'Havuzlar steril değil'
Uzmanlar "Havuzlar ortak kullanılan alanlardır ve steril değildir. İnsan bedeni, ter, parfüm, losyon, krem, şampuan, organik atıklar ve yiyecekler nedeni ile kullanım sırasında sürekli kirlenir" açıklamasını yaptı.
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, ortak kullanılan havuzların steril olmadığını, ter, parfüm, losyon, krem, organik atıklar, yiyecekler nedeniyle sürekli kirlendiğini söyledi.
Tözün, yaptığı açıklamada, İzmir'de denize sınırı olan 10 ilçede 88 noktanın yüzme alanı olarak kullanıldığını, 2013 yılında yüzme suyu kalitesinin belirlenmesi amacıyla Toplum Sağılığı Merkezi personelinin deniz suyu numunesi alarak düzenli analiz yaptırdığını belirtti.
Deniz suyunun yanı sıra havuz suyunu da incelediklerini söyleyen Mustafa Tözün, İzmir'deki 386 ticari havuzun teknik ve hijyenik şartlarını "Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelik"e göre denetlediklerini açıkladı.
"Sağlık sorunları, aşırı sıcak ve infeksiyon hastalıkları..."
Yüzme etkinlikleri sırasında sıklıkla karşılaşılabilecek sağlık sorunlarının boğulma, yaralanma, infeksiyon hastalıkları olduğuna dikkati çeken Mustafa Tözün, havuz suyunun temiz, berrak, tortusuz olması gerektiğini belirtti.
Havuz suyunun düzenli olarak denetlendiğini, ancak kullanıcıların da hastalanmamak için tedbir alması gerektiğini kaydeden Tözün, şu ifadelere yer verdi:
"Havuzlar ortak kullanılan alanlardır ve steril değillerdir. En önemli kirlilik kaynağı kullanıcılardır. İnsan bedeni, ter, parfüm, losyon, krem, şampuan, makyaj malzemeleri, ayaklarla taşınan organik atıklar, havuz kenarında tüketilen yiyecekler ve uygun olmayan peyzaj nedeni ile kullanım sırasında sürekli kirlenir. Denizler çevre kirliliği tehdidi altında bulunmakla birlikte havuzlar kapalı sistemler olduğundan ve çok sayıda insanın kullanımına açık olduğu için denizlere göre çok daha çabuk kirlenebilmektedir. Dezenfeksiyon ile zararlı mikroplar ölür ancak bu zaman alır. Örneğin, ishal salgını yapan mikroplardan bir tanesi olan Cryptosporodium'un havuz suyunu kirletmesi durumunda 1 ppm klorla bu mikrobun yok edilmesi yaklaşık 6-7 gün sürer."
Kullanıcılar tarafından hijyen kurallarına uyulmadığı taktirde en iyi havuzlarda bile kirlilik ve hastalık riskinin kaçınılmaz olduğunu hatırlatan Mustafa Tözün, havuza girmeden önce duş alınması, mayo ve havuz alanına özel terlikler kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, havuz suyunun yutulmaması, çocukların sık sık tuvalete götürülmesi konularında da uyarıda bulundu.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.