İç sularda balık çeşitliliği azalıyor
SDÜ Öğretim Üyesi Doç.Dr. Fahrettin Küçük böylece Türkiye iç sularında kayda geçen 310 balık türü bulunduğunu ancak bunlardan 80'ine yakının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Fahrettin Küçük, Türkiye'de 80 balık türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Fahrettin Küçük, projeleri kapsamında Türkiye iç sularında yaşayan üç yeni balık türü daha keşfettiklerini açıkladı. Küçük, böylece Türkiye iç sularında kayda geçen 310 balık türü bulunduğunu ancak bunlardan 80'ine yakının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.
Su Ürünleri Fakültesi olarak, suyun her özelliği ile ilgilenen hidrobiyoloji dalında projeler gerçekleştirdiklerini belirten Küçük, Türkiye'de biyolojik çeşitlilikle ilgili 1988'den beri çalışmaların sürdüğünü aktardı. Balık çeşitlerine yönelik yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye iç sularında yaklaşık 310 çeşit balığın kayıt altına alındığını kaydeden Küçük, "Bunlardan 100 çeşidi endemik. Yani sadece Türkiye'de yaşıyor" dedi.
YOK OLAN TÜRLER
Eğirdir Gölü'nde, Beyşehir Gölü'nde yaşayan balık türlerini keşfettiklerini bunuN yanında nesli tükenmiş türler olduğunu da fark ettiklerini belirten Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü: "20 yıllık çalışmalarımızda endemik olan bu türlerden ikisi Beyşehir Gölü'nde yaşayan Gövce veya Gökçe (Alburnus akili) ile Eğirdir Gölünde yaşayan Kavinne'dir. Her iki türün nesli tükenmiş durumda. Türlerin yok olmasına, Eğirdir ve Beyşehir göllerinin yabancı türlerinden Sudak ve pisivor (balık yırtıcısı) etkisinin en önemli etken olduğu görüldü. Kavinne türü, 1970'li yılların başında, Gövce ise 1985 yılında yok olmuş balık türleridir."
ÜÇ BALIK TÜRÜ DAHA KEŞFEDİLDİ
Balıkların nesillerinin tükenmesine yol açan en önemli iki etken bulunduğunu bunların göllerin kuruması ve bilinçsiz avcılık olduğunu açıklayan Küçük, Kızılkanat balıklarının taksonik revizyonu adlı projelerinin tamamlandığını söyledi. Proje kapsamında Türkiye'de 26 su havzasındaki kızılkanat balık türünün incelendiğini ve 3 yeni tür daha keşfettiklerini açıklayan Küçük, sözlerine şöyle devam etti: "Araştırmada bin birey incelendi. Genetik çalışma yapıldı. Bu çalışmaların sonucunda var olan 9 türe ek olarak 3 tür daha keşfettik. Böylece Türkiye genelinde iç sularda toplam balık çeşidi 313 oldu. Bu türlerden 80'i yok olma tehdidi yaşıyor. Şehirleşmenin getirdiği sorunlar endemik denilen balık türlerinin yaşamasına fırsat vermiyor. Örneğin Burdur Tefenni kızılkanat balığı. Yaşadığı derenin suyu sulamada kullanıldığı için ölüyor. Salda Gölü'nde bulunan dişli sancık balığı tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü bu balık türü Salda Gölü'ne akan bir derede yaşamakta. Köyün kanalizasyonu dereye aktığı için bu tür yok olma tehlikesi yaşıyor."
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.