1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Göçmen kuşlar projeyi değiştirdi
Göçmen kuşlar projeyi değiştirdi

Göçmen kuşlar projeyi değiştirdi

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu çalışmaları hızla sürerken, otoyolun geçeceği güzergah üzerinde bulunan köylerde heyecan şimdiden başladı.

A+A-

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu çalışmaları hızla sürerken, otoyolun geçeceği güzergah üzerinde bulunan köylerde heyecan şimdiden başladı. Otoyol projesi ile köylerdeki hayatta değişmeye başlarken, istimlak edilecek alan içinde bulunan bir tarlanın sahibi toprağına öpüp koklayarak veda etti.


Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ayakları ise 170 metreye yaklaştı. Türkiye’nin modern İpekyolu olarak adlandırılan Kuzey Marmara Otoyolu’nda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Kuzey Marmara Otoyolu güzergahında bulunan köylerde heyecan şimdiden başlarken, çalışmaları ise İhlas Haber Ajansı yakından görüntüledi. İstanbul etabı Odayeri’nden başlayarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü içine alacak olan proje, Paşaköy’de sona erecek.

PAŞAMANDIRA’YA ÇİFTE PİYANGO

Projenin etkileyeceği köyler arasında yer alan Beykoz Paşamandıra’da heyecanlı bekleyiş şimdiden sürüyor. Köylüler, otoyolun yapılmasını adeta dört gözle beklerken, Riva Kanal projesi de Paşamandıra’nın göbeğinden geçiyor. Adeta çifte piyangonun vurduğu Paşamandıra Köyü’nün tek sıkıntısı ise çalışmalar sebebiyle kesilen içme suyu. Yaklaşık iki aydır çeşmelerinden su akmayan köylüler, çareyi damacana kullanmakta buluyor.

“GÖÇMEN KUŞLARI PROJEYİ DEĞİŞTİRDİ”

Projenin İstanbul için gerekli olduğunu ifade eden Paşamandıra Köyü Muhtarı İbrahim Yüksel, “Daha önce köyün içinden geçecekti ama proje değişti. Burada Riva Kanal projesi var ve göçmen kuşların güzergahında kalıyor. O yüzden değiştirdiler. Yukarıya almaları daha iyi, köyümüzde arazi kalmayacaktı. Biz buradan göç ederdik o zaman. Ben 60 yıldır bu köydeyim. Karayolunun yapıldığı yerde hayvan otlatırdık, mantar toplardık, gezerdik, odun kesmeye giderdik. Bunu hayal edemezdik, mümkün değil. 20 sene önce söyleseler yine yoktu. Kanal projesi köyümüzün içinden geçiyor. Otoyol, 700 metre üstümüzden geçiyor. Kanal Riva’da piyango vurdu. Otobanda bilmiyorum ama giriş çıkış verirlerse iş değişir” dedi.

150 YILLIK TOPRAĞINA ÖPÜP KOKLAYARAK VEDA ETTİ

Otoyolun geçeceği güzergah üzerinde bulunan ev ve arsalarda ise istimlak çalışmaları başladı. Ancak otoyolun güzergahında bulunan bazı evlere ise hala bir bilgi verilmedi. Ev sahipleri istimlak edileceğini düşünürken, hazırlıklarını ise bu yönde planlıyor. Kuzey Marmara Otoyolu güzergahının tam üstünde arazisi bulunan Selahattin Cephe, dedesinden kalan 150 yıllık toprağına öpüp koklayarak veda etti. Bozhane ile Öğümce köyleri arasında kalan arazisinde her gün çalışma yapılan Selahattin Cephe, kendisine henüz resmi bir tebligat ulaşmadığını ifade etti. Arazinin kendisine dedesinden kaldığını belirten Cephe, “Burayı ekiyor, hayvanlarımızı otlatıyorduk. Marmara otoyolu geçince bunları yapamayacağız. Daha bir haber gelmedi fakat istimlak edileceğini duyduk. Otoyol geçecek diye bu sene ekmedik. Eksek boşuna masraf olacaktı. Dedemizden bir tek miras burası kaldı. Dedemiz torunlarına bırakmış, burası da otobana gidiyor. Burada arazimiz kalmayacak. Yapacak bir şey yok. İleride bizde torunlarımıza bırakacağımız miras diye düşünüyorduk ama tam da bizim üzerimizden geçiyor. Bizimde torunlarımıza bırakacağımız bir miras kalmadı” diye konuştu.

“BURADA AVLANIRDIK, ŞİMDİ NEREDE…”

Kuzey Marmara Otoyolu’nun etkileyeceği yerleşim alanlarından birisi de, 600 yıllık geçmişi bulunan Öğümce Köyü. Yıldırım Beyazid Han’ın Şile’yi feth ettiği 1395-1401 yılları arasında kurulduğu tahmin edilen köyde otoyola destek verende var, tepki gösterende. Köy sakinlerinden Coşkun Yıldız, çocukluğunun geçtiği alanların yok olmasına üzüldüğünü ifade etti. 1423 yılından beri köyde olduklarını ifade eden Yıldız, “Osmanlı’nın ilk fethe gelen ailelerin çocuklarıyız. Biz buraya avlanmaya geliyorduk. Kestane toplamaya geliyorduk. Köy çocuklarının yapmış olduğu her şeyi yapardık. Biz burada zor gezerdik. Şimdi buraları top sahası yaptılar. Buraya artık gelemiyoruz. Girmek çıkmak mümkün değil. Mağdur olan çok arkadaşımız var. Hazine alanları diye adlandırılan alanlardan hiçbir bedel alamayacaklar” şeklinde konuştu.

EKİPLER MODERN İPEKYOLU İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR

İnşaatın sürdüğü alanda ise kamyonlar adeta durmadan çalışıyor. Gece, gündüz demeden yürütülen çalışmalarda kamyonların biri geliyor, diğeri gidiyor. İş makinelerinin sesi ise ormanın her bölgesinden duyuluyor. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Odayeri Kavşağı’ndan başlayarak Paşaköy Kavşağında sona erecek. Yaklaşık 60 kilometre uzunluğundaki proje tamamlandığında 2x4 şerit yol olacak. Toplam 6 milyar dolarlık yatırım bütçesi ve yap-işlet-devret modeliyle yapılacak olan 3. Köprü 260 kilometrelik çevreyolu ile İstanbul'un günlük 50 bin TIR ve kamyon yükünün tamamını alacak. Projenin İstanbul ayağı, Odayeri Kavşağından başlayarak, mevcut Mahmutbey Batı Kavşağı’na gerekli düzenlemeler yapılarak bağlanacak şekilde, yaklaşık 22 kilometre 2x4 şeritli otoyol bağlantı yolu ve Reşadiye Kavşağı’ndan başlayarak Çamlık Kavşağına kadar, yaklaşık 13 kilometre 2x4 şeritli otoyol bağlantı yolunu kapsıyor.

TARİHİ DEĞERLER KORUMA ALTINA ALINDI

Proje güzergahı belirlenirken, doğal değeri yüksek olan Belgrad Ormanları, Fatih Ormanları ve Polonezköy Milli Parkı gibi orman alanları ile tarihi değeri olan bentlerin ve göletlerin korunması göz önüne alındı. Özellikle İstanbul’a su sağlayan bu göletlerin havza sınırları dışından geçilmek suretiyle, su kalitesinin korunması amaçlandı. Çoğunlukla orman değeri düşük baltalık, makilik ve açık alanlardan geçen güzergah üzerinde kalacak ağaçlar ve fidanlar, boş olan maden ocakları üzerine nakledilerek maden ocakları yeşil alanlara dönüştürülecek. Yeşil alanların olumsuz etkilenmemesi için güzergahın bu kesimleri tünel ve viyadükler ile geçilerek, yeşil alanlara verilecek tahribat en aza indirilecek. Bu yapılar vasıtası ile yaban hayatın yaşam alanları daraltılmayacak. Gereken yerlerde, ekolojik köprü yapımı da gerçekleştirilecek.

KÖPRÜNÜN AYAKLARI 170 METREDE

Öte yandan yapımı merakla beklenen ve dünyanın yakından takip ettiği Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ayakları yaklaşık 170 metreye ulaştı. Yapımı hızla devam eden köprü şimdiden turist çekmeye başladı. İşçilerin gece ve gündüz çalışarak tamamlamaya çalıştığı köprüyü izlemek isteyenler Garipçe Köyü’ne geliyor.

b.20140122131556.jpg

c.20140122131615.jpg

d.20140122131633.jpg

a.20140122131646.jpg

 

 

 

 

Milliyet

 

Bu haber toplam 1194 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.