1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Hikmet Çinçin: Süveyş hattı devlet tarafından desteklenmeli
Hikmet Çinçin: Süveyş hattı devlet tarafından desteklenmeli

Hikmet Çinçin: Süveyş hattı devlet tarafından desteklenmeli

ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Ortadoğu’da yaşanan karışıklıklardan dolayı zor günler geçiren ve RO-RO gemi seferleri ile bu zorlukları aşmaya çalışan nakliyecilerin kullandığı Süveyş Kanalı hattının devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi.

A+A-

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Ortadoğu’da yaşanan karışıklıklardan dolayı zor günler geçiren ve RO-RO gemi seferleri ile bu zorlukları aşmaya çalışan nakliyecilerin kullandığı Süveyş kanalı hattının devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) nakliye şirketlerine yönelik TIR-EPD (Hızlı geçiş hattı) semineri düzenledi. Antakya Erol Bilecik Kongre Merkezi'nde düzenlenen seminere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) Ahmet Karakaş, E.Yaşar Çakmak, Uluslararası Yol Taşımacılığı Sendikası'ndan (IRU) Tatiana Rey Bellet ve Lale Karabulut konuşmacı olarak katıldılar.

Seminerin açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Ortadoğu'da yaşanan siyasi karışıklığın bölge esnafını ve nakliyecisini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Suriye ve Suriye üzerinden diğer Ortadoğu ülkelerine çalışan Hataylı nakliyecilerin yatırım müşteri ve acente ağının büyük bir kısmının Ortadoğu bölgesinde yer aldığını ifade eden Çinçin, "Ortadoğu'da süregelen siyasi istikrarsızlık neticesinde ise gerek kredi kullanarak, gerekse de öz kaynak ve kendi birikimleri ile yatırım yapan iş adamları çok zor durumda kalmıştır. İstihdam yaratıcı yeni yatırımlar ise tümüyle durmuştur" dedi.

Güzergah arayışına giren nakliyecilerin alternatif güzergah arayışları sayesinde bakanlığın da destekleriyle Türkiye Mısır, Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptı ile RO-RO seferlerinin başladığını hatırlatan Çinçin, "Mutabakat zaptı ile tesis edilen RO-RO hattı 23 Nisan 2015 tarihinde sona ermiş olması ve Mısır tarafından yeniden tesis edilmesi üzerine bizler bir toplantı gerçekleştirmiştik. Sektör temsilcileri ile birlikte toplantıdan çıkan raporu biz Ekonomi Bakanımıza ilettik. Şu anda halihazırda taşımalar Süveyş kanalının geçilmesi ile gerçekleştirilmektedir ve Süveyş geçişi nakliyecilerimize yüksek maliyetleri ile ağır bir maddi yük getirmektedir. Diğer bir güzergah ise İsrail üzerinden yapılan geçiştir. Bu da siyasi ilişkilerimizin pek parlak olmaması nedeniyle yoğun bürokratik engeller demektir. Bizim her zaman ifade ettiğimiz gibi Süveyş kanalı hattı devlet tarafından desteklenmeli. Bunun olmaması durumunda nakliyecilerimiz bu ağır yükün altında oldukça büyük zorluklarla baş etmek durumunda kalacaklardır. Bu hat devlet tarafından sübvanse edilmezse belki de Ortadoğu pazarı tamamen kaybedilecektir" diye konuştu.

Çinçin'in yaptığı konuşmanın ardından Tatiana Rey Bellet, TIR Sistemi: Güncel durum ve gelişmeler; TIR risk yönetim araçları ve TIR Bilgisayarlı Otomasyon konularında Hataylı nakliyecilere bilgi verdi.

Seminerde ayrıca TIR Bilgisayar Otomasyon Sisteminin Türkiye faaliyet alanı, TOBB ulusal birliğinin TIR-EPD ile çalışma deneyimi, avantaj ve güçlükler konularında bilgiler de verildi. 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1239 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.