1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Halatta Midye yetiştirdiler
Halatta Midye yetiştirdiler

Halatta Midye yetiştirdiler

Türk bilim adamları bir ilke daha imza atarak Karadeniz'de halatta midye yetiştirdi.

A+A-

Sinop Üniversitesi tarafından TÜBİTAK destekli başlatılan 'Batırılmış Uzun Halat Sisteminde Midye Yetiştiriciliği Projesi' başarıyla sonuçlandı. Proje kapsamında Sinop açıklarında yapılan deneme üretiminde, denize bırakılan halatlarda bir metrede yaklaşık 10 kilogram midye elde edildi. Proje kapsamında deneme üretiminin yapıldığı alan adeta midye ormanına dönerken, deniz yüzeyinden tabana doğru dik olarak inen halatlarda kalın ve dev midye sütunları oluştu. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Karayücel'in başkanlığında, Doç. Dr. İsmihan Karayücel ile doktora öğrencisi Yeşim Çelik tarafından gerçekleştirilen 'Batırılmış Uzun Halat Sisteminde Midye Yetiştiriciliği Projesi' nin Karadeniz'de yeni bir sektör oluşturması bekleniyor.

Video için lütfen tıklayın...

Projenin Türkiye'de ilk olmasının yanında dünyada da ilkler arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Sedat Karayücel, halatta yetiştirilen midyenin, kalitesiyle dünya pazarına rahatlıkla sunulabileceğini söyledi.

TÜBİTAK tarafından 165 bin TL ile desteklenen projenin 3 yıllık bir süreçte tamamlandığını ve başarıyla sonuçlandığını kaydeden Sedat Karayücel, "Ülkemiz denizlerinde su ürünleri yetiştiriciliği uzun yıllar denizlerin sahil kesimlerinde ve koylarda balık yetiştiriciliği ile sınırlı kaldı. Oysa dünyada su ürünleri yetiştiriciliğinde önde gelen ülkeler balık yetiştirme tesislerini açık denizlere taşımak için büyük çaba sarf etmekteler. Koyların taşıma kapasitesi belirlenmeden yapılan aşırı yetiştiricilik faaliyetleri sonucu hem hastalık riskleri artmış hem de görsel ve çevre kirliliği oluşturarak turizm sektörüyle karşı karşıya gelinmiştir. Gerçekleştirilen açık denizde 'Batırılmış Uzun Halat Sisteminde Midye Yetiştiriciliği Projesi' ülkemizde ilk olmasının yanında dünyada da ilkler arasında yer alıyor. Bu proje ile Karadeniz'de sistem dayanıklılığı, midye yavrusu toplama ve midye yetiştirme imkanları araştırıldı. Bu amaçla bir yıl süreyle farklı halat tipleri denenerek en iyi yavru toplama materyali ve yavru yerleşme zamanı ile yavrularda büyüme parametreleri belirlendi. İkinci yıl ise seyreltilen yavrular çuvallanarak boyu 8-10 metre olan midye yetiştirme halatları hazırlandı, boyu 50 metre olan 2 adet uzun halat sistemi asılarak bir yıl süreyle veriler toplandı. Araştırma sonucunda yavru toplama problemi olmadığı, midyelerin yavru yerleşmesinden sonra pazar boyuna ulaşması için 2 yıl gerektiği ve bir metre halat başına 8-10 kilogram midye elde edildiği görüldü" dedi.

Video için lütfen tıklayın...

Halatta midye yetiştiriciliğinin çevre kirliliği oluşturmadan, dışarıdan herhangi bir yemleme ve ilaçlama yapılmaya ihtiyaç duyulmadan düşük maliyetlerle gerçekleştirilebileceğini belirten Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Karayücel, bu çevreye duyarlı, besin değeri yüksek ürünü düşük maliyetlerle yetiştirmenin mümkün olduğunu kaydetti. Karayücel, "Ayrıca deniz salyangozlarının tüketimi sonucu aşırı azalan midye stoklarımız midye yetiştirme sistemleriyle desteklenmiş olacak ve yeni bir ürün türünün Karadeniz'de yetiştiriciliği başlatılarak yeni bir iş sahası oluşabilecek. Bu alanda girişimcilerin cesaretlendirilmesi önemli" diye konuştu.

Video için lütfen tıklayın...

Haberler

Bu haber toplam 1754 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.