Güngör Uras "Ro-ro gemi taşımacılığı"
Milliyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Güngör Uras, bugünkü köşesinde Türkiye Ro-Ro taşımacılığını ele aldı. Uras yazısında, Ro-ro'nun taşımacılıkta getirdiği avantajları belirtti.
Milliyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Güngör Uras, bugünkü köşesinde Türkiye Ro-Ro taşımacılığını ele aldı. Uras yazısında, Ro-ro'nun taşımacılıkta getirdiği avantajları belirtti. Güngör Urası'ın yazısı şöyle:
Ro-ro gemi taşımacılığı
Uluslararası karayollarında eşya taşımacılığı yapan 2087 firmamız ve bunların da uluslararası taşımacılık yapan 61 bin çekicisi, 16 bin kamyonu, 72 bin yarı römorku, 4 bin kamyoneti, 400 tankeri var.
Uluslararası taşımacılık yapan firmalar (aktif) 21 sınır kapısından doğrudan ve ro-ro taşımaları ile 83 ülkeye gidip geliyorlar. Geçen yıl ihracat malları taşımak için 1.2 milyon, ithalat malları taşımak için 600 bin sefer yaptılar.
Ro-ro taşımacılığı, karayolunda taşıma yapan araçların, yolculuğun bir bölümünü gemiyle yapmalarına imkân veriyor.
Ro-ro (roll on - roll off) gemileri, tekerlekli araçların taşımacılığı için kullanılan özel gemilerdir. Bu gemilere yarı römorklar çekicileriyle yüklenebilir ve yol alırlar. Veya çekici, römorku yükleme limanında gemiye bırakır. Boşaltma limanından bir başka çekici römorku peşine takar. Gideceği yere götürür.
Ulaşım araçları karayolu kullanmak yerine ro-ro’yu değişik nedenlerle tercih ederler.
Tüm maliyetler dikkate alındığında ro-ro daha ucuzdur. Güvenlidir. Değişik ülkelerdeki geçiş belgesi, hudut ve trafik sorunlarından kurtulmaya imkan verir.
Şoförlerin Avrupa’daki kalış süresini kısaltır. Vize sorunlarını azaltır. Kısıtlı sayıda verilen karayolu geçiş belgelerinin harcanmasını ve hudut kapılarında beklemeyi önler.
Süre uzun, maliyet düşük
Bir karayolu taşıma aracı Almanya’ya 4-5 günde gidebiliyor. Ro-ro seyahati ise 5-6 gün sürüyor. Fakat taşıma aracı 2.500-3.000 km yol gitmekten kurtuluyor.
Karayolu ile Almanya’ya gitti geldi -amortisman hariç- 6 bin euro olan maliyet, ro-ro ile 5.500 euro dolayında.
3 işletmeci var
Türkiye’de 3 ro-ro işletmecisi var.
1) U.N. Ro-Ro şirketi 1994 yılında uluslararası nakliye firmalarının ortaklığıyla kuruldu. 2007 yılında KKR isimli Amerikalı Özel Sermaye Fonu’na satıldı. Grubun 12 ro-ro gemisi 43.5 km gemiye yükleme kapasitesi, yıllık 320 bin araç taşıma kapasitesi var. Şimdilerde yılda 200 bin araç taşıyor.
Pendik, Tekirdağ ve Mersin’den Avrupa limanlarına, İskenderun’dan Hayfa aktarmalı Ürdün ve Dimyat aktarmalı Suudi Arabistan’a araç taşıyor.
Pendik ve Trieste limanları gruba ait. İtalya’daki Trieste Limanı’ndan araçlara demiryolu bağlantısı imkânıyla Avrupa’nın çeşitli noktalarına taşıma imkanı sağlıyor. Son dönemde uygulamaya konan ro-ro gemileriyle çift kat konteyner taşımacılığı hızla büyüme kaydetmekte.
2) Ulusoy Ro-Ro, Ulusoy ailesinin kurduğu bir şirket ve Avrupa’ya çalışan 3 ro-ro gemisi var. Gemilerin kapasitesi yıllık 40 bin araç.
Çeşme Limanı’ndan Trieste Limanı’na sefer yapıyor. 2013 yılında 4 bin araç taşıdı.
3) Alternatif Ro-Ro, Ahmet Musul’un başında bulunduğu Ekol Lojistik grubunun, gruba ait araçlar için oluşturduğu fakat hızla gelişen bir ro-ro işletmesi. 3 kiralık ro-ro gemisi ve yıllık 40 bin araç kapasitesiyle başlayan işletme Haydarpaşa Limanı’ndan Trieste’ye sefer düzenliyor. 2013 yılında taşıdığı araç sayısı 27 bin.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.