1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hamsi'ye inceleme
Hamsi'ye inceleme

Hamsi'ye inceleme

R/V Bilim-2 Araştırma gemisi, hamsinin üreme mevsiminin başlaması üzere bu gece Karadeniz'e açılıyor.

A+A-

ODTÜ Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, "Kıyılarda beklenenin ötesinde yavru hamsinin bulunması, buna karşılık ergin hamsilerin yok denecek kadar az olması, hamsinin üreme alanlarında önemli kaymalar olabileceğine işaret etmiştir" dedi.
Mersin'in Erdemli ilçesindeki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'ne ait R/V Bilim-2 Araştırma gemisi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün TÜBİTAK KAMAG programınca desteklenen "hamsi stoklarını izleme" projesi kapsamında tekrar Karadeniz'e açılıyor.
Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, "2011 yılında başlayan bu proje kapsamında dördüncüsü yapılacak olan araştırma seferinin hedefi, geçen av sezonunda av miktarındaki beklenmedik düşüşün ve balık boylarındaki önemli azalmanın nedenlerine ışık tutabilmektir. 2012 Kasım ve Aralık ayları boyunca R/V Bilim-2 araştırma gemisi ile gerçekleştirilen araştırma, Türkiye kıyılarında beklenenin ötesinde yavru hamsinin bulunduğunu ortaya koymuş, buna karşılık ergin hamsilerin yok denecek kadar az olması hamsinin üreme alanlarında önemli kaymalar olabileceğine işaret etmiştir" dedi.

Üreme döneminin başladığına dair gelen haber üzerine harekete geçtiklerini ifade eden Gücü, "Bu sorunu araştırmak üzere hamsilerin yeni sezonda yumurta bırakmaya başlayacağı dönemi bekleyen R/V Bilim-2 araştırma gemisi, Mart ayından bu yana haftalık olarak izleme çalışmaları yapmakta olan proje ortağı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nden üreme döneminin başladığına dair gelen haber üzerine İstanbul Boğazı'ndan Karadeniz'e açılacaktır" diye konuştu.
Gücü, konuşmasında şunları da kaydetti: "Bir ay sürmesi planlanan araştırma seferinde Türkiye'nin Karadeniz'deki tüm münhasır ekonomik bölgesi taranacak, bir yandan hidroakustik yöntemle ebeveyn hamsilerin miktarı ve üreme dönemindeki dağılım alanları çıkartılırken, diğer taraftan denize bırakılan yumurtalar incelenerek en önemli üreme alanları belirlenecektir. Benzer büyüklükte ve kapsamda bir araştırma 1990'lı yıllarda yine ODTÜ Deniz Bilimlerince gerçekleştirilmiştir. Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayacak bu araştırmalarda elde edilecek yeni sonuçlar eski bulgularla karşılaştırılacak ve üreme alanındaki olası kaymalar tespit edilecektir. Ayrıca uydu verileri ve yerinde ölçümlerle yumurtlama alanlarındaki durum ortaya çıkartılacaktır. Bu çalışmanın diğer Karadeniz ülkelerinde yürütülen benzer çalışmalarla eşgüdümlü olarak gerçekleşmesi de sağlanmıştır."

virahaber.com


Bu haber toplam 1296 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.