1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. İğneada nükleer santral açıklamasına büyük tepki
İğneada nükleer santral açıklamasına büyük tepki

İğneada nükleer santral açıklamasına büyük tepki

Türkiye’nin 3’üncü nükleer santralının cennet parçası İğneada’ya yapılacağı açıklaması, çevrecileri ayağa kaldırdı.

A+A-

İğneada’ya yapılması planlanan 3’üncü nükleer santrali de içeren Trakya Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nın Danıştay tarafından durdurulduğu ortaya çıktı. Kararı aldıran avukat Kaçar, “Hukuken bırakın nükleeri, termik santrali, çivi bile çakamazlar” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un 3’üncü nükleer santral için İğneada’yı işaret etmesi tartışmaları fitilledi. Çevreci gruplar nükleer santrale tepki gösterirken, aslında nükleer santral planlamasının, Trakya’daki bölge planıyla çok daha önce yapıldığı görülüyor. Ancak Danıştay, planın yürütmesini geçtiğimiz yıl durdurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2009’da 1/100.000 ölçekli ‘Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’nı askıya çıkardı. TMMOB ve Trakya Platformu avukatı Bülent Kaçar, plana itiraz edip yasal sürede yanıt alamayınca, planın ve 1 Temmuz 2010 tarihli onayla yapılan değişikliklerin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay 6. Dairesi’nde dava açtı. Danıştay, Temmuz 2012’de planın yürütmesini, 217 sayfalık bilirkişi raporuna göre şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle durdurdu.

‘Basit’ değişiklik

Ancak Bakanlık kararı uygulamak yerine itiraz edilen içeriğe dokunmadan küçük bir değişikliklerle plandaki ‘Akaryakıt Ürünleri Depolama Alanı’ adını bölgede mevcutta ve onaylı planlar kapsamında hem depolama kullanımlarının, hem de enerji üretim kullanımlarının yer alması için ‘Enerji Üretim ve Depolama Alanı’ olarak değiştirdi. Yani Bakanlık, 5 Haziran 2013’te onaylanan revize plandaki ‘basit’ bir değişiklikle bölgede termik ve nükleer santral yapımının önünü açtı.

Danıştay ‘dur’ dedi

Bunun üzerine TMMOB, Trakya Platformu ve Edirne Çevre Gönüllüleri Birliği plan değişikliğine tekrar iptal istemiyle dava açtı. Danıştay 6. Dairesi durumun aciliyetine binaen 22 Nisan 2014’te bilirkişi raporunu bile beklemeden plan değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Kararın ardından yapılan keşif sonucu 5 profesörün hazırladığı 160 sayfalık bilirkişi raporunda ise bölgenin tarımsal faaliyetler, doğa, turizm gibi ana fonksiyonlarını bozarak değiştiren bir planlama yapılamayacağı belirtildi. Böylece plan değişikliği ile yasal zemin hazırlanan Marmara Ereğlisi, Şarköy, Malkara, muhtemel Kıyıköy ve İğneada Termik Santralleri ile İğneada Nükleer Santrali için Danıştay, bakanlığa ‘dur’ dedi.

‘Trakya’da enerji üretimi yasak’

Davayı açan Trakya Platformu Hukuk Kurulu Üyesi avukat Bülent Kaçar, “Danıştay 6. Dairesi’nin kararlarına göre İğneada’ya bırakın nükleer ya da termik santral yapmayı çivi bile çakamazlar. Bunlar yasaklı sanayi türleri arasında bulunuyor. Bölge planı Trakya’da enerji üretimini yasaklıyor. Plan, Trakya’nın enerji üretim havzası olmadığını, Türkiye’deki çeltiğin yüzde 70’inin, ayçiçeğin yüzde 40’ının, buğdayın yüzde 25’inin üretildiği ülkenin en verimli topraklarına sahip tarım alanı olduğunu belirtiyor. Üç ayrı denizle çevrili, Istrancalar gibi ciddi ekosisteme sahip bir bölge olduğunu söylüyor.”

virahaber.com

Bu haber toplam 1490 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.