İran’dan AB’ye tehdit
Deniz yoluyla taşınan dünya petrolünün her gün yüzde 35’inin geçtiği Hürmüz Körfezi, İran ile Batı arasındaki gerilimin odak noktası durumunda.
ABD, savaş gemilerini Hürmüz Boğazı’na doğru gönderdi. İran, petrolünün yüzde 20’sini AB ülkelerine satıyor.
İran ile Avrupa arasındaki restleşme gittikçe endişe verici bir hal alıyor. İran devletine ait petrol şirketinin Başkanı Ahmed Kaleban, AB’nin geçtiğimiz hafta açıkladığı İran’a ambargo uygulama kararının petrolün varil fiyatını 150 dolara kadar yükselmesine neden olabileceği uyarısında bulundu. Kaleban, “Petrol söz konusu olduğunda kesin bir rakam vermek zor olsa da, varil fiyatlarının 120-150 dolar arasında seyredeceği tahmininde bulunmak mümkün” şeklinde konuştu.
AB tarafından uygulamaya konulacak ve İran’dan petrol ithalatını yasaklayacak olan ambargonun 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi bekleniyor. AB’den önce davranmak isteyen İran, parlamentosunda dün görüşülen bir yasa tasarısıyla bölgeye petrol ihracatını bu hafta itibarıyla kesmeyi hedefliyor. İran Enerji Komisyonu Başkanvekili Nasır Sudani, AB’ye petrol ihracatını durdurmayı öngören yasa taslağının 4 maddeden oluştuğunu, maddelerden birinde AB ülkeleri İran’a yönelik petrol ambargosunu kaldırıncaya kadar söz konusu ülkelere petrol ihracatının kesilmesi öngörüldüğünü ifade etti. Bir diğer maddede de AB ülkelerinden her türlü ürün ithalatını durdurmayı öngörüldüğünü vurgulayan Sudani, bazı milletvekillerinin AB’ye 5 yıl petrol ambargosu uygulanmasını önerdiğini kaydetti. İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Üyesi Muhammed Kerim Abidi ise AB’nin yüzüne petrol vanalarını 5 ila 15 yıla kadar kapatacaklarını ve Avrupalıları ‘adam edeceklerini’ vurguladı.
Alman Dışışleri Bakanı Guido Westerwelle ise yaptığı açıklamada, İran’ın petrol kesintisi tehdidi ile kendilerini köşeye sıkıştırmasına izin veremeyeceklerini vurguladı. Westerwelle, “Bu tarz tehditler AB’yi İran’ın nükleer silah sahibi olmasına karşı kesin duruşundan asla vazgeçiremez” dedi.
Vatan
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.