İMEAK Deniz Ticareti Odası Şubat ayı Meclis toplantısı dün yapıldı
İMEAK Deniz Ticareti Odası’nın Şubat ayı meclis toplantısı Meclis Başkan Vekili Faruk Ürmez Başkanlığı’nda dün yapıldı. Sektörün yoğun katılım gösterdiği meclis toplantında bu ay sektörün önemli sorunları konuşulurken 2015 beklentileri masaya yatırıldı
Yüksek katılımın olduğu Şubat ayı meclis toplantısına eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu katıldı.
Türk denizciliğinin geçmişe göre ciddi aşamalar kaydettiğini ve 2023 hedeflerinde önemli bir rol oynayacağını belirten Mutlu “İstanbul gibi bir şehre sahip olmak milletimiz için çok önemli bir bahtiyarlık. İstanbul’u daha iyi yerlere getirmek için milletimizle birlikte çok çalıştık. Ciddi bir sosyal miras bıraktık. Neticede herkes bir sosyal mirasla hayatını tamamlıyor. İstanbul Valiliği görevi de benim adıma aldığım en önemli miras olmuştur. Yaptıklarımız, yapabileceklerimiz konuşulacak. Sizlere borcum çok. İstanbul, Türkiye’nin en önemli marka ve dinamosu. 2023’te ülkemizin dünyada daha saygın bir konuma gelebilmesi için var gücümüzle çalışacağız. En büyük gücümüz, birlik ve beraberliğimiz. Çalışkan ve zeki bir milletiz. Geleceğimize güvenle bakıyoruz. Geleceğimizi güvenli bir şekilde kuracak merkezlerimizden bir tanesi de denizcilik sektörüdür. Bu değerli meclis, sektörün güçlenmesi için çok çaba sarf ettiniz. Güzel şehrimiz İstanbul’umuz bir deniz şehridir. Türk denizciliğini çok güçlü bir konumda. Bu mübarek vatanın ayrılmaz parçası olan mavi vatanı da daha fazla önemsememiz gerekiyor. “ dedi.
SEKTÖR ADINA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRDİK
20 Ocak’ta Ankara’da gerçekleştirilen Ticaret Konsey Toplantısı’nda Türk denizciliği için önemli kararlar alındığını belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan “Ankara’da TOBB Ticaret Konsey Toplantısı çok önemli bir konsey gerçekleştirdik. Çok önemli çalışmalar yaptık. Sayın Bakan Lütfü Elvan’a çok teşekkür ediyorum. Hikayelerden çok sonuca ulaşmayı hedefleyen bir toplantı gerçekleştirdik. Koster filosunun yenilenmesi, hurda teşviği konusunda önemli adımlar atıldı. Başbakanımız tarafından da onaylandı. Projenin başlangıcı güzel ilerliyor. İstediğimiz sonuca ulaşacağımızı düşünüyorum. “ şeklinde konuştu.
Kalkavan’ın konuşmasında satır başlıkları şöyle;
“Armatörler Birliği giderek güçleniyor. Burası armatörlerin ağırlıkta olduğu Deniz Ticaret Odası’dır. Armatör yatırımı yapan, riski alan kişi. Türk Armatörler Birliği’nin sektöre ağırlığını koyması çok sevindirici. “
“Kredi Garanti Fonu yoluyla teminatlandırma da alınan önemli kararlardan bir tanesi. Bu karar hem tersaneye hem de limana, yan sanayiye, sektörün bütününe çok faydalı olacaktır. Sayın Bakanımıza verdiği mücadeleden dolayı teşekkür ediyoruz. “
“Lehman Brothers krizi sonra kuruyükçüler kriz yaşamadı. Ama kriz kaçınılmazdı ve gördüler. Konteyner ve tankercilerin yanında onlar kriz görmedi. Çok başarılı altı yıl geçirdiler. Bu sene onlar için çok zor geçecek. Çünkü kriz görmedikleri için çok fazla sipariş aldılar. Bu kadar fazla gemi siparişi olamaz. 2015 zor bir yıl olacak herkes için. Herkes sektörün çok iyi olacağını düşünüyor. Herkesin iyi olacağını düşündüğü bir şeyin iyi olma şansı var mı?”
“Limanlarımızda yaklaşık olarak 400 milyon ton elleçliyoruz. Planlanmış kapasite 700 milyon ton. Şuanda 35 milyon TEU da planlanmış kapasitemiz var. Çandarlı Limanı da bunun içinde. 2023’te bu ülke 1 milyar ton elleçleme yapacak. Limana ihtiyacımız olduğu bir gerçek. Gelen talepten de görüyoruz ki limanlarımızın değeri çok arttı. Olmazsa olmazımız. “
“Sualtı liman inşaatçılarının adı yok. Bunun nedeni de sektör olarak yeteri büyüklüğe kavuşamamanız. Koskoca bir deniz ülkesine alt yapı hizmeti veren gerçek aktörlerine barınma yeri veremiyoruz. Olacak şey değil. İnşallah bu sorunumuza da çözeriz. “
“Türkiye’nin çok önemli bir ikmal merkezi olmaması kaçınılmaz. Dünyanın en iyi ikmal merkezlerinden bir tanesi olacağız. Devletin bize güvenmesi gerekiyor. Bunker barçlarında da çok ciddi bir yenilenme var. “
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.