Hatalı dolgu tartışmalara neden oldu
Akyazı dolgu sahasının dev dalgalara yenik düşmesi yeni tartışma yarattı. Korumalı tahkimat henüz yapılmadığı için proje dalgalara yenik düşerken Mimarlar Odası yeniden değerlendirme istedi. Muzaffer Ermiş ise, Mimarlar Odası’nı suçladı.
Salih Akyüz, “Dolgu alanında yapılaşma düşünenler ve bu konuda ısrarcı olanlar kararlarını yeniden gözden geçirmeli” derken, Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, “Mimarlar Odası mahkemeye gitmeseydi bu gecikme olmayacak ve tahkimatla güçlendirmiş olacaktık” dedi.
Gelecekte Sorun Olmaz
KTÜ İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik ise, korumalı tahkimatın henüz yapılmadığı için böyle bir sonuç doğduğunu belirterek, “Tekniğine uyulduğu ve tam tahkimat yapıldığı takdirde gelecekte sorun olmaz” dedi.
Önceki gün olumsuz hava koşullarının denizde neden olduğu dev dalgaların Akyazı dolgu sahasına zarar vermesi çeşitli yorumları da beraberinde getirdi. Projeye karşı duruş sergileyen ve konuyu yargıya taşıyan Mimarlar Odası Trabzon Şube Başkanı Salih Akyüz yaşanan olayı, ‘doğa uyarısını yaptı, daha işin başında olunması büyük bir şanstır’ sözleriyle yorumladı.
Akyüz konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:
AKYÜZ: DAHA İŞİN BAŞINDAYKEN
"Doğa uyarısını yaptı, daha işin başında olunulması büyük şanstır. Dolu alanında yapılaşma düşünenler ve bu konuda ısrarcı olanlar kararlarını yeniden gözden geçirmek durumundalar. Yapılan dolgu alanı Trabzon’un şiddetle ihtiyacı olan park bahçe alanı olarak düzenlensin. Trabzonspor’un da antrenman ve ek tesisleri yine burada yapılabilir. Düşünülen turizm yatırımları Akyazı yamacının üstündeki düzlüklerde teşvik edilebilir ve karşılığını da bulur. Dolgu alanının park bahçe düzenlemesi olarak kullanılması bu turizm tesislerine de hizmet verecektir. Yine tekrarlıyoruz; stat tarihi misyonunu sürdürdüğü şimdiki yerinde daha güvenilirli bir zeminde daha güvenli bir yapıyla etrafı yeniden düzenlenerek Trabzonspor’a ve Trabzon kentine yakışır bir şekilde yapılsın. Böyle bir yaklaşım stadın çok kısa bir zamanda yapılmasını beraberinde getirecektir."
Başta Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar olmak üzere Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğl’nun da Trabzon’a yatırım yapma gayretinin bilincinde olduklarına işaret eden Mimarlar Odası Başkanı Salih Akyüz, "Sayın başbakanımızın sayın bakanımızın sayın beled6iye başkanının bu şehre yatırımlar yapma gayretlerini biliyoruz, bu aşamada yeniden değerlendirmelerle daha güzel sağlıklı bir gelecek oluşturabiliriz" diye konuştu.
DOLGU TAHKİMATI ONA GÖRE DÜZENLENMELİ
Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, Akyazı dolgusunun bilindiği bu bir ihalenin neticesinde yüklenici tarafından yürütülen bir işlem olduğunu hatırlatarak, "Orada şu yapılabilirdi. Dolgunun tahkimatını ona göre düzenlenmesi gerekiyordu. Tahkimatın zarar görmemesi için daha güçlü bir şekilde desteklenmesi gerekiyor. Ama bu yaşananlar projenin devamını da etkilemeyecektir, yani tahkimat daha güçlendirilerek projeye devam edilecektir. Bu teknik olarak yüklenicinin sorumluluğunda ve tabiî ki bu projeyi ihale etmiş olan TOKİ’nin aynı zamanda müşavir firmanın teknik yol göstericiliği ile yüklenici firmanın tahkimatı ona göre güçlendirmesi ile devam edecek olan bir projedir. İhaleyi yapan TOKİ’nin ve onun belirlediği müşavir firmanın teknik yol göstericiliği çerçevesinde yüklenici firmanın tahkimat yönünden gereğini uygulaması ile devam ettirilecektir" dedi.
ERMİŞ MAHKEME SÜRECİNİ GEREKÇE GÖSTERDİ
Trabzon Liman İşletme Müdürü ve Albayrak Grubu’nun Trabzon Temsilcisi Muzaffer Ermiş, Akyazı Projesi dolgusunda dalgalar nedeniyle oluşan zararla ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ermiş, "Mimarlar Odası’nın yaptığı itiraz nedeniyle bir mahkeme süreci yaşandı. Bu süreçte biz o dolguların tahkimatını güçlendirecektik. Bunu yapamayınca dalgalar dolguyu yuttu" dedi.
Ermiş, Akyazı dolgusunda meydana gelen tahribatın dolgu tahkimatını zamanında yapamadıklarından dolayı kaynaklandığını belirterek, "Tahkimatı arkasının güçlendirilmesi gerekiyordu. Biz bunun için hazırlık yapıyorduk. Ancak Mimarlar Odası Trabzon Şubesi’nin yaptığı itiraz sonucu bir mahkeme süreci yaşandı. Bu süre içinde biz orada çalışma yapamadık. Kış ayları nedeniyle yaşanabilecek deniz olaylarına karşı tahkimatı güçlendirmemiz gerekiyordu. Bu güçlendirmeyi yaptığımız bölümlerde herhangi bir zarar oluşmadı. Ancak büyük bir bölümde bu güçlendirmeyi yapamadık. Önceki gün ve akşam saatlerinde çok büyük dalgalar oluştu. Bu nedenle de zarar büyük oldu. 1 km civarındaki tahkimat zarar gördü" biçiminde konuştu.
Öte yandan KTÜ İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik ise, korumalı tahkimatın henüz yapılmadığı için böyle bir sonuç doğduğunu belirterek, “Tekniğine uyulduğu ve tam tahkimat yapıldığı takdirde gelecekte sorun olmaz” dedi.
denizhaber.com.tr
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.