1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. DENİZ TİCARET ODASI

  4. İMEAK DTO Nisan ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
İMEAK DTO Nisan ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi

İMEAK DTO Nisan ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi

İMEAK Deniz Ticaret Odası Nisan ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi.

A+A-

İMEAK Deniz Ticaret Odası Nisan ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Nisan ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, denizcilik sektörü sorunlarınıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sektörle ilgili sorunların konuşulduğu toplantıya meclis üyeleri ve sektör temsilcileri yoğun katılım sağladı. Sektörle ilgili sorunlar değinen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka’nın konuşmasından satırbaşları şöyle;

“DENİZCİLİK DERT MESLEĞİ”

Ben de meclis üyesi gibiyim. Çok sık gelmeye başladım. Görevimi icra ederken burada gerçekleşen toplantılardan ziyadesiyle faydalanıyorum. Fırsat bulduka ben ve çalışm arkadaşlarım toplantılarınıza katılıyoruz, katılmaya da devam edeceğiz. Denizcilik, dert mesleği. Kolay bir meslek değil. Sıkıntıları bitmiyor, bitmesini de beklememek lazım. Şartlar değiştikçe sıkıntılar da değişiyor. Biz bu sıkıntıları çözmek için görevlendirildik. Görevimiz kamu adına sizleri dinlemek ve sorunlarınızı çözmek. Sorunların çoğu bizim bakanlığımızın dışında konular. Bizim yetki alanımızdaki sorunları bize anlatmaanıza gerek bile yok. Herkes için ulaşılabilir durumdayız.

“BÜYÜKŞEHİR  BELEDİYELERLE TEK TEK GÖRÜŞECEĞİZ”

“Boğazda gezi teknelerinin bağlama yeri sorunu hiç kuşkusuz büyük bir sorun. Ama ne yazık ki büyükşehir belediyenin yetki alanında ve yerel bir sorun. Bizim size yardımcı olabileceğimiz konu, sorununuzu büyükşehir belediyeye doğru anlatabilmek. Büyükşehir belediyelerinin hepsiyle tek tek görüşerek gezi teknelerinin barınma ve bağlama yeri sorunlarını anlatarak çözümlemeyi amaçlıyoruz.”

“MAVİ KART ZORLUKLARI OLAN BİR PROJE”

“Mavi kart, Çevre ve  Şehircilik Bakanlığı uygulaması. Uygulamada bazı aksaklıklar olabilir ama hırsızın hiç mi suç yok. Eğer 48 saat içinde mavi kartı edinemediysek burada ihmal vardır. Mavi kart başarılı bir uygulama ve bakanlık bir pilot bölgede bunu deniyor. Bizim de yardımcı olmamız lazım. Sıkıntıları olan bir uygulama. Zorlukları olan bir proje. Biz de onlara danışmanlık yapmak suretiyle yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

“DENİZ  TURİZMİNE KATKIDA BULUNACAĞIZ”

Deniz turizmi kontrolü bizde olmayan bir alan. Bizim deniz turizminde ilgilendiğimiz alan, kullanılan teknelerin uluslar arası kurllara göre işletilmesi. Turizm kurallarını biz koymuyoruz. Bir çok ayrı kurum ilgileniyor.Biz sadece belgelendiriyoruz. Turizmle ilgili performans arttırıcı hiçbir çalışmanın anahtarı bizde değil. Bakanlık olarak biz deniz turizmine katkıda bulunacak projelerin içinde yer almayı her zaman isteriz.

“ISM CODE UYGULAMASINI CİDDİYE ALMALIYIZ”

Küçük işletmelerin, yakın yol çalışan teknelerin, koster filomuzun çok ciddi sorunları var.  Kalite ve güvenlik gibi. Yapılması gereken şu; bütün işletmelerimizin ISM uygulaması yapaması lazım. ISM samimi bir şekilde yönetildiği taktirde engellenen veya ceza kesilen uygulamaların hiçbiriyle karşılaşılmaz. ISM ciddi bir konu. Marmara’da pek çok feribot kazaları oluyor. İncelemelerimiz sonucund görüyoruz ki şirketler ISM’i sırf kuralı yerine getirmek için uyguluyor. Kendi kendimizi kandırmayalım. Emniyet maksatlı u uygulamayı uygularsak hiçbir ceza sıkıntımız kalmaz. Sektör var diye biz buradayız. Sektörün ihtiyaçlarını çözmek bizim görevimiz.

“TÜRK P&I ÖNEMLİ BİR İHTİYAÇ”

Türk P&I önemli bir proje. Sigorta konusunda eksiklikleri gördük. Böyle bir hizmete Türkiye’nin ihtiyacı vardı.Herhangi bir tekel durumu yok. Dileyen herkes bu alanda çalışma yapabilir. Biz de destekleriz. Sektöre hizmet edecek bir şirket.

“KOSTER FİLOSUNU YENİLEMEMİZ GEREKİYOR”

Koster filosu önemli bir sorunumuz. Akdeniz ve Karadeniz’de ticaret kosterle yapılır. Danimarka’nın filosunun hepsi kosterdir. Kostere ihtiyaç var. Dış ticareti ve denizciliği geliştirmek için koster çok önemli. Ciddi sıkıntılar var. Yenilenmesi gerekiyor. Devletin desteğini de almak suretiyle moderleştirmemiz lazım. Cezaların büyük bir kısmı, kalitei ve verimliliğini yitirmiş, yaşam mücadelesi veren gemilerden kaynaklanıyor.

“EĞİTİM EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ”

Eğitim bu sektörün en önemli sorunu. Gemi adamında, işletmeci kalitesine kadar bu sektörün en önemli sorunu eğitim. Eğitim için yapılan tüm projeleri sonuna kadar destekliyoruz. Eğitim kalitesini arttıracak düzenlemeler konusunda anlayış ve biraz sabır gerekiyor. Eğer eğitim kalitemizi yükselirsek, sorunlarımızın hepsini aşabiliriz. Sorunlarımızın çoğu eğitim eksiklikleri. Gemi adamları yönetmeliği, limanlar yönetmeliğinde çok ciddi düzenlemeler yaptık. Can taşıyan teknelerimizin kalitesini mutlaka uluslar arası standartlara getirmemiz lazım. 2023’e kadar çeşitli fasıllarla deverye girecek düzenlemeler yaptık. Klas kuruluşlarından yararlanmayı düşünüyoruz. Klas kuruluşlarına daha fazla yetki vererek daha bağımsız sörvey hizmetlerine kavuşulunacağınız umuyoruz. 

 

1-008.jpg

2-007.jpg

3-006.jpg

4-006.jpg

5-003.jpg

6-002.jpg

7-002.jpg

8-002.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

 

 

 

Bu haber toplam 1285 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.