1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Gökova Körfezi'nde kirlilik tehlikesi
Gökova Körfezi'nde kirlilik tehlikesi

Gökova Körfezi'nde kirlilik tehlikesi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından hazırlanan 'Gökova Deniz Dibi Kirlilik Envanteri' projesi kapsamında yürütülen çalışma 26 Ekim'de sona erecek.

A+A-

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin mavi yolculuk ve tekne turuna çıktığı Gökova Körfezi'nin kirlilik envanteri çıkarılıyor. Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)'nın finansman desteği ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından hazırlanan 'Gökova Deniz Dibi Kirlilik Envanteri' projesi kapsamında yürütülen çalışma 26 Ekim'de sona erecek.

KİRLİLİĞİN NEDENİ ARAŞTIRILIYOR

Proje Koordinatörü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ali Türker, Gökova Körfezi ve koylarının oldukça yoğun insan kullanımı sonucunda giderek kirlendiğini belirtti. Yürütülen bu projeyle Gökova Körfezi deniz dibi kirlilik envanterinin çıkarıldığını anlatan Türker, şöyle konuştu: "Denizi kirleten maddeler ve kaynakları tespit edilecek. Bu kirlilik kaynaklarının nereden ve nasıl geldiği, denize nasıl ulaştığı konuları aydınlatılacak. Bu kirlilik kaynağı çöplere ait envanter oluşturuluyor ."

GÖKOVA KÖRFEZİ YOĞUN KİRLİLİKLE KARŞI KARŞIYA

Gökova Körfezi'nin deniz dibi kirlilik envanteri henüz bulunmadığını anlatan Türker, şunları söyledi: "Bu eksiklik projemizin temel gerekçesini oluşturmaktadır. Yapılacak proje ile denize yayılan ve tabana çöken kirlilik etmenlerinin neler olduğu tespit edilecek, sınıflandırılacak ve bulunduğu alan koordinatlarıyla kayıt altına alınacaktır. Kirletici faktörlerin nerelerden, hangi yolla, ne şekilde denize ulaştığı, deniz dibinde nasıl birikim yaptığı ve doğayı tehdit etme özellikleri ayrı ayrı saptanacak. İnsan kullanımına ve çeşitli insan faaliyetlerine (yatçılık, balıkçılık, deniz turizmi, kıyı kullanımı gibi) açık olan Gökova Körfezi, bu nedenle oldukça yoğun bir deniz dibi kirlenmesiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Gökova Körfezi'nin deniz dibi yoğun tekne trafiği, deniz yüzeyi ve kıyı kesimlerinin yine yoğun insan kullanımları sonucu hızla kirlenmekte olduğu maalesef acı bir gerçektir. Eğer önlem alınmazsa yakın bir gelecekte özellikle deniz yaşamı bu kirlilikten olumsuz yönde etkilenebilecektir ."

"GÖKOVA PİLOT BÖLGE OLMALI"

Türker, kara ve denizden yoğun bir kirlilikle karşı karşıya kalan körfezin bir an önce 'Pilot' bölge seçilerek bu kirlilikten kurtarılması gerektiğini söyledi. Kıyı kesiminde bulunan yerleşimlerden dolayı, kıyı ve denizin yoğun insan kullanımları sonucu denize çok miktarda çöp karıştığını anlatan Türker, sözlerine şöyle devam etti: "Bu çöplerin kaynağı ve kirleticilik etkileri yok edilmediği takdirde çok kısa bir süre sonra bu bölgeler turistlerin geldikleri değil, kaçtıkları alanlar olarak hafızalarda yer edecektir. Bu nedenle kısa zamanda Gökova Körfezi pilot bölge olarak kabul edilerek deniz dibi kirlilik envanterinin çıkarılma zorunluluğu bulunmaktadır ."

DENİZ ÇAYIRLARI TEHLİKEDE

Deniz dibinde yaşanan kirlilik nedeniyle deniz canlılarının yaşam kaynağı olarak bilinen Deniz Çayırlarının büyük tehlike altında olduğunu açıklayan Türker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Deniz dibinde bulunan deniz çayırları, deniz dibi kirliliğinden etkilenecek en başta gelen ve en önemli deniz canlı kaynaklarımızdır. Deniz çayırları (Posidonia oceanica) deniz dibi için bir tarla bitkisi gibi görev yapmakta, oksijen üretmekte ve balıklar için bir yaşam ortamı sunmakta, saklanma, beslenme ve üreme alanı oluşturmaktadır. Yakın bir gelecekte deniz dibinde artan çöplerin vermiş olduğu zararlardan (çözünme, ortama kimyasal madde karışımı, balıkların doğal habitatının bozulması, canlıların ortamı terk etmesi gibi) dolayı deniz ekosistemi olumsuz etkilenecek ve denizlerimizde canlı kalmayacaktır ."

ALTI NOKTADA ARAŞTIRMA

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından hazırlanan ve Güney Ege Kalkınma Ajansı'na (GEKA) sunulan 'Gökova Deniz Dibi Kirlilik Envanteri' projesi kapsamında Gökova Körfezi'nde en fazla dalış yapılan alanlarda inceleme yapıldı. Bunun yanında kıyı yerleşim alanlarına yakın alanlar ve tekne trafiğinin yoğun olduğu alanlarda yapılan çalışmalarda kirliliğin nerelerde ne kadar olduğu tespit edildi. Kirliliğin daha çok 10-12 metrede yoğunlaştığı açıklandı.

DENİZ DİBİNDE NE ARARSAN VAR

26 Temmuz 2013 tarihinde başlayan 'Gökova Deniz Dibi Kirlilik Envanteri' projesi kapsamında deniz dibinden çok sayıda plastik ve metal malzeme çıkarıldı. Araba lastiği, akü, televizyon anteni, çok sayıda alkol şişesi, pil, el feneri, cep telefonu, kablo, balıkçı ağı, polyester küçük tekne, alüminyum kova, jant kapağı, tencere, şemsiye, gözlük, bıçak, içki kadehleri, demir levhalar ve plastik şişeler bulundu.

PROJE MALİYETİ 50 BİN TL

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından Aydın, Denizli ve Muğla illerinin bağlı bulunduğu Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)'ya proje sunuldu. Kabul edilen proje kapsamında, Gökova Deniz Dibi Kirlilik Envanteri Projesi için GEKA'dan 50 bin TL destekleme yapıldı. 26 Temmuz 2013 tarihinde başlayan 3 ay sürecek proje, 26 Ekim 2013 tarihinde sona erecek. Gökova Deniz Dibi Kirlilik Envanteri Projesi tamamlandıktan sonra 7 Ekim'de sunum yapılacak.

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1067 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.