"Hasan Tahsin" feribotunun iç dizaynı İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde yapıldı
Çeksan Tersanesi'nde düzenlenen törenle denize indirilen ve adı İzmirliler tarafından verilen 'Hasan Tahsin' yolcu gemisinin iç dizaynı İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde yapıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tuzla'daki Çeksan Tersanesi'nde inşa ettirdiği üç arabalı yolcu feribotundan ilki olan Hasan Tahsin yolcu gemisi Eylül ayında seferlere başlayacak. Ahmet Piriştina ve Kubilay adlı diğer iki gemi ise 6'şar ay arayla teslim alınacak.
Hasan Tahsin feribotunun yolcu güvertesinin malzeme seçimleri ve bu seçime esas oluşturan görselleştirme çalışmaları, İzmir Ekonomi Üniversitesi Yat Tasarımı Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından gerçekleştirildi. Prof. Dr. Mustafa İnsel, Y. Doç. Dr. Can Özcan, Y. Doç. Dr. Markus Wilsing, Y. Doç. Dr. Emre Ergül ve yüksek lisans programı öğrencilerinden Barış Karslıgil ve Alperen Gören'in yer aldığı çalışmada, geniş ve ferah algılanan iç hacim dikkat çekiyor.
Malzeme seçimindeki temel yaklaşım, yolcunun körfez manzarasını neredeyse kesintisiz bir biçimde algılamasına olanak tanıyor. Büfe ve asansörler gibi dikkat çekici odakların açık renkli ve dokusu belirgin olmayan ahşap elemanlar ile kaplanması da aynı amaca hizmet ediyor. Aynı şekilde tavan ve düşey yüzeylerin de iç mekan-dış mekan algısındaki sürekliliğe katkıda bulunduğu görülüyor. Zemin döşemesi ise yer hissini kaybetmemek için diğer yüzeylere oranla daha koyu seçilmiş. Çalışma sürecinde, malzeme kararlarının netleşmesi için üç ayrı ahşap kaplama ve dört ayrı koltuk renginden oluşan 12 farklı seçenek oluşturulmuş. Bu kapsamda bir başka çok önemli konu da engelli erişimine yönelik kararlar olmuş. Sadece yerleştirme planında bulunan asansörler ve geçiş koridorları değil, yönlendirme izleri, tutunma barları, tekerlekli sandalyelerin kilitlendiği özel detaylar, sesli uyarılar ve yönlendirmeler de düşünülmüş. Yolcu güvertesinde ayrıca, çocuklar için bir oyun alanı da yer alıyor.
“Yerli malı tercihi ülkemize katkı sağlıyor”
Geminin denize indirilme töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Hem yolcu vapurları hem de arabalı vapurlarımızın yerli tersanelerimizde yapılmasından dolayı son derece mutluyum ve övünüyorum. Özellikle karbon kompozit gemi yapımında Türkiye 'ye örnek olduk" dedi.
İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Başkanı Başaran Bayrak ise "İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türk gemi sektörüne güvenerek ihale vermesi, yerli malını tercih etmesi ülkemize katkı sağlamaktadır. Sektör olarak müteşekkiriz. Norveç'e gemi ihraç eden gemi sanayimizin kamu tarafından tercih edilmesi arzu ettiğimiz durumdur. Bu hem sanayimizi güçlendiriyor, hem dövizimizin yurt dışına çıkmasını engelliyor, hem de istihdamımıza destek oluyor" diye konuştu.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.