1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Hayalet ağ avcıları Adana’da
Hayalet ağ avcıları Adana’da

Hayalet ağ avcıları Adana’da

Balıkçıların avlandıktan sonra kaybettiği yada bilerek kaderine terk ettiği için denizlerde dolaşırken önlerine gelen her canlının ölümüne neden olan hayalet ağların nelere sebep Doğu Akdeniz kıyılarımızdaki bir araştırmayla ortaya çıkıyor.

A+A-

Kayıp av araçlarının su canlıları üzerindeki etkilerini araştıran deniz gönüllüleri bir haftada 16 türden yüzlerce deniz canlısının yakalandığını gördü. Deniz gönüllüleri nesli tükenme tehlikesi yaşayan 2 orfoz ve 3 deniz kaplumbağasının da hayalet ağlarda hayatını kaybettiğini belirledi.
Tüm Türkiye’nin kıyılarında başıboş dolaşarak pek çok canlının ölümüne neden olan kayıp ağların verdiği zararı ortaya çıkartmak için Adana Yumurtalık bölgesinde bir araştırma yapılıyor. Doğu Akdeniz kıyılarımızda avlanıldıktan sonra balıkçılar tarafından bırakılan yada kayboldukları için “Hayalet Ağ” olarak adlandırılan bir ağa her gün dalış yapan gönüllüler doğal yaşamın uğradığı zararı tespit ediyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın da uygulayıcısı olduğu Küçük Destek Programı ile Küresel Çevre Fonu'nun desteğiyle yapılan çalışmayı Mavi Kilikya Derneği yürütüyor. İnsanların kontrolünden çıkarak önüne gelen her deniz canlısını içine alarak ölümüne neden olan hayalet ağa düzenli inceleyen dernek üyeleri ilk hafta içinde çok önemli sonuçlar çıkarttı. Mavi Kilikya Derneği üyeleri bir hafta içinde yüzlerce deniz canlısının ağa yakalandığını görürken kurtarabildikleri kadarını denize saldı. Ağlara dolanmış halde bulunan yüzlerce balığın kısa sürede öldüğü görülürken, nesli tükenme tehlikesi altındaki 3 Chelonia mydas (yeşil deniz kaplumbağası) tespit edildi. 2 deniz kaplumbağası hemen denize tekrar salınırken bir tanesi ağlarda öldü. Deniz gönüllüleri soyu tükenme tehlikesi nedeniyle koruma altına alınan orfozların da ağlara takıldığını görürken su kuşları içinde büyük tehlike oluşturduğunu belirledi. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Caner Enver Özyurt, “Kayıp av araçlarının deniz ekosistemine ve balıkçılığa büyük zarar veriyor. Öncelikle ne kadar av aracının nerede kaybolduğu bilmeliyiz. Avrupa Birliği bunu zorunlu tutuyor. Oysa ülkemizde büyük boşluk var. Bizler kurtarabildiğimiz kadar canlıyı ağdan alıyoruz ama binlerce hayalet ağın denizlerimizde ölüm saçtığını biliyoruz. Tüm Akdeniz’de sayılacak kadar az kalan deniz kaplumbağalarının hayalet ağlarda öldüğünü göstererek yetkilileri ve balıkçıları duyarlı davranmaya davet ediyoruz” dedi.

Hayalet ağlara yakalanan deniz kaplumbağası gibi orfozunda nesli tükenen türler arasında olduğu belirtilirken sorunun Doğu Akdeniz kıyılarımızda arttığı vurgulandı. Yrd. Doç. Dr. Caner Enver Özyurt, her yıl 200 km’den fazla ağın hayalet avcı olarak denizlerimize katıldığını belirtirken büyük çoğunluğunun Adana ve Yumurtalık çevresinin de olduğunu söyledi. Özyurt ”Yapılacak en önemli adım ağını kaybeden balıkçının hemen yetkililere haber vermesidir. Böylece ağ hayalet ağ olmadan, deniz yaşamını tehdit etmeden çıkartılabilir” diye konuştu.

gohayaletavc11v1.jpg

gohayaletavc14v2.jpg

gohayaletavc15v3.jpg

gohayaletavc16v4.jpg

gohayaletavc19v5.jpg

gohayaletavc2v7.jpg

gohayaletavc6v9.jpg

Milliyet-Gökhan Karakaş
 

Bu haber toplam 3663 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.