Gökova ve Güllük'e atık alım tesisi
Mavi yolculuk için önemli bir adım Gökova ve Güllük’te atık alım tesisleri kurulacak
Mavi yolculuk için önemli bir adım Gökova ve Güllük’te atık alım tesisleri kurulacak.
Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenlenen toplantıda, Gökova ve Güllük körfezlerinde teknelerden atık alımı yapılacak tesislerin kurulması kararlaştırıldı. Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, “Haftada 800 yatın gezdiği Gökova'da ve ayrıca Güllük körfezinde birkaç ay içerisinde atık alım tesislerini kurmamız şart. Gökova ve sahillerimizi korumak gelecek nesillere aktarmak istiyorsak bunu yapmak zorundayız. Aksi takdirde mavi yolculuk büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacak” dedi.
Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKK), BM Kalkınma Programı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ortaklığıyla yürütülen ‘Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve Atık Alım’ konularının görüşüldüğü toplantı, Bodrum’daki The Marmara Otel’de yapıldı. Üst düzey katılımcıların konuşma yaptığı toplantıyı, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Bodrum Liman Başkanı Eray Aykanat, Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanı Binbaşı Ahmet Bahadır, çok sayıda liman başkanı, denizcilik sektörü ve özel marinaların temsilcileri izledi.
Gökova, mavi yolculuk rotalarından çıkarılabilir
Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Arif Yılmaz Bodrum ve Gökova'daki atık toplama merkezleri hakkında bilgi verdi. Muğla’da 30 adet tesis bulunduğunu, ancak bu sayının çok yetersiz olduğunu kaydeden Yılmaz, “Mavi yolculuğun kalbi olan Bodrum ve Gökova'yı kapsayan bölgede teknelerin karada atıklarını bırakabileceği istasyon yok. Cezaların aşırı artması nedeniyle de bu yıl tekne sahipleri ve kaptanlar, atıklarını bırakacak tesis olmadığı için bir haftalık mavi yolculuk programından Gökova’yı çıkartabilirler. Bu nedenle Akyaka, Sedir Adası ve Çökertme bölgelerinde en az üç, Güllük körfezinde de en az iki atık istasyonu acilen kurulmalı” dedi.
Tesis yok, ceza var
Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, yasaların tesisler kurulmadan uygulamaya konulması ile yüzlerce denizcinin mağdur olduğunu ve binlerce liralık cezalarla karşı kaşı kaldığını belirtti. Demiröz, “Denizleri ve koyları korumak başta bizim görevimiz. Ancak tesisler kurulmadan denizciye ‘atık alım tesislerine gidin, aksi takdirde ceza ile karşı karşıya kalırsınız’ demek doğru değil. Bir haftalık mavi yolculuğa çıkan teknenin ulaşabileceği en yakın istasyon 4 gün uzaklıkta. Atık tesisi yok ama ceza var. Bu nedenle bu uygulama ne kadar başarıya ulaşır, tartışılır. Ayrıca taraflar tam olarak tespit edilememiş durumda. Tesisleri kimin yapacağı bile hala net olarak belli değil. Denizciler olarak destek vermek istiyoruz ancak, kurumlar arasındaki kaos gerginlik yaratıyor” dedi.
Cenneti atıklardan kurtaralım
ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık, Gökova'da atık alım alt yapısının yeterli olmadığını belirtti. Çevrenin, sahillerin ve doğanın korunması için ne gerekiyorsa yapacaklarını, koyları denizden ve karadan gelecek her türlü atığa karşı korumak zorunda olduklarını kaydeden Özyanık, “Yeterki hazırladığımız projeler kalıcı sürdürülebilir ve yararlı olsun. Bu nedenle sivil toplum örgütleri ve devlet kurumlarının bu örnek çalışmasıyla cennet koylarda yaşanan sıkıntıları kuracağımız yeni atık alım tesislerle aşacağız” dedi.
Aksi takdirde tehlike büyür
Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da, Gökova ve Güllük’te acilen kara atık alım tesisleri kurulmasının şart olduğunu söyledi. Turizm sezonu öncesinde ülkenin bir seçim atmosferine gireceğini ve bu çerçevede bazı konularda kaos yaşanabileceğini aktaran Kalkavan, "Bu nedenle elimizi çabuk tutmamız gerek. Haftada 800 yatın gezdiği Gökova'da ve ayrıca Güllük körfezinde birkaç ay içerisinde atık alım tesislerini kurmamız şart. Denize sintine bırakma, atık bırakma devri sona erdi. Kara atık alım tesislerini kurmadığımız sürece denizlerimizi, koylarımızı korumak mümkün değil. Gökova ve sahillerimizi korumak gelecek nesillere aktarmak istiyorsak bunu yapmak zorundayız. Aksi takdirde mavi yolculuk büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacak” dedi.
Ehliyet tehlikeye girer
Kalkavan, mavi kart ve beyan sistemi uygulamalarının da hayata geçirileceğini belirterek, ?Artık denizlerimizde gezen tüm tekneler ve atıkları kayıt altına alınacak. Kimse açık denizde olsa denize sintine basamayacak. Atığını bıraktığı tarih, miktar kayıt altında ve belgeli olacak. Çalıştığı halde atık kayıt belgesini gösteremeyen denizci veya kaptanın ehliyeti tehlikeye girer, ruhsat iptaline kadar gideriz” dedi.
Toplantının sonunda ÖÇKK Kurumu Başkanı yeni atık alım tesislerinin acilen kurulması için komisyon oluşturularak, projenin hazırlanması ve maliyetinin çıkarılması talimatını verdi.4
Sondakika
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.