1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Haliç'de dolmuş tarifesine sandal sefası
Haliç'de dolmuş tarifesine sandal sefası

Haliç'de dolmuş tarifesine sandal sefası

Haliç Köprüsü'nün Sütlüce tarafına taşınması ile gelirleri azalan kayıkçılar, yolcularını karşı kıyıya dolmuş tarifesi üzerinden 1 lira 75 kuruşa geçiriyorlar

A+A-

Haliç Köprüsü'nün Sütlüce tarafına taşınması ile gelirleri azalan kayıkçılar, yolcularını karşı kıyıya dolmuş tarifesi üzerinden 1 lira 75 kuruşa geçiriyorlar. Bölgedeki yatırımlar, şimdiden arsa ve daire fiyatlarını yüzde 300'lerde artırırken onların tek derdi geçim kapılarının kapanmaması ve dedelerinden kalan bu mesleği sürdürebilmek

Yaklaşan kış ayları İstanbul'daki bir meslek grubu için gelir kaybı demek. Bu insanlar, İstanbul'un Haliç bölgesindeki emektarlar kayıkçılar. Haliç Köprüsü'nün Sütlüce tarafına taşınması ile gelirlerinin neredeyse yarı yarıya düştüğünü söyleyen kayıkçılar, 'Eskiden işlerimiz iyiydi, ama şimdi insanlar köprüden yürüyerek geçiyor' diyor. Osman bey, artık sadece bu semtte yaşayanların veya özellikle eski alışkanlıklarından vazgeçemeyenlerin kayıklara bindiğini söylüyor.

GELENEĞİ YAŞATIYORLAR

'Tarihi Sütlüce Motorlu Sandal İskelesi' adıyla, belediyenin kendilerine sahip çıkması ile dolmuş statüsüne kavuşmuş ve karşı kıyıya geçiş için standart bir ücret tarifesi belirlenmiş. Haliç'te karşı kıyıya geçişin karşılığı 1 lira 75 kuruş. Günde ortalama 50 kişi taşıdıklarını ifade eden Osman bey, 'Kimi zaman kazanç çok daha az' diyor. Mazot giderleri başta olmak üzere, masraflar çıkarılınca ellerinde günlük 100 lira da kaldığı oluyormuş 50 lira da. Aylık kazançları hakkında bilgi vermek istemeseler de bin 500- 2 bin lira arası rakam telaffuz ediliyor. Ancak onların asıl derdi 'Bir geleneği yaşatıyoruz' dedikleri mesleklerini sürdürmek. Osman Bey, 'Şükür karnımız doyuyor' dese de Haliç bölgesindeki gelişmelerden biraz tedirgin. Yıllardır yaşadığı bölgede artık daha fazla hissettiği bir dönüşüm var. Dede mesleğinden ve gelirlerinden olmaktan korkuyorlar.

BİZİ DE TANITIN

Bir başka kayıkçı Şükrü Bey Haliç'te kayık turu yapıyor. Kimi zaman turistlere hizmet ettiklerini onlardan iyi bahşiş aldığını söylüyor. Kimi zaman da işine yetişmeye çalışan ya da trafikten bunalan insanların imdadına koştuklarını söylüyor. 'Ben bu iş sayesinde iki çocuk okuttum' diyor. Son dönemde Arap turist bolluğundan ise oldukça memnun. Pier Loti'ye, teleferikle çıkmak isteyenlerin buraya geldiğini belirterek, bölgenin turizm tanıtımlarında yer alması gerektiğini söylüyor. Hatta otellerin ya da tur şirketlerinin turistleri 'paket tur' mantığı ile gezdirmelerinden şikayetçi. 'Turist artık halkın arasına karışamıyor, esnaf eskiden 5 kazanırsa artık 1 kazanıyor' şeklinde yaşadıkları farklı bir sorunu da özetliyor.
 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1527 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.