1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. DENİZ TİCARET ODASI

  4. İMEAK DTO Eylül ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi
İMEAK DTO Eylül ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi

İMEAK DTO Eylül ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi

İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül ayı Meclis toplantısı Cengiz Kaptanoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Yoğun katılımın olduğu toplantıda sektör sorunları masaya yatırılarak çözüm yolları üzerinde konuşuldu.

A+A-

İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül ayı Meclis toplantısı Cengiz Kaptanoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Yoğun katılımın olduğu toplantıda sektör sorunları masaya yatırılarak çözüm yolları üzerinde konuşuldu.

Yeni bir döneme girdiklerinin altını çizen İMEAK Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan “Gelecek Haziran ayından sonra da dört sene seçim olmayacak. İki seçim geçirdik. Hayırlı olsun milletimize. Yeni kabineye başarılar diliyorum. “ dedi.

Denizcilik sektöründe sorunların her zaman olacağını dile getiren Kalkavan devletle birlikte sorunları kısa bir şekilde çözebilmek için çalıştıklarını belirtti. Armatörler Birliği Başkan Vekili Erol Yücel’in Armatörler Birliği’nin yeniden yapılanmasıyla ilgili de konuşan Kalkavan “Armatörler Birliği’nin yeniden yapılanması ve yaptığı etkinlikler çok önemli. 30 yıldır bayrağı biz taşıyoruz ama Armatörler Birliği’nin her durumda ortaya çıkması lazım. Kendi tüzel kişiliklerinin öne çıkması lazım. Kendilerine başarılar diliyoruz.” şeklinde konuştu.

“GANİ BEY’E TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Sözlerine İstanbul eski Liman Başkanı Gani Aygün’e teşekkür ederek başlayan Metin Kalkavan “Ben kendisiyle çok uyumlu çalıştım, çok pozitif bir insan. En önemli özelliği sorunla çabuk bir şekilde müdahale etmesiydi. Eminim ki çeşitli alanlarda sektöre hizmet etmeye devam edecektir.” dedi.

“BAĞLAMA SORUNU SADECE SİZİN SEKTÖRÜN SORUNU DEĞİL”

Sualtı liman inşaatı sektörünün bağlama sorununa değinen Kalkavan  “Biz az yatırımla çok para kazanan bir sektörüz” diyordu. Ama şimdi Abbas Bey’in dediğine göre sektör mahvolmuş durumda. Bizim stratejimizde şu var; bu yolla hiçbir şey çözemeyiz. Ağlama sızlama yok. Şükredeceğiz, sorunlarımızı çözmeye devam edeceğiz. Bir ayda bir sektör mahvolamaz. Bağlama yeri sorunumuz var, devlet de bu sorunu bir şekilde çözecek. Ayrıca bu sorun sadece sizin sektörünüzde olan bir sorun değil. Şuana kadar tersanelerin yat çekek yer sorununu çözebildik. Milli Emlak’la olan yer sorunumuz var. Balıkçılarımızı bu sorunun dışında tutabiliriz. Balıkçı barınaklarımız sayı olarak yeterli durumda. Onun dışında diğer alt sektörlerimizde yer bağlama sorunumuz var ve bu sorun çözülecek. Bu sorunu da  başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı çözecek. Bu problemi öyle ya da böyle bir şekilde çözeceğiz. Abbas Bey giderek Halim Bey’in yerini almaya başladı. Fıkralar anlatıyorsun. Her şeyi Temel’e yorma. O zaman şiveyi değiştireceksin. Bizim en önemli sektörlerimizden bir tanesi su altı liman inşaatı. Doğru yatırımlar yapıldıkça da önü çok açık. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, profesyonel denizcilerin olduğu bir bölüm. “şeklinde konuştu.

“SEZON ORTASI KURAL OLMAZ”

Denizcilik sektöründe yapılan yaptırımların sezon ortasında getirilmesinin kimseye fayda getirmeyeceğinin altını çizerek sözlerine şöyle devam etti “Sezon ortasıyla sigorta problemleri yaşadık. Yok böyle bir şey. Yüzlerce turizm teknesini seferden men etme veya sigorta. 15 Ekim’e kadar uzattık. Daha sonraya da uzatılacak. Çünkü yetişemeyecek. Turizmle ilgili hangi uygulamaya yapacaksanız, iki sene önceden yapmak zorundasınız. Turizmde sezonluk planlamalar çok önceden yapılır. Bu konu çok hassas. Bunun bir benzerini bayram öncesi Göcek’te bağlama parası adı altında bir uygulama yapıldı. Muğla Valimizle iki toplantı yaptık. Çok teşekkür ediyoruz kendisine. Metre başı bir fiyatla bağlama parası toplanıyordu. Oda başkanlarımızın gayretli çalışmalarıyla da sorunu hallettik. Muğla Belediyesi’ne de ayrıca teşekkür ediyorum. Kendileri farklı bir partinin belediyesi. Ama çok güzel bir takım oyunu oynadık ve sorunu ortadan kaldırdık. Sorun yaratan bir uygulamayı böylece kaldırmış olduk.”

“BALIĞI HER ZAMAN YEMEK ÖNEMLİ”

Balıkçılıkla ilgili sürdürebilir politikanın olmayışına da değinen Kalkavan konuşmasında“Öncelikle av sezonumuz hayırlı olsun. Tekrar manşet olmaya niyetim yok. Aklınızı kullanın. Balığı tüketmemiz lazım.  Benim geçen sene konuştuğumdaki fiyatın da üzerine çıkmıştı balık fiyatı. Balığı düzenli ve uygun fiyata yemek önemli. Balığın Türk toplumu için çok gerekli. Denizci bir ülkeyiz ama kişi başı balık tüketim oranımız çok düşük. Enteresan bir alışkanlığımız var. Halim Mete ortalamayı yükseltiyor. 10 kişilik balığı tek başına tüketebiliyor. Balıkçılarımıza her zaman destek veriyoruz. Ama balıkçılık sürdürülebilir bir politika değil. Seviniyoruz sezon başında kasalar doldu diye ama daha iki geçmeden açıklar başlıyor. Balığı toplumun tüketmeye yönetilmesi lazım.” ifadelerine yer verdi.

“EĞİTİMDE STAJ EKSİKLİĞİ CİDDİ SORUNUMUZ”

İMEAK Deniz Ticaret Odası olarak denizcilik eğitimine verdikleri önemin altını çizen ve staj konusunda yaşanan sıkıntılara değinen Kalkavan “Eğitime verilen önem, Oda’nın kuruluşundan beri üzerine düşülen bir konu. Sonradan da meyvesini verdi. Bugün de Türkiye’nin en büyük denizci ordusunu barındıran bir kurum haline gelinde. Geçen sene 409 çocuğumuz kayıt yaptırmıştı. Bu sene 600 çocuğumuzu bekliyoruz. 1600’ün altına düşmeyeceğiz. Vadeli ödeme  sistemimiz çok iyi şekilde işliyor. Bir fakültede 300-400 TL gibi bir ücretle çocuklarımız okuyabiliyor. Ama İlhan Bey’in de değindiği gibi eğitimimizin  en büyük sorunu staj. Her sene giderek devam ediyor bu sorun. Türk filosunun ölçüsü büyüdü ve içeri gelen gemi sayısı azaldı. 7 Ağustos’ta da  TOBB’daki sunumumuzda dile getirdik. Cari açıktaki navlun açığını anlattık. Bu sene 8 milyar doların altına inmeyecek. Türk bayraklı gemiler dış ticaretimizin yüzde 12’sini taşıyor. Gemilerin Türkiye uğrakları da azaldığı için büyük gemiler stajyer kullanmak istemiyor. Maliyetler açısında ciddi bir sorunumuz oluşmaya başladı. IMO regülasyonlarında biliyorsunuz denizci olabilmek için  1 yıl staj yapmanız gerekiyor. Ehliyet alabilmek için staj yapmanız gerekiyor. Stajla ilgili ciddi talep alıyoruz. Devletimiz bu konuda çalışmalarına devam ediyor. “ dedi.

“KOYLARIMIZA KORUMAK İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ”

Çanakkale’den Antalya’ya kadar 450 tane çok değerli koya sahip olduklarını belirten Metin Kalkavan “İnanmadığımız konularda dava açmamız lazım. Biz gönüllü olarak destekliyoruz. Kıyılarımızda her şeyin yapılmasını istemiyoruz. 450 koyumuzun korunmasını istiyoruz. Dava açmak gerekirse de koylarımızı korumak için her şeyi yapmaya hazırız. Yerel yönetiminin desteğini almamız lazım. Muğla’da yapacak çok işimiz var. Atık alım tesislerimizin eksikliği ciddi bir problem.” şeklinde konuştu.

888888-001.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1596 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.