1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Güney Çin Denizi'nde petrol gerginliği!
Güney Çin Denizi'nde petrol gerginliği!

Güney Çin Denizi'nde petrol gerginliği!

Güney Çin Denizi'ndeki milyarlarca varil petrol, bölge ülkeleri arasında tansiyonu gittikçe yükseltiyor.

A+A-

Güney Çin Denizi'ndeki milyarlarca varil petrol, bölge ülkeleri arasında tansiyonu gittikçe yükseltiyor. Vietnam, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar üzerinde hak iddia eden Çin'i sert bir dille kınadı. Pekin yönetimini sabotajla suçlayan Vietnam Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Luong Thanh Nghi, "Çin tarafının eylemleri, Vietnam'ın iki takım ada üzerindeki egemenliğini ciddi biçimde ihlal etmiştir" dedi. Çin gemileri, önceki gün söz konusu denizde petrol arama faaliyeti yürüten Petrovietnam'a ait gemilerin suya bıraktığı sismik kabloları kesmişti.

ÇİN AGRESİFLEŞTİ

Pasifik'te güçlenen Çin'in ihtilaflı meselelerde agresifleşen tutumu, başta Vietnam ve Filipinler olmak üzere çok sayıda bölge ülkesini korkutuyor. Brunei, Tayvan ve Malezya'nın hak iddia ettiği sulardan devriye gemilerini eksik etmeyen Pekin yönetimi, Güney Doğu Asya ülkelerini kendinden uzaklaştırıyor. ABD'ye yaklaşan bu ülkeler, askeri ittifak bağlarını sıkılaştırma yolları arıyor. Pekin yönetimi ise, bölgedeki egemenliğinin tartışılmaz olduğu tezinde kararlılıkla ısrar ediyor.

TEHLİKELİ GENELGE

Pekin yönetiminin 29 Kasım'da yayımladığı bir genelge, bölgede tansiyonu iyice yükseltti. Çin medyası, genelge uyarınca Güney Çin Denizi'ne "hukuka aykırı" olarak giren yabancı gemilere el konulabileceğini bildirdi. Vietnam ise karşı adım atmakta gecikmedi. Hanoi yönetimi, aynı gün yayımladığı bir emirle sahil güvenlik kuvvetlerinin balıkçılık haklarını korumak üzere Vietnam sularında devriye gezeceğini bildirdi. Filipinler ve Singapur hükümetleri de genelgeye karşı çıkarak, seyrüsefer serbestisine dikkat çekti.

HİNDİSTAN DONANMA GÖNDEREBİLİR

Bölgede askeri çatışma korkularını alevlendiren son adım ise Hindistan'dan geldi. Vietnam hükümetiyle ihtilaflı sularda ortak petrol arama faaliyeti yürüten Hindistan, çıkarlarını korumak amacıyla donanma gemileri göndermeye hazır olduğunu ilan etti. Hindistan Donanma Komutanı Amiral D.K. Joshi, hafta başında yaptığı açıklamada, denizcilik haklarını ve ekonomik çıkarlarını korumak üzere gerekirse harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi.

MİLYARLARCA VARİL PETROL

Güney Çin Denizi'nde ortaya çıkan çıkar çatışmalarının gerisinde zengin petrol ve doğal gaz kaynakları yer alıyor. ABD Enerji İdaresi'nin 2008 yılında yayımladığı raporda, bölgede 213 milyar varil kadar petrol rezervi bulunabileceği tahmin edildi. Petrol devi BP'ye göre, bu miktar Suudi Arabistan ve Venezualla'nın ardından dünyanın en zengin üçüncü petrol yatağı haline getirebilir. Öte yandan, Çin Ulusal Enerji İdaresi'nin 2015 yılında bölgeden 15 milyar metreküp doğal gaz çıkarma hedefi bulunuyor.

virahaber.com

Bu haber toplam 912 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.