1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Grev yüzünden gemide mahsur kaldırlar
Grev yüzünden gemide mahsur kaldırlar

Grev yüzünden gemide mahsur kaldırlar

Ek mesaileri ödenmediği için gümrük çalışanlarının başlattığı eylem dördüncü gününe girerken, eylemlerden hem yolcular hem de ticari hayat olumsuz etkileniyor.

A+A-

Ek mesaileri ödenmediği için gümrük çalışanlarının başlattığı eylem dördüncü gününe girerken, eylemlerden dolayı yaşanan aksaklılar ve mağduriyetler de artıyor. Ercan Havaalanı, Mağusa Serbest Limanı, Girne Turizm Limanı ve tüm sınır kapılarında mesai saatinden itibaren gümrükle ilgili hiçbir işlem yapılmaması birçok soruna ne neden oluyor.
Bu sorunlardan bir tanesi de dün Girne Turizm Limanı’nda yaşandı. Ro Ro yük gemisi ile KKTC’ye gelen kadın, erkek, çocuk 20 yolcu ve 40’ı aşkın şoför dün akşam saatlerinden bugün sabah mesai saati başlangıcına kadar gemide mahsur kaldı. Rahatsızlanan birkaç kişinin inmesine izin verilirken, Star Kıbrıs’a konuşan yolcular mağduriyetlerini dile getirdi.

Öte yandan yolcuların mağduriyetinin, gümrük kapılarının mesai bitiminden sonra denetimsiz kalmasının yanı sıra eylemin ülke ekonomisine de darbe vuracağı belirtildi. Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, ithal ve ihraç ürünlerle ilgili gümrükleme işlemlerinin mesai saatleri dışında da yapıldığını ifade ederek, bu çalışmaların sekteye uğradığını, eylemin daha da uzun sürmesi halinde ekonominin kötü etkileneceğini belirtti.
Eylem devam ediyor, mağduriyetler artıyor

Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kamu İşçileri Sendikası(Kamu-İş) ve Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen)’in liman ve gümrüklerdeki ek mesaiye kalmama eylemi dördüncü gününe girdi.
Eylemden dolayı işlerin aksaması, ülkeye yasa dışı madde ve eşyaların sokulmasının kolaylaşmasının yanı sıra yolcular ve Türkiye ile KKTC arasında mal taşıyan şoförler de mağdur oluyor. Limanlarda, havaalanında ve sınır kapılarında saat 15.30’dan itibaren gümrük işlemleri yapılmazken Türkiye’den KKTC’ye 60 kişi ve mal taşımak amacı ile TIR getiren Ro Ro gemisi, dün saat 16.20 sıralarından bugün saat 08.30’a kadar liman açıklarında bekletildi.
Yolcular ve şoförler perişan oldu

Gemide bulunan 60 kişiden 40’ının şoför olduğu öğrenilirken, kadın, çocuk ve erkek 20 yolcu da mağdur kaldı. Gemide rahatsızlanan birkaç yolcunun inmesine izin verildi. Gemiden inmeyi başaran yolcular Star Kıbrıs’a konuşarak mağduriyetlerini dile getirdi. Yolcular, gemide çocuk ve kadınların da olduğunu, saatlerce bekleyen insanların gerginlikten birbirleri ile kavgaya ettiklerini ifade etti.
Gemide rahatsızlanan yolcu 'Ne olduğunu anlamadık'

“Türkiye’den yola çıkarken KKTC’de gümrüklerinde eylem olduğunu bilmiyorduk. Limana yanaşmaya başlayınca gemi 200 metre açıklarda demirledi. Önce ne olduğunu anlamadık, daha sonra eylem olduğunu bilen bazı şoförler gümrük işlemleri yapılmadığından dolayı bekletildiklerini söylediler. Saatlerce gemide kaldıktan sonra fenalaştım. Rahatsızlanınca inmeme izin verdiler.”
Gemide mahsur kalan yolcu 'Rahatsızlanınca inmeme izin verdiler'

“Limana yanaşmaya başlayınca yolculuğun bitmesine sevindim ancak eylem olduğunu öğrenince sinirlerim harap oldu. Çok rahatsızlanınca inmeme izin verdiler. Ancak hepimiz gemide perişan olduk. Çocuk yolcular da vardı ve üstelik yük gemisi olduğu için yemek dahi bulunmuyor. Benim gibi diğer bazı kişilerde rahatsızlandı. Biz birkaç kişi inmeyi başardık ancak diğer kişiler sabaha kadar bekleyecek.”
Selahattin Temur: Çok yazık

“Eylem olduğunu bilsem yola çıkmazdım. Saat 16.20 sıralarından itibaren bekletildik. Grip olduğum ve çok rahatsızlandığım için inmeme izin verdiler ancak diğer insanlar gemide kaldı. Gemide kalan diğer kişilerin sabaha kadar bekleyeceği söylendi. Yazık bu insanlara, bizim bir suçumuz yok ancak çok mağdur olduk.”
Niyazi Güvenoğlulları: Gemide gerginlikten kavga çıktı

“Gemi limana yaklaştıktan sonra 2 saat bekledim. Fenalaşınca zor da olsa inmeme izin verdiler. Ancak gemide 45’ten fazla kişi mahsur kaldı. Onların sabaha kadar bekleyecekleri söylendi. Öte yandan gemide sigarası bitenler, yemeği bitenler oldu. Yük gemisi olduğu için ise yemek olarak pek fazla bir şey yok. Tam bir perişanlık yaşandı. Ben çıktım ancak geride birçok kişi kaldı.”
Eylemlerin bir de ticari boyutu var

Yolcuların mağduriyetinin, gümrük kapılarının mesai bitiminden sonra denetimsiz kalmasının yanı sıra eylemin ülke ekonomisine de darbe vuracağı belirtildi. Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, ithal ve ihraç ürünlerle ilgili gümrükleme işlemlerinin mesai saatleri dışında da yapıldığını ifade ederek, bu çalışmaların sekteye uğradığını belirtti.Eylemin daha uzun sürmesi halinde ekonomik kaybında yaşanacağını kaydeden Çıralı, “Biz ada ülkesiyiz ve limanlarımızın 24 saat çalışması gerekir” dedi.
Çıralı: Vardiya usulü şart

Çıralı, havaalanlarında, limanlarda vardiya usulüne geçilmesi gerektiğini, sivil toplum örgütlerinin ifade ederek şunları belirtti: “Liman ve havaalanında vardiya usulüne geçilmelidir. Böylelikle bütçeye yük olan ek mesai ücretleri kısman hafifleyecektir. Vardiya usulüne geçilmesi ilk etapta kolay olmayabilir. Personel yetersiz olabilir ancak kamuda fazla istihdam vardır ve bu kişiler eğitim verilerek gümrüklere kaydırılabilir.”
Firmalara ek yük getirecek

Çıralı, gümrüklerde TIR’ların bekletilmesinin de özel sektöre ekonomik yük getireceğini belirtti ve nedenini şöyle açıkladı: “TIR ne kadar bekletilirse maliyet o kadar çoğalır. Bu maliyette malını ihraç eden veya ithal eden firma tarafından karşılanır.” Çıralı, ek mesai ve benzeri sorunların yaşanmaması için kamuda reformun şart olduğunu dile getirdi.
Kaynak: Star Kıbrıs Gazetesi

ViraHaber.com


Bu haber toplam 1880 defa okunmuştur
Etiketler : , , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.