1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Hamit Naci” ismi Giresun’da bir sokağa verildi
“Hamit Naci” ismi Giresun’da bir sokağa verildi

“Hamit Naci” ismi Giresun’da bir sokağa verildi

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin temelini oluşturan Leyli Tüccar Kapudan Mektebi’nin kurcusu Hamit Naci Öndeş’in ismi Giresun’da bulunan bir sokağa verildi

A+A-

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin temelini oluşturan Leyli Tüccar Kapudan Mektebi’nin kurcusu Hamit Naci Öndeş’in ismi Giresun’da bulunan bir sokağa verildi. Konuyla ilgili çalışmaları yürüten ve bu güzel olaya vesile olan Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, kardeş sivil toplum kuruluşlarımızın bir arada bulunduğu Gündüz Aybay Denizcilik Merkezi’nde ağırlandı. 

Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği, İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği ve TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıya 23. Dönem Giresun Milletvekili Eşref Karaibrahim de katılım gösterdi. Gerçekleştirilen sohbet toplantısının ardından, Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Bayrakdar, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu’ya bir teşekkür plaketi takdim ederek, Hamit Naci Okul Gemisi’nin bir fotoğrafını armağan etti. İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Baybora Yıldırım da, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu’ya teşekkür plaketi takdim etti.

Hamîd Naci Bey (1854-1937)

Babası, Giresun’un Keşap nahiyesinin Düzköy’ünden Hacı Ahmedoğulları’ndan Ahmed Efendi, annesi Hanife Hanım’dır. 

Hamîd Naci Bey, 1870’de Bahriye Mektebi'ne girmiş, buradan 9 Mayıs 1877’de mülazım-ı sani/deniz teğmeni rütbesi ile mezun olmuş ve Donanmaya katılmıştır. 

Hamîd Naci Bey, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’na katılmış, 1897 Türk-Yunan savaşı sonrasında yüzbaşılığa terfi etmiştir. 

Daha sonra kendini mesleğinin bilim yönüne vermiştir. İstanbul’da Heybeliada’da Mekteb-i Bahriye’de dersler vermiş olan Hamit Naci Bey, 1907 yılına kadar 10 yıl hocalık yapmıştır. 13 Kasım 1907’de önyüzbaşılıktan emekliliğini istemiştir. 

Hamîd Naci Bey, 1909’da kendi imkânlarıyla Beyoğlu Yüksek Kaldırım Kule Kapı 602 numaralı Çıpalı Han’da “Millî Ticaret-i Bahriyye Tüccar Kaptan ve Çarkçı Mektebi”ni açmıştır. Okul bugün İTÜ Denizcilik Fakültesi adıyla eğitim vermektedir. 

111-005.jpg222-005.jpg333-004.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

 

 

 

Bu haber toplam 2038 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.