1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İDO’dan açıklama: Devlet ile rekabet adil değil
İDO’dan açıklama: Devlet ile rekabet adil değil

İDO’dan açıklama: Devlet ile rekabet adil değil

İç hat seferlerini durdurma kararı alan İDO’dan konuya ilişkin 7 maddelik bir gerekçeli açıklama geldi. İDO, eleştiriler sunduğu açıklamada “Devlet ile rekabet adil değil” ifadelerini kullandı.

A+A-

İç hat seferlerini durdurma kararı alan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) A.Ş.'den yazılı açıklama yapıldı. İDO'nun 2011 yılında özelleştirildiği belirtilen açıklamada, özelleştirme işlemi sonrası belediyelerle haksız rekabete girildiği vurgulandı. Kısıtlamalarla da karşı karşıya kalındığı belirtildi.

 “İDO bilindiği üzere TEPE+AKFEN+SOUTER+SERA ortaklığı tarafından 2011 yılında İBB'ye 861 milyon USD imtiyaz bedel, 73 Milyon USD kredi devri olmak üzere 934 Milyon USD ödeyerek özelleştirilmiştir” denilen açıklamada, iç hatları durdurma kararı 7 maddede şöyle açıklandı:

1. BURSA SEFERLERİNDE HAKSIZ REKABET

İBB sözleşmeye aykırı olarak Bursa Belediyesi'ne "bedelsiz" iskele tahsis ederek, BUDO'nun İstanbul/Bursa arasında seferleriyle haksız rekabete sebep olmuştur.

2. AMBARLI LİMANI PROJESİ

Özelleştirme sözleşmesinde yer alan Ambarlı Liman arsasının bugüne kadar İDO'ya teslimi yapılmayarak, İDO'nun Ambarlı'dan / YALOVA / MUDANYA / BANDIRMA RO-RO Projesini hayata geçirilmesi engellenmiştir.

3. NEGMAR HAKSIZ REKABETİ

Eskihisar / Topcular arasında hiçbir bedel alınmadan NEGMAR isimli şirketin yan kuruluşlarına İzmit Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile iskele tahsis ederek çok büyük bir gelir kaybına uğratmıştır.

4. SİRKECİ HAREM HATTI KISITLAMALARI

Sirkeci Harem hattı İDO'nun en karlı hatlarından biri olmasına karşılık, UKOME kararı ile 3,5 ton üzeri araçların geçişi engellenmiş, söz konusu araçlar Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne yönlendirilerek çok önemli bir gelir kaybına sebebiyet verilmiştir.

5. KABATAŞ MARTI PROJESİ ETKİSİ

İDO'nun en önemli iskelesi olan Kabataş iskelesi MARTI Projesi nedeni ile kapatılınca yolcu sayımızda %80'e yakın düşüş ortaya çıkmış ve bu zarar telafi edilememektedir.

6. UKOME'den İSTENEN ZAM TALEPLERİ

Çok ciddi kur ve maliyet artışları karşılığında son üç yılda %85 artışa rağmen UKOME kararları ile ancak %22 zam alınabilmiştir. Bu durum iç hatlar seferlerimizi sürdürülemez bir noktaya taşımıştır.

7. OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ ETKİSİ

- İDO'nun zor duruma düşmesinin en büyük nedeni burada alınan kararlardır.

- Osmangazi Köprüsü ihalesi İDO ihalesinden önce yapılmıştır.

‘DEVLET İLE REKABET ADİL DEĞİL’

“- TEPE+AKFEN+SOUTER+SERA 2011 yılında İDO ihalesine girmeden evvel Osmangazi Köprüsü'nün 2016 yılında açılacağını, geçiş fiyatının ise 2016 için 41 USD + %18 olduğunu, bu fiyatın Karayolları tarafından Osmangazi Köprüsü'nün yapımcı firmalarına garanti edildiğini Karayolları ve OTOYOL A.Ş. tarafından akdedilen sözleşmeyi okuyarak bilgi sahibi olmuştur. Bu fiyatlara göre tüm araçların Osmangazi Köprüsü'nden geçmeyeceği tarafımızdan öngörülerek, bu hattımızda 2016'dan itibaren önemli bir gelir kalemini fizibilitelerimize koyarak teklifimizi vermiştik. Ancak, köprünün açılması ile birlikte Bakanlar Kurulu Kararı ile yatırımcı firma OTOYOL A.Ş.'ye 2017 için 41 USD + %8 KDV x 40.000 araç parası ödenirken, araç geçiş ücretleri 70.75 TL + %8 KDV'ye düşürülmüştür. Bu kararlar Karayolları'nın yani devletin İDO ile rekabeti anlamına gelir ki bu kesinlikle "Adil" değildir. Haksız rekabete girmektedir.

Tüm bu nedenlerden dolayı, İDO Yönetim Kurulu, 07/11/2018 tarihli toplantısında, kredi yapılandırma görüşmelerini yaptığı bankaların da tavsiye ve görüşleri doğrultusunda, yabancı stratejik ortağı SOUTER Inv'ın da talebi ile Uluslararası Hukuk Platformu'na başvurmadan önce tüm zarar eden hatlarını kapatarak, bir parça olsun kanamayı durdurmayı hedeflemiştir. Bu şartlar dahilinde 01 Aralık 2018 tarihi itibariyle Sirkeci - Harem hattı hariç iç hat seferlerimizi geçici olarak durdurduğumuzu anlayışınıza sığınarak bildirmek isteriz. Bu kapsamda 01 Aralık 2018 tarihinde Bostancı-Beşiktaş, Bostancı-Kadıköy-Yenikapı-Bakırköy, Adalar hatlarımız geçici olarak durdurulacak olup Bostancı, Yenikapı ve Kadıköy iskelelerimiz şehir dışı hatlar için faaliyet vermeye devam edecektir.”

'İDO gemileri internette satışa çıktı'

Bu arada Sözcü yazarı Çiğdem Toker, İstanbul Deniz Otobüsleri'ne ait gemilerin internette satışa çıktığını ifade etti. Toker, üç geminin de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım'ın, İDO Genel Müdürlüğü sırasında hizmete girdiğini kaydetti.

Çiğdem Toker, "İDO gemler nternette satışa çıktı" başlığıyla yayımlanan yazısında "İDO'nun durdurduğu hatlarda sefer yapan üç gemi satışa çıkarılmış. İhaleyle falan değil. Gemi alım-satım ilanlarının yayımlandığı internet sitesi www.nautisnp.com'da" ifadesini kullandı.

"Oruç Reis, Kaptan Paşa, Seydi Ali Reis isimli yüksek hızlı hafif yolcu gemilerinin satış ilanları fotoğraflarıyla birlikte alt alta duruyor sitede. Gemilerin her birine 2'şer milyon dolar isteniyor" diyen Toker, şöyle devam etti:

— Üç geminin ortak özelliği 1997 yılında Norveç'te inşa edilmesi. Üçü de TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın, İDO Genel Müdürlüğü sırasında hizmete girmiş. İDO, 2011'de özelleştirilirken mülkiyetin İBB'de kaldığı açıklanmıştı. "O halde bu gemileri kim satışa çıkardı, geliri kimin olacak?" sorusunu sorabiliriz.

Vira Haber

Bu haber toplam 4529 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.