1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Isabella denize kavuştu
Isabella denize kavuştu

Isabella denize kavuştu

Müze akvaryumlarında 40 yıl geçiren, ‘Isabella’ dünyaca ünlü İztuzu Plajı’ndan denize bırakıldı

A+A-

Müze akvaryumlarında 40 yıl geçiren, İtalyanların ‘Isabella’ dediği, sonrasında ‘Isabella Dalyan’ adını alan deniz kaplumbağası, Muğla’nın Ortaca İlçesi’ne bağlı Dalyan Beldesi’ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı’ndan denize bırakıldı. Geçen yıl yumurtlamaya başlayan yaklaşık 40- 45 yaşlarındaki Isabella Dalyan’ın doğal ortamında nasıl davranacağı, çiftleşip çiftleşmeyeceği sırtına takılan uydu cihazı ile izlenecek.

 

Fransız Okyanus Uzmanı Kaptan Jacques Cousteau'nun 5 yaşında iken bulup, Almanya’nın Stuttgart Müzesi’ne götürdüğü deniz kaplumbağası, burada 30 yıl akvaryumda yaşadı. Kaplumbağa daha sonra götürüldüğü İtalya’nın Napoli Zooloji İstasyonu’nda 10 yıl kaldı. İtalyanlar'ın ‘Isabella’ adını verdiği 60 kilo ağırlığındaki kaplumbağa, geçen yıl yumurtladı ve birkaç yumurtasını bırakmak için akvaryumu kazmaya başladı. Bilim insanları, cinsel olgunluğa erişen kaplumbağanın yumurtalarını doğal ortama bırakması için harekete geçti. Merkezi Tunus’ta bulunan Bölgesel Kalkınma Birliği, İtalya'daki Zooloji İstasyonu, Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağa Araştırma ve Kurtarma Merkezi ile iş birliği yaptı. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Özel Çevre Koruma Kurulu'nun destekleriyle Isabella, bir İtalyan gemisiyle dün İzmir Limanı’na getirildi. Bürokratik işlemler nedeniyle limandan saatler sonra çıkabilen Isabella, içinde üç parmak deniz suyu olan ahşap bir sandığa konuldu. Sırtına da ıslak bezler örtüldü. Isabella, bugün sabah saatlerinde, denize bırakılmak üzere, Muğla’nın Ortaca İlçesi’ne bağlı Dalyan Beldesi’ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı’na getirildi. İtalyanlar’ın ‘Isabella’ dediği kaplumbağaya burada ‘Isabella Dalyan’ adı verildi.

 

Katılımcılara, Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) çadırına konulan Isabella Dalyan’ın hikayesini anlatan kısa bir video izletildi. Etkinliğe, Kaymakam Mustafa Gürdal, Dalyan Belediye Başkanı CHP’li Arif Sarı, İtalya Zooloji Merkezi Uzmanı Flegro Beutivegug ve Milli Parklar Doğu Koruma Daire Başkanı Ali Mennan Mennanoğulları’nın yanı sıra çok sayıda çevreci ve hayvansever de katıldı. Bu arada, ayrı bir bölmeye alınan Isabella Dalyan’ın sırtına uydu takip cihazı yerleştirildi. Geçen yıl yumurtlamaya başlayan yaklaşık 40- 45 yaşlarındaki Isabella Dalyan’ın doğal ortamında nasıl davranacağı, çiftleşip çiftleşmeyeceğinin sırtına takılan uydu cihazıyla izleneceği bildirildi.

 

Isabella Dalyan doğal ortamı olan denize bırakıldı.

Pamukkale Üniversitesi DEKAMER Müdürü Doç.Dr. Yakup Kaska, uydu cihazıyla Isabella Dalyan’ın gittiği noktaları koordinat olarak tespit edeceklerini, su yüzüne her çıkışında cihazın uyduya sinyal göndereceğini belirtti. Doç.Dr. Kaska, “Gönderdiği sinyallerden dünyanın her yerinden, nerede bulunduğu harita üzerinde takip edilebilecek. Bir problem olduğunda koordinatlarını bildiğimiz için gidip alacağız, problemini giderip yeniden suya bırakacağız. 40 yıl akvaryumda yaşamış bir deniz kaplumbağasının doğal ortamdaki hareketleri izlenecek. Çiftleşecek mi? Nerede çiftleşecek? Yuva yapacak mı? Nerede yuva yapacak? Bizim de dünyadaki bilimadamlarının da tahmin edemeyeceği bulgular oraya çıkabilir” dedi.

 

 

Milliyet

Bu haber toplam 4207 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.