1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İran'ın ticaret için tercihi Trabzon
İran'ın ticaret için tercihi Trabzon

İran'ın ticaret için tercihi Trabzon

Uzun bir süredir sürüncemede olan ve birçok engelle karşılaşan İran transit ticareti nihayet başlıyor.

A+A-

Uzun bir süredir sürüncemede olan ve birçok engelle karşılaşan İran transit ticareti nihayet başlıyor. Transit ticaretin Trabzon Limanı üzerinden başlamasında önemli mesafe kat edilirken Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş önümüzdeki hafta içerisinde İran’ın ürettiği otomobil ve traktörlerin konteyerlerle Trabzon Limanı’na gelip buradan Venezuela’ya gideceğini söyledi.

Yıllık 3-4 bin ton konteynır kapasitesi olabileceğini ifade eden Ermiş, “Bu Trabzon açısından uzun zamandan sonra yaşanan bir ilktir. İran transit ticaretinin başlangıcı sayılabilir. İran’ın otomobil ve traktörleri Trabzon Limanı üzerinden Venezuela’ya gidecektir. Önümüzdeki hafta İran’ın imalatı bu otomobil ve traktörler limana girmeye başlarlar. Biz 8 yıldır transit ticaretin başlaması noktasında mücadele veriyorduk. İran’ın bu ihracatının Trabzon Limanı üzerinden başlayacak olması son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

İRAN’IN OTOMOBİLLERİ VENEZUELA’YA TRABZON ÜZERİNDEN GİDECEK

1980’li yıllarda Trabzon Limanı’nın lojistik üs olarak kullanıldığını ve savaş boyunca yoğun bir transit taşımacılığa ev sahipliği yaptığını hatırlatan Ermiş, “Bu dönemde Trabzon başta olmak üzere bölge ciddi ekonomik kazanımlar elde etti. Ancak savaş sonrası İran ekonomik kayıplardan dolayı transit taşımacılığını, ithalatını azaltınca bu durumda kendi limanlarını kullanmaya başlamıştır. Ancak gelişen süreç içinde doğal zenginlikler ve petrolden kaynaklanan ekonomisini süratle düzeltmesi sonucunda 25 milyar dolarlık yıllık ithalatını Bender Abbas ve Bender Humeyni Limanları’ndan yapmaya başlamıştır. Biz 8 senedir bunu kırmak için müthiş çabalar sarf ettik. Önümüzdeki hafta içerisinde İran’ın traktör ve otomobil imalatları konteynerlerle Trabzon’a gelip buradan Venezuela’ya ihracata başlayacaklardır. Dolayısıyla ilk adımları atmaya başlıyoruz” şeklinde konuştu.

100 TANE FABRİKA BU SİNERJİYİ OLUŞTURMAZ

İran’ın Türkiye’nin en uzun sınır komşusu olduğunu hatırlatan Ermiş, “Akaryakıt maliyetinin yüksekliği nedeniyle ton başına 30 dolar taşıma maliyeti yükseldiğinden İran yolun uzun olmasına karşın tercihini kendi limanlarından yana kullanmaktadır. Görüştüğümüz İran Büyükelçisi 25 milyar dolarlık ithalatın başlangıç olarak 10 milyar dolarlık ithalatının Trabzon üzerinden sevk edilmesini hedef tayin ettiklerini söyledi. Biz de kendilerinden ‘sizde mazot zamlı fiyatıyla 400 litresi bir bardak su fiyatına. Bunu bize verin bizim tırlarımız akaryakıt dezavantajı zamana avantaj olarak çevirsinler. Böylece taşıma maliyetini nötralize etmiş olsun. Çok kısa zamanda Trabzon üzerinden karayolları nakliyesiyle mallarınızı elde etmiş olacaksınız. Bu ayrıcalığı İran yüklerine taşıyan Türk tırlarına sağlayın’ dedik. Bu konuda önemli gelişmeler alıyoruz” dedi.

Bu haber toplam 1125 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.