1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Hopaport’ta hedef 1 milyon ton
Hopaport’ta hedef 1 milyon ton

Hopaport’ta hedef 1 milyon ton

Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, yatırımlarının ve büyümelerinin 2016 yılında da devam edeceğini açıkladı.

A+A-

Ülkede ve dünyada yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen geçtiğimiz yıl işlem hamcını 2014 yılına göre yüzde 20 artırarak iyi bir sezon geçiren Hopaport, küçük ölçekli bir liman olmaktan çıkıp, orta ölçekli bir liman olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Karadeniz’deki en büyük mendireğe sahip limanlardan biri olması nedeniyle zorlu hava ve deniz koşullarında bile yılın 365 günü hizmet verebilen liman, aynı zamanda her türlü yükün elleçlenebildiği Türkiye’deki tek özel liman olma özelliğini de taşıyor. Gerek coğrafi konumlarının, gerekse de yükleme boşaltma konusundaki süratlerinin kendilerini başarıya taşıyan etkenlerin başında geldiğini söyleyen Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, yatırımlarının ve büyümelerinin 2016 yılında da devam edeceğini açıkladı.
Hedef: 1 milyon ton

Dahili pazarda ve piyasada olmasa bile transit operasyonlarda, yani yurt dışından gelen ve yine yurtdışına giden operasyonlarda ciddi bir artış yaşandığına dikkat çeken Özer, “Bu durum bizi hem rahatlattı hem de kendimize olan güvenimizi yükseltti” dedi. Bu artış trendinin, her geçen gün yükselerek devam ettiğinin altını çizen Özer, “Diğer limanlara baktığımızda genelde bir düşüş olduğunun görüyoruz. iç piyasalarda yaşanan durgunluğa rağmen Hopa Limanı’nda iş hacmi ve potansiyeli arttı. Bu yılı yaklaşık 850-900 bin ton ile kapatacağız. Önümüzdeki seneki hedefimiz ise 1 milyon ton yükü elleçlemek. Bu rakam bizim için şu açıdan önemli; bu rakama ulaştığımızda küçük ölçekli bir liman olmaktan çıkıp orta ölçekli bir liman konumuna geçeceğiz” diye konuştu.
Bürokrasiyi azaltıyoruz

Liman operasyonlarında verdikleri süratli hizmetin, hem kendileri, hem de müşterileri adına son derece memnuniyet verici bir durum olduğunu belirten Özer, bürokratik işlemleri mümkün olduğunca azaltmayı hedeflediklerini kaydetti. Hopa Limanı’nın, her türlü yükün elleçlendiği Türkiye’deki tek özel liman olma özelliğinin kendilerine büyük bir avantaj sağladığını vurgulayan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimyasal ürünler, petrol ve petrol türevleri, likit ürünler, tahıl grupları, çimento, genel kargolar, paletli yükler ve proje yükleri gibi her türlü yükü elleçleyebiliyoruz. Bu durum bize şöyle bir avantaj sağlıyor; her türlü yükün elleçlendiği, her türlü hizmetin verildiği limanlarda bir müşteri birden fazla hizmet talep ettiği takdirde o hizmeti de sunabiliyoruz. Limanımızın çok yoğun olmaması sayesinde de müşterilerimizle daha özel olarak ilgilenebiliyoruz. Bürokrasi azalıyor, liman içi operasyonlar hızlanıyor. Gümrük ve Liman Başkanlığı’yla ilgili gerekli prosedürler daha hızlı yürüyor. Özellikle yükleme boşaltma süreleri konusunda diğer imanlara oranla daha süratli hizmet verebiliyoruz.”
Konumumuz bizi özel kılıyor

Limanın bulunduğu coğrafi konumun, kendilerini oldukça stratejik bir konuma taşıdığının altını çizen Özer, sözlerine şöyle devam etti: “Limanımız çok stratejik bir bölgede. Sınıra, Kafkasya’ya ve Karadeniz’deki diğer ülkelere yakın olması, transit taşımacılığı hareketlendiriyor. Limanımızda şu anda, hem Nahcivan’a hem de İran’a transit yüklemeler yapılıyor. Ayrıca yaz ve bahar dönemlerinde Uzakdoğu’dan gelen gabari dışı yükler, nehir tipi gemilere aktarılarak Don-Volga Kanalı aracılığıyla Kırgızistan ve Türkmenistan gibi Hazar Denizi’ne kıyısı olan ülkelere taşınabiliyor. Hopa Limanı Karadeniz’deki en büyük mendireğe sahip limanlardan biri. Ana mendireğimizin uzunluğu 2 bin 150 metre. Karadeniz, zorlu hava şartlarına ve sert dalgalara açık bir deniz olduğu için özellikle kış koşullarında böyle bir mendireğe sahip olmak limanın içini koruyor ve her türlü operasyonun yılın 365 günü yapılmasını sağlıyor.”
Bu yaz konteyner elleçlemeye başlayacağız

2016 yılında konteyner elleçlemek gibi bir hedeflerinin bulunduğunu söyleyen Özer, yük artışına paralel olarak limana yapılan yatırımların da artacağına dikkat çekti. Limana yeni bir çimento terminali ve şu anda inşaatı devam eden yeni bir LPG terminali ilave edeceklerini aktaran Özer, “Ayrıca ilave depo yatırımımız da olacak. Bunların yanı sıra SolonPort programıyla beraber liman otomasyon ve entegre yönetim sistemlerine geçerek operasyonel iyileştirmeler de yapmış olacağız. Önümüzdeki sene için en büyük hedeflerimizden biri konteyner elleçlemek. Konuyla ilgili bağlantıları bu yıl yapmaya başladık. Eğer bir aksilik olmazsa 2016 yazında konteyner elleçlemeye başlamış olacağız. Böylece de dünyada her türlü yükü elleçleyebilen ender limanlardan biri olacağız” ifadelerini kullandı.
Demiryolu sayesinde bizden 8 kat fazla yük elleçliyorlar

Hopa Limanı’nın, demiryolu altyapısının olmaması nedeniyle komşusu olan Poti ve Batum Limanlarına oranla geride kaldığını belirten Özer, Hopa-Batum arasına kurulması planlanan demiryolu hattının kendilerini heyecanlandırdığını dile getirdi: “Hopa – Batum arasına demiryolu hattı kurulması için TCDD tarafından bir fizibilite çalışması yapıldı. Bu fizibilite çalışmasının olumlu yönde sonuç verdiğini öğrendik. Kısa vadede olmasa bile orta vadede bu konuyla ilgili beklentimiz var. Yeni hükümetle birlikte bu raporun detaylı bir şekilde hazırlanması lazım. Özellikle demiryolu maliyetinin, yük potansiyelinin ve istihdama olan katkısıyla beraber bu raporun tamamlanmasını bekliyoruz. Hopa – Batum arasına demiryolu hattı kurulması bize çok büyük faydalar sağlayacak. Hopa Limanı, Batum Limanı’na yarım saat, Poti Limanı’na ise bir buçuk saat mesafede. Fakat Poti Limanı 8 buçuk milyon ton, Batum Limanı ise 5 milyon ton yük elleçliyor. Biz, son 3-4 yılda kapasitemizi iki katına çıkartmış olmamıza rağmen bir milyon tonluk yük hedefimize daha yeni ulaşıyoruz. Peki, üç liman arasındaki bu fark neyden kaynaklanıyor? Bunun en büyük nedeninin Batum ve Poti Limanlarındaki demiryolu bağlantıları olduğunu söyleyebiliriz. Hopa Limanı’nın bu diğer iki limandan eksiği yok, hatta fazlası var. Liman fiyatları olarak da aramızda ciddi bir fark var. Batum ve Poti Limanları, Hopa Limanı’ndan neredeyse iki kat daha pahalı. Fakat maalesef demiryolu altyapısı olmadığı için bizden 7-8 kat daha fazla yük elleçliyorlar.”
Cankurtaran tüneli fark yaratacak

Önümüzdeki yaz bitmesi planlanan Cankurtaran Tüneli’nin, Hopa Limanı adına büyük bir fark yaratacağını ifade eden Özer, “Bildiğiniz gibi ülkemizin doğusu, özellikle Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’ya çıkan yollarda biraz geç ve yetersiz kaldı. Şu anda Doğu Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan Cankurtaran Tüneli bitmek üzere. Projeye 2010 yılında başlanmıştı ama bir takım gecikmeler yaşandı. Önümüzdeki sene Mayıs ya da Haziran ayında devreye girecek ve böylelikle Hopa Limanı’nın, ülkemizin doğusuyla alakalı tüm bağlantıları yapılmış olacak. Yol kısalacak, nakliyeciler daha az yakıt kullanacak ve kış koşullarından dolayı yollar kapanmayacak. Bu da ciddi anlamda bizim tüm projelerimize katkı sağlayacak” açıklamasında bulundu.
Hopa Limanı'ndan KDV/ÖTV'siz akaryakıt satışı

Hopaport müşterilerinden olan Termopet, liman sahasında kiraladığı depolardan transit gemilere ÖTV-KDV’siz ve balıkçı teknelerine ise ÖTV’siz yakıt satışına başladı. Bu projeyi, Termopet ile birlikte hayata geçirdiklerini anlatan Özer, amaçlarının, diğer limanlarda olmayan katma değerli bir avantajı müşterilerine sunmak olduğunu dile getirdi. Yakın gelecekte, buna benzer projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini vurgulayan Özer, “İleride de buna benzer işbirlikleri yapmayı düşünüyoruz. Şöyle bir avantaja sahibiz, limanımızda kendi tanklarımız var. Toplamda 18 bin 500 metreküplük bir yakıt depolama kapasitemiz var. Aynı zamanda da akaryakıt ihtisas gümrüğüyüz. Diğer limanlarda böyle bir durum yok, akaryakıt şirketlerinin kendi depolama alanları var. Ama oralara da balıkçı tekneleri yanaşamadığı için bu uygulama, yalnızca bize özel bir durum olarak ortaya çıkıyor” diye konuştu.
ViraHaber.com


Bu haber toplam 1514 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.