1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Herkes yolunu görsün''
“Herkes yolunu görsün''

“Herkes yolunu görsün''

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ekonomi Gazetecileri Derneği üyeleriyle TheGreen Park Otel'de düzenlenen sohbet toplantısında bir araya gelerek, KKTC ekonomisi ve Güney Kıbrıs Rum kesimiyle sürdürülen görüşmelere ilişkin bilgi verdi.

A+A-

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye'de bazı yanlış yorumlar yapıldığına işaret ederek, ''İşte 'fakir fukaranın boğazından kesilip Kıbrıs'a gönderilir, Kıbrıslı Türkler yerler' gibi laflar bizleri üzmektedir. KKTC'nin gelirleri sınırlı olduğu için anavatan Türkiye bize bu desteği vermektedir. Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz maddiyata dayalı bir şey değil'' dedi.

Eroğlu, Ekonomi Gazetecileri Derneği üyeleriyle TheGreen Park Otel'de düzenlenen sohbet toplantısında bir araya gelerek, KKTC ekonomisi ve Güney Kıbrıs Rum kesimiyle sürdürülen görüşmelere ilişkin bilgi verdi.

Ekonomi kelimesini 1980'li yıllarda telaffuz etmeye ve ekonomik programlar yapmaya başladıklarını, kendisinin başbakanlığı döneminde KOBİ'ler ve organize sanayi bölgelerinin kurulması konusunda büyük çaba gösterdiklerini anlatan Eroğlu, bu süreçte Türkiye'nin maddi ve manevi katkısını gördüklerini, bugün artık o günlerin olumsuz koşullarının olmadığını, Kıbrıs Türklerinin artık ticareti, sanayiyi, dış dünya ile alışverişi öğrendiğini kaydetti.

Eroğlu, bir ada ülkesi olan KKTC'de 1985'de ilk kez başbakan olduğu zaman kalkınmanın itici gücünü hizmet sektörü olarak görerek, turizm ve üniversiteye ağırlık verdiklerini ve turizm teşvik yasasını çıkararak yatırımcıların önünü açtıklarını belirtti. Bu çabaları sonucu 1500-2000 civarında olan yatak kapasitesini 30 bine çıkarmayı hedeflediklerini ve bu hedefe yaklaştıklarını, ayrıca 6 üniversitenin de 45 bin öğrencisiyle turizm kadar KKTC ekonomisine katkı sağladığını ifade eden Eroğlu, hedeflerinin öğrenci kapasitesini 60 bine çıkarmak olduğunu söyledi.

Bu yıl Türkiye'de ''Kıbrıs Turizm Yılı'' ilan edildiğini de belirten Eroğlu, bu yılın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini, anavatandakilerin turistik sefer yaparken KKTC'yi tercih etmelerini arzuladıklarını kaydetti.

Eroğlu, hem altyapı hem de ulaşım açısından elverişli imkanlara sahip olduklarını, önümüzdeki aydan itibaren yeni uçak seferlerine de başlanacağını bildirdi.

KKTC'de serbest piyasa ekonomisine 1987'de geçildiğini ve hükümetlerinin Türk hükümetleriyle de istişare ederek yıllık ve 3 yıllık programlar hazırladıklarını, 5 yıllık da kalkınma planları yaptıklarını anlatan Eroğlu, bu planlara göre ülke ekonomisinin yönlendirildiğini, şimdi Türkiye ile yapılan bir anlaşma ile 3 yıllık bütçe yapmaya başladıklarını söyledi.

Türkiye'nin Ekonomik Desteği
Eroğlu, bu bütçeye Türkiye'nin katkısı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''KKTC'nin kendi kendine yeterli olmadığını söylemeye gerek yok. Bu sene için Türkiye'nin 850 milyon lira katkısı var. Bütçemizin üçte birine yakın bir kısmı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından verilmektedir. Bunun 350 milyon lirası güvenlik kuvvetlerine ayrılıyor. 175 milyonu yatırım bütçesine ayrıldı. Diğeri de cari bütçe için kullanılmakta. Zaman zaman maaş ödemelerinde sıkıntıya girildiği zaman bu kaynaktan faydalanılmaktadır. KKTC'de T.C Yardım Heyeti var. Heyetin başkanı Büyükelçidir. Türkiye bütçemiz için ayırdığı parayı Büyükelçilik üzerinden Kıbrıs Merkez Bankasına yatırarak istişare mekanizmasını uygulatmaktadır. Tabii ki bu noktada 'KKTC'ye parayı gönderirler, Kıbrıslı Türkler yerler' gibi laflar çıktığı zaman ben üzülüyorum. Bu para yenmiyor. Hükümet edenler bu parayı yemiyor. Hükümet edenler, yine T.C Büyükelçisi ve TC Yardım Heyeti yetkisi dahilinde bu parayı kullanmaktadır. Türkiye'de bazı yanlış yorumlar yapılmaktadır. İşte 'fakir fukaranın boğazından kesilip Kıbrıs'a gönderilir, Kıbrıslı Türkler yerler' gibi laflar bizleri üzmektedir. KKTC'nin gelirleri sınırlı olduğu için anavatan Türkiye bize bu desteği vermektedir. Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz maddiyata dayalı bir şey değil. Bizim bayramlarımız sizin bayramlarınız, bizim dilimiz sizin diliniz, bizim dinimiz sizin dininiz. Bizim milletimiz sizin milletiniz. Bizzat Kıbrıs'a Osmanlı tarafından gönderilen insanlarız. O ülkede, o topraklarda Türklüğü her şeye rağmen bugüne kadar yaşatmış, Türk olmakla övünmüş ve Türklüğümüzden hiçbir zaman fedakarlık etmemiş insanlarız. Dolayısıyla bizim sizden farkımız yok. Özellikle gerek müstemleke döneminde gerek EOKA döneminde her şeye rağmen Türklüğünü korumuş insanlarız. Dolayısıyla son zamanlarda bazı söylentiler bizi üzmektedir. 'Kıbrıs Türkü Türkiyelileri sevmez' gibi sözler söylenmektedir. Bu beni üzmektedir.''

1.20110224172522.jpg

''İlişkilerimiz kardeşlik ilişkisi''
Eroğlu, halkın içinde çeşitli düşünceden insanlar olduğunu, bazılarının Türkiye'den gelenlere karşı tepkisi ve kavgası olabileceğini, bunun Türkiye içinde de olduğunu söyledi.

O nedenle, kişilerin kırgınlıklarını, söyledikleri sözleri genele bağlamamak gerektiğini ifade eden Eroğlu, KKTC'de yapılan mitingte yaşananlara işaret ederek, şöyle devam etti:

''Mitingi düzenleyenlerin arasına sızmalar olmuştur ve değişik pankartlar açılmıştır, sloganlar atılmıştır. Bunun yansıması Türkiye'de oldukça rahatsız edici olmuştur. Haklı olarak tepkiler de olmuştur ama şunu söylüyorum, ana ile evlat arasında bazen kırgınlık olur, kardeşler arasında kırgınlık oluyor. Bizim Türkiye ile ilişkimiz kardeşlik ilişkisidir. Menfaate dayalı bir ilişki değildir. Biz kendimizi Türk ulusunun parçası olarak gören insanlarız. Elbette bazı kişilerin görüşleri zaman zaman can sıksa da onu genele teşmil etmenin bence hiçbir gayesi yok, doğru da değildir.''

Eroğlu, KKTC'de ekonomik bir seferberlik bulunduğunu ve hangi devletin hükümeti ekonomik tedbir alırsa alsın tepkilerin yaşanabildiğini söyledi.

Küçük bir ülke olan KKTC'de, yıllardan beri müzakere masasında bulunulmasına rağmen anlaşma olmamasının yarattığı psikolojik sıkıntılar bulunduğunu ifade eden Eroğlu, her müzakere masasına oturduklarında insanların bir kısmının bir kez daha göçmen olup olmayacaklarını sorduğunu dile getirdi.

Eroğlu, halkın bir kısmının 3 kez göçmen olduğu dikkate alındığında, bu görüşmelerin Rumların uzlaşmazlığı nedeniyle yıllarca sürmesinin sıkıntı yarattığını, ambargolar nedeniyle ülkenin ekonomik anlamda güçlenmesine engel teşkil ettiğini anlattı.

Müzakere Görüşmeleri
Eroğlu, Kıbrıs'ta birçok anlaşma imkanı ortaya çıktığını, ancak bunun Rumlar tarafından reddedildiğini dile getirerek, Türklerin hep anlaşmaz taraf olarak gösterildiğini söyledi.

En son Annan Planı'na Kıbrıs Türk halkının yüzde 65 oranında 'evet' dediğini, buna rağmen Rumların yüzde 76 oranla reddettiğini anımsatan Eroğlu, cumhurbaşkanı seçildikten sonra görüşmelerin bırakıldığı yerden süratle başlatılmasını istediğini ve o günden beri masada olduğunu söyledi.

KKTC ve Türk hükümetlerinin hepsinin ''bir anlaşma olur'' düşüncesi içinde müzakerelerin sürdürülmesinden yana olduğunu ifade eden Eroğlu, ama bugün Rum tarafının zamana oynadığını yaşayarak gördüğünü ifade etti. Eroğlu, BM Genel Sekreteri'nin üçlü toplantı için kendilerini New York'a çağırdığını ve ''Dönün ülkenize, 6 başlık var, bu başlıklarda yakınlaşma sağlamaya çalışınız. Cenevre'de 26 Ocak'ta buluşalım. Ama bu zaman içinde pratik bir plan yapınız'' dediğini, kendilerinin de ''bazı başlıklarda yakınlaşma olur'' düşüncesiyle samimi olarak müzakereye katıldıklarını ve ekonomi başlığı dışında da yakınlaşma sağlayamadıklarını kaydetti.

Eroğlu, bu arada pratik bir planı masaya koyduklarını, buna göre, bu toplantıdan sonra tarafların ülkelerine dönerek, yoğunlaştırılmış bir şekilde müzakerelerini sürdüreceklerini belirtti.
Başlıkların; yönetimde güç paylaşımı, ekonomi, AB, mülkiyet, toprak ve garantiler olduğunu, kendilerinin toprak başlığını bugüne kadar görüşmediklerini ve bunu en son görüşeceklerini söylediklerini ifade eden Eroğlu, Rum tarafının ise ısrarla mülkiyetle birlikte toprak ve Türkiye'den gelen göçmenler konusunun birlikte görüşülmesini talep ettiğini, kendilerinin de ''her konu kendi başlığı altında ele alınmalı'' diyerek, bunu reddettiklerini söyledi.

Eroğlu, toprak konusunun sadece kriterlerini görüşeceklerini, yaşayabilirlik, ekonomiye sağlayacağı değerler, az insanın göçmen olması, mülkiyet konusundaki sorunların hangi yöntemle halledileceği gibi kriterleri görüşeceklerini söylediklerini ve Kıbrıs'a döndükten sonra mümkün olduğu kadar yakınlaşma sağlayarak tekrar Cenevre'ye gideceklerini ifade ettiklerini anlattı.

Orada yakınlaşma sağlayamadıkları konulara ilişkin Genel Sekreterin başkanlığında çalışma yapılacağını ve eğer bu toplantıda fazla mesafe katedilemezse, tarafların bir kez daha ülkelerine dönerek 5 başlıkta ne kadar yakınlaşabilirlerse yakınlaşıp tekrar Cenevre'ye gideceklerini anlatan Eroğlu, şunları söyledi:

''Orada Genel Sekreter mümkün olduğunca yakınlaştırmaya çalışacak. Bizim önerimiz bu noktada. O zaman garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan arzu ederse İngilizler, Kıbrıs Türk lideri ve Kıbrıs Rum lideri, Genel Sekreterin başkanlığında toplanacağız. Anlaşabilirsek anlaşacağız, anlaşamazsak Genel Sekreter bakacak bu masada bir anlaşma olur mu olmaz mı, kararını verecek. Bu önerimiz Rum tarafına iletildi. Burada zaman mefhumu vardır. Onlar, görüşmelere zaman limiti konmayacak, ara bulucu olmayacak, bu konularda ısrarlı. Sizin bu düşüncenize göre biz daha 30 yıl masadayız. Kıbrıs Türk halkının hatta anavatanın 30 yıl daha beklemeye tahammülü yoktur. Dolayısıyla eğer bu masada Genel Sekreterin başkanlığında bir anlaşma olacaksa Genel Sekreter kararını versin, olmayacaksa kararını versin, herkes yolunu görsün. Şimdi Rumun aklında olan nedir? Rumun aklında olan, Mayıs'ta Rumların seçimi var. AKEL, birinci parti çıkması için el altından da olsa çalışacak. Ondan sonra hükümet kurma çalışmaları var. Haziran'da Türkiye'de seçimler var. Seçimlerden sonra hükümet kurma çalışmaları, derken kendimizi yıl sonunda bulacağız. 2012'de Rumlar AB dönem başkanı olacak 6 ay. 'Çok yoğun işlerim vardır' diye müzakereleri savsaklayacaklar. 2013 yılında ise Şubat ayında cumhurbaşkanlığı seçimi var. İlk hedef 2013'ün içine atmak. 2013'te anlaşma olacak mı? Yok. Müzakere masasında gördüğüme göre anlaşmaya niyeti yok, zamana oynama niyeti vardır.''
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, liderlerin liderliklerini bilmesi gerektiğini belirterek, ''Eğer bir anlaşma olacaksa her iki taraf için bazı acılar olacak. Bunları halkımıza anlatmalıyız. Ne senin bütün göçmenlerin geri dönecek, ne benim bütün istediğim müzakere masasında halledilecek. Öyleyse acısını, tatlısını paylaşacağız. Sen hep istiyorsun. Annan Planı'na 'hayır' dedin. Annan Planı'ndan daha iyi bir anlaşma istiyorsun kendi lehine. Ama o anlaşma metni de benim halkımın aleyhine. Dolayısıyla sen halkını memnun etmek isterken, ben de halkımı memnun etmek isterim. Senin muhaliflerin varsa benim de vardır, bana oy verenler de muhalif olur. Bu tartışmalar böyle devam ediyor'' şeklinde konuştu.

2.20110224172551.jpg

“Bizim ilişkimiz kardeşlik ilişkisidir''
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk halkının Türkiye ile kardeşlik bağlarıyla bağlı olduğunu belirterek, ''Bizim ilişkimiz kardeşlik ilişkisidir. İki ülke insanı arasında sanki bir kavga varmış gibi, birbirlerini sevmiyorlarmış gibi düşünülmesine fırsat verilmemesi gerektiğini düşünüyorum'' dedi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği üyeleriyle sohbet toplantısında bir araya gelen Eroğlu, hükümetin aldığı ekonomik tedbirleri protesto etmek amacıyla 2 Mart'ta tekrar miting yapılacağını, bu miting öncesinde, geçen mitingde yaşananların yaşanmaması için gerekli kesimlere uyarılarını yaptıklarını anlattı.

Eroğlu, ''Geçmişte yapılan mitingden artık sendikanın da hükümetin de ders alması gerekiyor. Bizim de dersler çıkarmamız gerekiyor. 2 Mart'ta yapılacak mitingde imkanlarımız nispetinde sendikalardan bazı isteklerimiz olacak. Eylem haktır. Miting yapma hakkı... Ama Türkiye ile bizleri rencide edecek, iki ülke, iki halk arasında kırgınlıklar yaratacak pankart ve sloganlara fırsat vermemek adına telkinlerimiz yapılmıştır, yapılmaya devam edecektir'' dedi.
Türkiye ile KKTC'nin diyalogdan kaçmaması gerektiğine işaret eden Eroğlu, her iki tarafın da biraz sabırla bazı konuları izlemesi ve birbirleriyle her zaman diyalog içinde olması gerektiğini anlattı.

Eroğlu, ekonomide hizmet sektörünü ön plana aldıklarını belirterek, turizm sektörünün gelişmesiyle sanayi ürünleri ile tarım ve hayvancılığa da ihtiyaç olacağını söyledi.
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, bir gazetecinin ''13. maaş uygulamasına'' ilişkin sorusu üzerine, şunları kaydetti:

''13. maaş benim başbakanlık dönemimde de uygulanıyordu. Bunun kalkması yönünde bazı görüşler ortaya çıkmasına rağmen kabul etmedim. Çünkü 13. maaşın kalkması başka başka sosyal patlamalara sebep olacaktı. Bütün ekonomik krizlerde hükümetler tedbirler alır. Bu alınırken de halkın düşüncesini, toplumun yapısını dikkate alarak, sosyal patlamaya neden olmayacak şekilde zamana yayarak alınmalıdır.

Şimdi emekli maaşından vergi almaya kalktı hükümet. Bunun üzerine emekliler bunu Anayasa Mahkemesine götürdü. Anayasa Mahkemesi bu yasayı iptal etti. Hükümet bunu uygulamaktan vazgeçti Anayasa Mahkemesinin kararıyla. Maaşlar konusunda yanlış anlamalar vardır. Benim maaşım cumhurbaşkanı olarak 9 bin liradır. En yüksek maaş alan benim Kıbrıs'ta. Bizde maaşlar 1700-1800 liradan başlar. Derece derece ve seneye göre. Mesela bir müsteşarın maaşı 5 bin lira civarındadır.''

Ercan Havalimanının Özelleştirilmesi
Eroğlu, KKTC'de emekli olanların maaşının yüzde 70-75'ini aldığını ifade ederek, emekli ikramiyesinin Kıbrıs'ta Türkiye'ye göre daha yüksek olduğunu anlattı.
Yanlış bir kıyaslama yapıldığına işaret eden Eroğlu, KKTC'nin kıyaslanacaksa Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile kıyaslanması gerektiğini, Kıbrıslıların Güney Kıbrıs Rum Kesimi insanının yaşantısı ve maaşlarını kıyaslayarak yorum yaptığını anlattı.

Eroğlu, ''Sizce hangi koşullar yerine getirilince Türk limanları Rum gemilerine açılmalı'' sorusuna ise, ''Türkiye'nin bu ek protokol konusu var. Türkiye'nin ek protokolü uygulayabilmesi için de dünya kamuoyunda verdiği sözler var. Eğer Rumlar özellikle Ercan Havalimanına uyguladıkları ambargoyu kaldırırlarsa Türkiye de Güney'in gemilerine ve uçaklarına hava sahasını ve limanlarını açar. Bu, Türkiye'nin kesin tavrıdır. Eğer Rumlar samimiyse, bu protokolün uygulanmasını isterlerse, onların da yapması gerekenler var, onları yerine getirmeliler'' yanıtını verdi.

Ercan Havalimanının özelleştirilmesine ilişkin de Eroğlu, hükümetin özelleştirmeyi karara bağladığını, hükümetin, özelleştirmenin şartnamesinin hazırlanması amacıyla Türkiye'nin teknik elamanlarından faydalanmak için işbirliği içinde olduğunu kaydetti.
''Kıbrıs Türk halkı anavatanıyla kardeşlik bağlarıyla bağlıdır''

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye'nin kendilerinin anavatanı olduğunu, kendisinin 35 yıl içinde bulunduğu parti mensuplarının da Türkiye'yi anavatan olarak bildiklerini dile getirerek, Kıbrıs halkının büyük çoğunluğunun da böyle düşündüğünü dile getirdi.

KKTC'de bazı küçük zümreler ile sendikaların olduğuna değinen Eroğlu, bunların Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile de temasları bulunduğunu, bu grupların bazılarının seçime girdiğini, bazılarının giremediğini, ancak bunların oy oranının yüzde 1'i geçmediğini anlattı.

Derviş Eroğlu, son mitingte de bunların mensuplarının o provokasyonu yaptıklarını, pankartlar açtıklarını ifade ederek, ''Bunlar zamanla Kıbrıs'ın Türkiye'den kopması ve Güney'le birleşmesi düşüncesi olan insanlardır. Ama sayısı azdır. Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile, oradaki sendikalarla diyalog içinde olup, 'zaman içinde Kıbrıs Türk halkı nasılsa usanacak ve Güney Kıbrıs'ın her türlü anlaşma şartlarını kabul edecek' düşüncesi içinde olanlar da var. Ama bu çoğunlukta olmadığı için biz bunu tehlike olarak da görmüyoruz'' diye konuştu.

Eroğlu, ''Kıbrıs Türk halkı anavatanıyla kardeşlik bağlarıyla bağlıdır. Bizim ilişkimiz kardeşlik ilişkisidir. İki ülke insanı arasında sanki bir kavga varmış gibi, birbirlerini sevmiyorlarmış gibi düşünülmesine fırsat verilmemesi gerektiğini düşünüyorum'' dedi.

KKTC'de turizmde altyapı imkanları olduğunu anlatan Eroğlu, Kıbrıs'ta yılın 12 ayı turizm yapılabileceğini, ancak deniz turizminin 8 ay olduğunu belirtti.

Eroğlu, Kıbrıs'ta eksik olanın sağlık turizmi olduğuna işaret ederek, sağlık turizmini bugüne kadar gerçekleştiremediklerini, ancak hala bu konu üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

3.20110224172609.jpg

Virahahaber

 

 

Bu haber toplam 1048 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.