1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Gümüşhane balıkçılık potansiyelini değerlendiriyor
Gümüşhane balıkçılık potansiyelini değerlendiriyor

Gümüşhane balıkçılık potansiyelini değerlendiriyor

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Torul baraj gölündeki su ürünleri tesislerinde incelemelerde bulundu.

A+A-

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Torul baraj gölündeki su ürünleri tesislerinde incelemelerde bulundu.

Beraberinde Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Necati Ceyhan ve Torul İlçe Müdürü Evren Evrim Özdemir ile birlikte Torul Baraj Gölündeki yetiştiricilik tesislerinde incelemelerde bulunarak işletmecilerle görüşen Birşen, Gümüşhane’nin su ürünleri açısından çok zengin kaynaklara sahip olduğunu söyledi.

Mevcut kaynakların etkin ve verimli kullanılması sonucu su ürünleri yetiştiriciliğinde Gümüşhane’de son yıllarda önemli artış yaşandığını dile getiren Birşen, “Gümüşhane'de 745 hektar baraj gölü ve akarsu alanı var. İlimizde 1994 yılında 15 ton olan su ürünleri yetiştiriciliğimiz bugün 4.800 tona çıkmıştır. Özellikle 2003 yılında 400 ton olan üretim Bakanlığımızın uygulamış olduğu desteklemeler ile bugünkü üretim seviyesine ulaştı” dedi.

Torul baraj gölünün kafes balıkçılığı üretim alanının 60, Kürtün baraj gölünün ise 45 dönüm olduğunu, Kütün baraj gölünde 2008, Torul baraj gölünde ise 2010 yılında balık üretimi başladığını hatırlatan Birşen, “Kürtün baraj gölündeki işletmelerimize bugüne kadar 5 bin 500 ton sofralık alabalık, 38 milyon da yavru balık olmak üzere 5 milyon 500 bin lira Bakanlığımız tarafından destek verilmiştir. Torul baraj gölümüzde ise 2 bin 600 ton sofralık, 10 milyon yavru balık desteği ile balık üreticilerine 3 milyon lira destek sağlandı. Bakanlığımızın hem sofra hem de yavru balık desteği devam edecektir. Amacımız sektörün rekabet gücü yanında üretimi de arttırmak onları kayıt altına almak ve üretim girdi maliyetini düşürmek.” diye konuştu.

Birşen, il genelinde 4 bin 800 ton kapasite ile 40 işletme bulunduğunu, bunların 22'sinin Kürtün ve Torul baraj göllerinde, 18'inin ise akarsulardaki havuzlarda olduğunu belirterek, Kürtün ve Torul baraj göllerinde kafes balıkçılığı yapan işletmelere son 6 ay içerisinde 8 milyon 500 bin lira destek sağlandığını, gelecek yıl hayata geçecek Gümüşhane, Bayburt ve Rize kırsal kalkınma projesi ile üretim maliyetlerinin düşeceğini,  projeyle yem sanayisini geliştirerek sektöre önemli bir destek sağlanacağını ifade etti.


 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1413 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.