1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. DENİZ TİCARET ODASI

  4. İMEAK DTO Mart ayı meclis toplantısı dün gerçekleştirildi
İMEAK DTO Mart ayı meclis toplantısı dün gerçekleştirildi

İMEAK DTO Mart ayı meclis toplantısı dün gerçekleştirildi

İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart ayı meclis toplantısı dün gerçekleştirildi. Sektörün yoğun ilgi gösterdiği toplantıda gündem kılavuz ve römorkörcülük hizmetleri oldu.

A+A-

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkan Vekili Tahir Sarıoğlu’nun başkanlığında gerçekleşen Mart ayı meclis toplantısında kılavuz ve römorkörcülük hizmetlerinde yaşanan rekabet, rekabetin getirdiği güvenlik sorunları, kılavuz kaptanların çalışma şartları ve sektördeki ticari kaygılar tartışıldı.

Türk kılavuz kaptanları en düşük hasarla dünyanın en iyi kılavuz kaptanları olduğunu belirten Türk Kılavuz Kaptanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akpınar, dünyada, AB’de ve Türkiye’de kılavuz ve römorkörcülük hizmetleri hakkında yaptığı sunumda “Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı özel kılavuzluk hizmeti veren kurum ve kişiler hakkında kararlar almakta. Deniz Ticaret Odası üyeleri bizimle ilgili eleştirilerde bulunuyor. Dünya deniz emniyetinin en önemli iki unsuru kılavuz ve römorkör hizmetleri. Çalışmalarımız dünya çapında ün kazandı. Türk kılavuz kaptanları en düşük hasarla dünyanın en iyi kılavuz kaptanlarıdır. Kılavuz ve römorkör hizmetlerinde rekabet tartışması sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde oluyor. Kılavuz hizmetlerine kamusal bir hizmet olarak bakılıyor. Kılavuzculuk rekabet olduğu zaman ticari kaygılar daha ağır basacağı için özellikle yüksek riskli operasyonlarda kazalar olabilir. Bu sorunların çözülmesi için Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kılavuzculukta rekabet sorununu aşması için ulusal çıkarlar düzeyinde dönüşmesi lazım. “ dedi.

“MESLEĞİNİZE SAHİP ÇIKACAKSINIZ”

Kılavuz ve römorkörcülüğün eski saygınlığını kazanması için ticari kaygının ortadan kaldırılması gerektiğini belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan “Kılavuz kaptanlığı her zaman korumaya çalıştık. Her zaman sahip çıktık ve uyardık. Mevcut sistem sürdürülemez. Her kılavuz kaptana havacılıkta olduğu gibi maaş verilmesi gerekiyor. Başka hiçbir şeye karışmayacaklar. Biz her zaman bölgeleri rekabetçi hale getirmek için uğraştık. Bu rekabetin sonunda kılavuzlarımız çırak çıkacaklar. Bir geminin bin dolarlık maliyeti yokken 20 bin, 50 bin fatura kestiğin zaman bu parayı sizlere yedirmezler. İstediğiniz kadar birlik olun. İlla ki içinizde daha fazla kazanmak isteyen olacak.  Birlik olacaksınız, rekabete açık olmayacak emeğinizin karşılığını alacaksınız. Sizler iyi maaş almak istemiyor musunuz? Sizler ticaret yapmayacaksınız. Böyle olursa sizin her zaman arkanızdayız. Aksi taktirde aranızdaki sorunlar daha da büyüyecek. Mesleğinize sahip çıkacaksınız. Kılavuzluk mesleği hak ettiği saygıyı ve ekonomik değeri kazanacak. Sonuna kadar destekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Kılavuzculukta her şeyden önce emniyetin önemli olduğunun altını çizen Kalkavan, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Sizler devletin ihalesiz bir imtiyazla İzmit Körfezi’ne girdiniz. Başladığınız zamanki kurallarla devam ederken şimdi güvenlik ve emniyeti ağzınıza alıyorsunuz. Yaptığınızla söyledikleriniz birbirini tutmuyor. Bizler yıllarca kılavuzluğun önemli olduğunu ve bu mesleğin emniyetli bir şekilde yapılması gerektiğini savunduk. Ama rekabeti İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın talep ettiklerinden çok farklı boyutlara taşıdınız. Emek bazlı maliyetlendirme gerekiyor. Fakat siz kar eden bir kuruma dönüştünüz. Emek ve emniyet öncelikli bir yapıdan kar eden bir şirkete dönüştünüz.”

Kalkavan’ın konuşmasındaki satır başlıkları şöyle:

Son ay denizcilik sektörüyle ilgili önemli iki karar çıktı. Karışıklar Yönetmeliği dediğimiz Bankalar Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 14 Şubat’ta çıkardığı kararla bütün denizcilik firmaların kredilerinin yapılandırılmasında karşılık ayrılmasına gösterilen kolaylık sektörümüz için çok önemli. Hem bankalar hem de sektörümüz için çok önemli bir karar.

Bir diğer karar da 28 Şubat’ta çıkarılan, Bakanımız Lütfi Elvan’ın burada söylediği gibi Kredi Garanti Fonu devreye alındı. Gemi ihracatı açısından tersaneler için çok önemli bir mekanizma kuruldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Yönetmelikler konusunda önemli çalışmalar bulunmakta.İhracat taahhütleriyle alakalı önemli bir yönetmelik yayınlanmasını bekliyoruz.

CNR Avrasya Boat Show, denizciliğimiz açısından oldukça prestijli bir fuar oldu. Hem yat inşa sanayi hem de amatör denizciliğin gelişmesi açısından önemli bir organizasyon oldu. Katılım yüksek olduğu fuarlar düzenlemeye başladık.

Ülkemizin ve edebiyat dünyasının önemli yapı taşlarından Yaşar Kemal’i edebiyete uğurladık. Kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz. Ülkemizin çok önemli değerlerindendi. Yaşarken insanların değerini pek anlayamıyoruz.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1429 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.