''GSM''in kapsamadığı yer kalmayacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, imzalanacak projenin, bölgesel iletişimdeki uçurumun ve farklılıkların yok edilmesine yönelik olduğunu belirtti.
Türkiye'de cep telefonu operatörlerinin kapsama alanında olmayan nüfusu 500'ün altındaki 1.799 yerleşim yerinin kapsama altına alınması amacıyla kurulacak altyapı için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Haberleşme Genel Müdürü Atila Çelik ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv tarafından proje sözleşmesi imzalandı.
Yıldırım, Bakanlık Konferans salonunda düzenlenen imza töreni öncesinde yaptığı konuşmada, bugün hizmetin konuşulacağını belirterek, ticaretle uğraşan GSM operatörlerinin bir arada olma nedeninin halka hizmet olduğunu söyledi. Projenin, bölgesel iletişimdeki uçurumun ve farklılıkların yok edilmesine yönelik olduğunu anlatan Yıldırım, ''Nerede bir ocak tütüyorsa, nerede ay yıldızlı bayrak dalgalanıyorsa bizim erişmemiz, ulaşmamız lazım. Sosyal devlet budur'' dedi. Bugüne kadar 50 milyon lira tutarında ihale yapıldığını, bu projeyle 300 milyon liranın üzerinde hizmet alımının gerçekleştirildiğini ifade eden Yıldırım, ''Burada herhangi bir operatör, evrensel hizmet yükümlüsü değildir. Biz, GSM yani cep telefonuyla haberleşme işini de evrensel hizmet yükümlülüğü içine aldık'' diye konuştu. İhale süreci hakkında bilgi veren Yıldırım, ihaleyi kazanan Turkcell'in altyapıyı kuracağını, kurulum için belirlenen 3 yıllık sürecin sonunda da işletme için yapılacak ihaleyi, en iyi şartları veren operatörün kazanacağını söyledi.
-''Tüm GSM operatörlerine hizmet verilecek''-
Kurulacak altyapıdan tüm GSM operatörlerinin hizmet vereceğini bildiren Yıldırım, şöyle konuştu: ''Bu, ilk defa Türkiye'de aynı altyapının herkes tarafından kullanılması projesidir. Böylece orada lüzumsuz, atıl yatırım olmayacak. Görsel kirlilik olmayacak. Vatandaşın zihninde, baz istasyonları olmayacak. Yanlış algılamalara mahal kalmayacak. Bu aslında bundan sonraki iletişim, bilgi altyapısının yeni nesil, LTE Advanced, Serpil Hanım ne demek bu- Siz, bu işleri iyi bilirsiniz. Bunlar, Türkiye'de İngilizce konuşan sektör. Uzun vadeli ilerletilmiş evrimsel bilmem ne, böyle bir şey yani. Hayal edebildiğinin ötesinde bir cihaz kısaca diyeceğimiz o.'' Sanayi toplumunun enerjisinin, kaynağının ''para ve alın teri'' olduğunu, bilgi toplumumun kaynağının ise ''akıl teri ve insan'' olduğunu anlatan Yıldırım, bugün artık bilgiye sahip olmanın hızlı ve kolay olduğunu kaydetti.
Konuşmanın bugün yüzde 30'un altına düştüğünü, geri kalan kısımların veri olduğunu dile getiren Yıldırım, 1 yıl içinde 46 milyarın üzerinde kısa mesajın, 45 milyar dakikanın üzerinde de konuşmanın gerçekleştiğini ifade etti. Türkiye'nin birçok alanda gelişmiş ülkeleri de geride bırakan bir çalışma gerçekleştirdiğine dikkati çeken Yıldırım, ''Coğrafyamızın ne kadar zor olduğunu biliyorsunuz. Burada mobil haberleşme, arazi düzse çok daha kolay. Türkiye'nin bu kadar zor coğrafyasına rağmen bütün ahaliyi kapsayacak noktaya gelmiş olması insanlarımızın ihtiyacına ne kadar duyarlı olduğumuzun delilidir'' dedi.
-''İletişimde hızlıyız diye hava atıyorsunuz, hızınızı görelim''-
Erzurum'un 300 köyünde telefonların çalışmadığına yönelik gelen şikayetin araştırıldığını ve kabloların söküldüğünün belirlendiğini vurgulayan Yıldırım, ''Bu, ona da bir çözüm. Yani kuş uçmaz kervan geçmez dağdan, ovadan orada kabloyu alıyor, kimsenin haberi yok. Bize yakışmayan bir şey. Ama tedbir almamız gerekiyor. Bu yaptığımız iş, alternatif. Bu sorunu da ortadan kaldıracak. 2 sene çok, en fazla 1,5 senede biter bu. Süreyya Bey, 'iletişimde Amerika'dan, Emily'den daha hızlıyız' diye hava atıyorsunuz, hızınızı görelim. Gerçek testi burada yapacağız'' diye konuştu. Uydudan 5 bin köye genişbant erişim hizmeti indirdiklerini, yeni bir teknolojiyle 6 binin üzerinde köye bu şekilde hizmet götürdüklerini dile getiren Yıldırım, bu projenin hayata geçirilmesiyle herkesin kapsama alanında olacağını söyledi.
Bugün imza töreni yapılacak olan projenin hayata geçirilmesiyle kapsama alanının yüzde 100'e erişeceğine dikkati çeken Yıldırım, 1800 köyün nüfus olarak 250 bin kişi olduğunu, ancak bir kişi de olsa hizmetin götürüleceğini kaydetti. ''Bu proje, ortak çalışma alışkanlığını, ortak iş yapma kültürünü de geliştirecek'' diyen Yıldırım, aynı yerden tüm operatörlerin hizmet alacağını bildirdi.
-''Güvercin uçurarak, boru üfleyerek mi haberleşeceğiz''-
Baz istasyonları meselesine de değinen Yıldırım, ''(Bakanım, bizim orada telefon çekmiyi, ADSL çekmiyi) iyi de kardeşim, baz istasyonu, (bunu niye kurdunuz bakanım, sağlığımıza zarar veriyor) eee nasıl yapacağız... Buradan anlatmak istediğim, baz istasyonu olmadan ne internet ne telefon olur. Sadece güvercin uçurarak, boru üfleyerek haberleşebiliriz, başka bir yolu yok. Yani iki güzellik bir arada her zaman olmuyor. Baz istasyonlarının sağlığa zarar verdiği konusundaki iddiaları titizlikle araştırıyoruz'' diye konuştu. Dünyada baz istasyonları için elektromanyetik gerilim değerinin 41 volt/metre olduğunu ifade eden Yıldırım, 1 metre mesafede 41 volta kadar manyetik alana tabi olunması halinde bir sorunun olmadığını, uzun süre bunun üzerine çıkıldığında tehlike olabileceğini söyledi. BTK Başkanı Tayfun Acarer'in tedbirli bir adam olduğunu belirten Yıldırım, ''Bu 41'i çok bulmuş 10'a indirmiş. Dünya 41'i kabul etmiş, sana ne oluyor. Tutmuş 10 volt/metreden fazla olmasın. Bizim millet, elektrikli millettir. Onun için fazla voltajı yükseltmeyelim diye tut sen 4'te birini al. Diğer ülkelere kötü örnek bu. Adamlar, Türkiye'de böyle uygulandığını görünce, kıyameti koparacak. Almanya'dakiler, İngiltere'dekiler, Türkiye'de sağlığa önem veriliyor, siz niye bu kadar duyarsızsınız, diye sıkıntı yaşayacaklar. Rusya örnek almış, onlar da düşürmüş'' dedi.
Elektro manyetik alan ölçen aleti eline alarak, 900 bandına göre yaptığı ölçümde 0,39 değer çıkması üzerine Bakan Yıldırım, ''Yani 0,4. 1 bile değil. Demek ki 30'da biri bizim standardımıza göre müsaade edilenin, uluslararası standartlara göre de 120'de biri. Hiçbir sıkıntı, tehlike yok. 1800'e bakalım. O da aynı, eşit. Hiç endişe etmeyin. Bütün buna rağmen vatandaşların şikayeti varsa BTK'ya bildirsinler, ekipler anında gidip ölçüm yapılıyor, sıkıntılı durum varsa müdahale ediliyor'' diye konuştu. Kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmesi durumunda, eski nesil haberleşmenin bile elde edilemeyeceğine işaret eden Yıldırım, ''Her nimetin belirli bir külfeti var, buna katlanacağız. Ama burada göz göre göre insanımızın sağlığını, huzurunu bozmayacağız'' dedi.
Baz istasyonlarının kaldırılması durumunda telefonların çekmeyeceği uyarısında bulunan Yıldırım, ''Telefon çekmeyince ne yapacağız, üfleyecek halimiz yok. Bu işin teknolojisi, ilmi belli. Vatandaşlarımızın, bu konuda onlarla aynı titizlik ve hassasiyete sahip olduğumuzu bilmelerini istiyoruz'' ifadesini kullandı.
-''Terör, umutsuz bir iş''-
Yapılan yollar, havalimanları, hastaneler, okullar yapıldığı için bugün Güneydoğu ve Doğu insanının olayların gerçek yüzünü daha iyi görmeye başladıklarını dile getiren Yıldırım, ''Neyi görüyorlar, (terör, umutsuz bir iş, çıkmaz sokak, bu bizim geleceğimizi karartıyor, yatırımcı gelmiyor, çocuklarımız burada durmuyor, huzurumuz bozuk, o halde ne yapmamız lazım bu işin karşısına çıkmamız lazım). 10 senedir biz, oralara hizmet götürüyoruz'' dedi. Terör nedeniyle geciktirilen hizmetlerin, pozitif ayrımcılıkla oralara verildiğini ifade eden Yıldırım, iletişimde oraların daha iyi olduğunu çünkü trafiğin az olması nedeniyle hızın daha fazla olduğunu söyledi.
Bakan Yıldırım, daha sonra Haberleşme Genel Müdürü Atila Çelik, Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı İlhami Türkay, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Bülent Elönü ile proje sözleşmesi imzaladı.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.