesinin de 2015’te hizmete girmesi planlanıyor. Boğaz kıyısının çehresini değiştirecek olan yeni tekne parklar 50 milyon liraya mal olacak. İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik, 2015'te İstanbul'da hayata geçirecekleri projeleri anlattı.
BOĞAZ'IN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK TEKNE PARKLAR
Biz marinadan ziyade, tekne park sistemi uyguluyoruz. Karadan tamamen kopuk şekilde çalışıyoruz. Yani tekne park hizmeti verirken vatandaşın sahil şeridini kullanmasını da engellemiyoruz. İstinye’deki tekne parkımız 180 tekne kapasiteli, Tarabya ise 308. Ve tam kapasiteyle hizmet veriyoruz. Bebek, Kuruçeşme, Beykoz ve Paşabahçe’ye de tekne park projemizi hazırladık. 4 proje için de üniversitelerden onaylar aldık, jeolojik etütleri tamamlandı. Şehircilik Bakanlığı’na teslim edildi. Bu bir süreç, 7 bakanlık gezdikten sonra hayata geçecek. Bebek 250, Kuruçeşme 85, Beykoz 310 ve Paşabahçe 165 tekne kapasiteli olacak. İstanbul Boğazı’nın çehresini değiştirecek tekne parklar, 50 milyon liraya mal olacak. 2015 yılında hizmete girmesini planladığımız bu dört tekne parkın ardından Çubuklu, Kanlıca, Anadoluhisarı, Çengelköy ve Arnavutköy’de de tekne park yapımına başlamayı planlıyoruz. Böylece, 5 bin dolayında tekne ve yatın bağlanmasına imkân sağlanacak. İstinye ve Tarabya’daki tekne parklardan yılda yaklaşık 10 milyon lira gelir elde edildi. Bebek, Kuruçeşme, Paşabahçe ve Beykoz’un açılmasıyla da yılda kayıt dışına giden yaklaşık 20 milyon TL’nin ekonomiye kazandırılmasını hedefliyoruz. Marmara ve Karadeniz kıyılarında yapılacak tekne parklarla tonozcuların yasadışı olarak gelir elde ettiği birçok noktada ücretler kayıt altına alınacak. Tekne bağlama kapasiteleri de dikkate alındığında yaklaşık 200 milyon lira gelir elde edilmesi bekleniyor.
SAHİLLERİN KORUNMASI İÇİN ÖNEMLİ PROJELER
Karada değnekçi, denizde tonozcuları kaldırdık. Tarabya ve İstinye’de korkunç bir tonozcu terörü vardı. Teknesi olan bir arkadaşım bir akşam aradı. Tonozcuya para vermek istememiş. Bir gece yarısı teknesinin ipini kesmişler, Boğaz’da zor yakaladılar. Böyle çok sayıda vaka yaşanıyordu. İstanbul’da hem turizm yönünden, hem halkın sahilleri kullanması yönünden önemli projeler...
YÜZER OTOPARK
Şu anda bir çalışma yapıyoruz. Denizle ilişkisi olup karada yoğunluğu taşıyamayan noktalarda düşünüyoruz. Birinci düşüncemiz, Boğaz ve Tarihi Yarımada’yla ilgili. Zira Tarihi Yarımada’da arkeolojik SİT nedeniyle katlı otoparklar yapılamıyor. Buralarda denizi kullanalım diyoruz. Arabalı vapur mantığıyla çalışacak, içinde restoranları, heliport alanları olacak bir proje tasarlıyoruz.
BEBEK SAHİLİNE 250 KAPASİTELİ TEKNE PARK
Bebek’e yapılması planlanan tekne parka 250 tekne park edebilecek. Böylece, devasa gezi teknelerinin ve yatların sahilin hemen kenarına park edip Boğaz manzarasını kapatması engellenecek.
HAREM 2015'TE ATAŞEHİR'E TAŞINACAK
Harem Otogarı 2015’te Ataşehir’e taşınacak. Yılda 50 milyon yolcuya hizmet vermek üzere planlanan otogarda son teknolojik sistemlere yer verilecek. Alibeyköy cep otogarını her gün 80 bin kişi kullanıyor. Esenler, Sefaköy, Bahçeşehir, Silivri, Kavacık ve Pendik’e de 8 cep otogarı yapılacak.
Habertürk
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.