1. HABERLER

  2. SERBEST KÜRSÜ

  3. Hatay kıyılarında tsunami tatbikatı yapıldı
Hatay kıyılarında tsunami tatbikatı yapıldı

Hatay kıyılarında tsunami tatbikatı yapıldı

Eş başkanlığını Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün (KRDAE)yürüttüğü NEAMTWS Tsunami ve Haberleşme Tatbikatı Görev Takımı yeni bölgesel tatbikat gerçekleştirdi.

A+A-

Kuzey-Doğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlantılı Denizler Bölgesinden sorumlu olan ve eş başkanlığını Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün (KRDAE)yürüttüğü NEAMTWS Tsunami ve Haberleşme Tatbikatı Görev Takımı yeni bölgesel tatbikat gerçekleştirdi.

KRDAE, 1 Kasım 2017’de Antakya/Samandağ fay zonunda 1872 (Ms7.2) depremi üzerinden daha büyük (Mw 7.4) bir deprem senaryosu ile gerçekleştirdiği tatbikata, CENALT (Fransa) Cezayir kıyısındaki uygulama ile katıldı.

INGV (İtalya) ve NOA (Yunanistan) Helen Yayının batısında (ortak senaryo), IPMA (Portekiz) ise Kuzey Doğu Atlantik’te bir deprem/tsunami senaryosu ile katılım sağladı. CENALT senaryosunun C evresine Avrupa Birliği-Afet Acil Durum Koordinasyon Merkezi de dahil oldu.

KRDAE’nin tatbikat senaryosunda tamamı ile karada ancak kıyıya yakın bir bölgede meydana gelen depremi takiben uyarı mesajları gönderilmesi, sonrasında deprem nedeni le gerçekleşen bir denizaltı heyelanı sonucu oluşan bir tsunami nedeni ile İskenderun mareografında ilk mesajda öngörülen uyarı seviyesinden daha yüksek bir seviyede tsunami gözlemlenmesi sonucunda uyarı mesajının revize edilmesi, ve daha sonra da gözlemlere devam ederek tatbikat sonunda “tsunami tehlikesi geçmiştir” mesajı gönderilmesi sağlandı.

KRDAE, bu tatbikat ile Antakya bölgesine odaklanarak halihazırda insani ve askeri bir krizin vuku bulduğu bir bölgede meydana gelebilecek eşzamanlı iki ayrı doğal afetin ve tetikleyebileceği teknolojik afet/afetlerin (örneğin BOTAŞ Hatay Doğalgaz/İskenderun Petrol Boru Hattında hasar ve yangın, BOTAŞ İskenderun Limanında tsunami nedeni ile tanker bağlantısında kopma neticesinde deniz kirliliği vs.) etkilerinin karar vericiler tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve bu sayede bölgede faaliyet gösteren AFAD ve TSK gibi kurumlarımızın yanı sıra Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği ve Avrupa Birliği – Afet Acil Durum Koordinasyon Merkezi gibi kurumların da dikkatlerini çekmeyi amaçlıyor.

KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM), Kuzey-Doğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlantılı Denizler Tsunami Erken Uyarı ve Zararlarını Azaltma Sistemi Hükümetlerarası Koordinasyon Grubu (ICG/NEAMTWS) çatısı altında sorumluluk alanları Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz’i kapsayacak şekilde ICG/NEAMTWS tarafından akredite edilmiş 7/24 operasyonel bir merkez olarak Tsunami Hizmet Sağlayıcı statüsünde görev yapıyor. KRDAE-BDTİM, bu görevi kapsamında sorumluluk alanı içerisinde meydana gelen tüm depremleri ve denizlerde meydana gelebilecek su seviyesi değişimlerini gözlemleyerek ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara Deprem Bilgi Mesajı ve Tsunami Erken Uyarısı gönderiyor.

tsunami.jpg

tsunami1.jpg

tsunami2.jpg

tsunami3.jpg

tsunami4.jpg

tsunami5.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 4654 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.