1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Global yeniden şartname aldı!
Global yeniden şartname aldı!

Global yeniden şartname aldı!

Global Liman İşletmeleri, 8 yıl sonra "Salıpazarı Liman Sahası" adıyla tekrar ihaleye çıkarılan Galataport için şartname aldı.

A+A-

Global Liman İşletmeleri, 8 yıl sonra "Salıpazarı Liman Sahası" adıyla tekrar ihaleye çıkarılan Galataport için şartname aldı. Global Liman İşletmeleri CEO'su Saygın Narin, yurt içi ve dışında cruise ve taşımacılık amaçlı yeni limanlara baktıklarını söyledi.

Mehmet Kutman'ın sahibi olduğu Global Yatırım Holding, İsrailli Sami Ofer ortaklığı ile 2005'te kazandığı ancak ihalesi 2006'da Danıştay tarafından iptal edilen Galataport'a olan ilgisini sürdürüyor.

Galataport, "Salıpazarı Liman Sahası" olarak 30 yıl süreyle tekrar ihaleye çıkarıldı. "İşletme hakkının devri" yöntemiyle özelleştirilecek Salıpazarı Liman Sahası'na yerli ve yabancı çok sayıda yatırımcı ve fonun ilgi göstermesi bekleniyor. Pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek ihale için son teklif verme süresi 30 Nisan 2013 olarak belirlenirken, Global Yatırım Holding de ihale şartnamesini aldı.

Global Liman İşletmeleri CEO'su Saygın Narin, Dünya Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, "içinde liman olan gayrimenkul ve kentsel dönüşüm projesi" olarak nitelendirdiği Salıpazarı Liman Sahası ihalesi ile ilgilendiklerini ifade ederken, ortaklarla görüşme aşamasında olduklarını söyledi. Narin, "İhaleye holding olarak tek başımıza da, teklifimize değer katacağını düşündüğümüz, kentsel dönüşüm konusunda tecrübesi olan yerli veya yabancı ortaklarla da girebiliriz. Bu ortak inşaatçı değil, gayrimenkul fonu ya da firması olabilir" dedi.

İmar planının çıktığını, kültürel ve turistik olan bölgede çoğu binanın koruma altında bulunduğunu ifade eden Narin, projenin, Karaköy'deki Türkiye Denizcilik İşletmeleri binasında başlayıp Mimar Sinan Üniversitesi'nde bittiğini, proje içerisinde yapılacak binaların yükseklik olarak Mimar Sinan Üniversitesi'ni geçmeyeceğini anlattı.

Cruise açısından büyük bir potansiyeli bulunan İstanbul'da altyapının daha fazla gemi çekmeye uygun olmadığını, ancak kentin daha fazla cruise gemisi hak ettiğini belirten Narin, "İstanbul'a sadece Galataport yetmez" dedi.

İstanbul'a birden çok cruise limanı yapılması gerektiğini savunan Narin, "Çünkü burası (Salıpazarı Liman Sahası) bin 200 metrelik bir sahildir. Gemiler paralel yanaşmak zorunda. Bir günde en fazla 3-4 tane gemi alabilir. Kuşadası'na gün oluyor 6 tane gemi alıyor. İstanbul'un minimum bir tane daha limana ihtiyacı var. Yine o limanın bu bölgeye yakın olması gerekir" diye konuştu.

Saygın Narin, Salıpazarı Liman Sahası'nın sadece turistlere değil, İstanbullulara da hitap etmesi gerektiğini belirterek, cruise için İstanbul'a gelen 500 bin yolcu sayısının Galataport ile birlikte 5-6 yılda 1 milyo nu bulacağını düşündüğünü kaydetti.

'Yeni limanlara bakıyoruz'

Cruise limanı olarak Haydarpaşa'yı çok doğru bir destinasyon olarak görmediğini ifade eden Narin, Haydarpaşa'nın tarihi yarımadaya uzak kaldığını savundu. Son bir yıldır aktif olarak yeni limanlara baktıklarını, İskenderun ve İDO ihalesine girdiklerini anlatan Narin, Türkiye'de özelleşen ya da el değiştiren limanlarla ilgilendiklerini, bu ilgilerinin devam edeceğini söyledi. Konteynırda Derince Limanı'nın bu yıl özelleştirilmesini beklediklerini, Türkiye'de yakın gündemlerinde bu ihalenin bulunduğunu ifade eden Narin, Çandarlı ve İzmir limanları özelleştirmelerini de yakından takip edeceklerini kaydetti.

Narin, Karadağ'da konteynır limanı olan Bar Limanı'nın ihalesiyle ilgilendiklerini bildirdi. Narin, "Bu ihaleyi çok istiyoruz. İhalenin önümüzdeki aylarda açıklanmasını ve yaza kadar sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu limanı Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ ile Kosova ve Hırvatistan'ın bir kısmına hitap edecek duruma getirmek istiyoruz. Antalya Limanı'ndaki başarıyı Bar Limanı'nda da yakalamak istiyoruz" diye konuştu.

Asya, cruise'un geleceği Yurtdışında cruise limanlarıyla ilgilendiklerini ve ticari limancılıkta yakın coğrafyayı tercih ettiklerini dile getiren Narin, şunları kaydetti: "Ama cruise'de kendimizi dünyanın 3 oyuncusundan biri olarak nitelendiriyoruz. Kuzey Afrika'daki limanlara bakıyoruz. Royal Caribbean ile ortak olarak Karayipler'deki birkaç tane liman geliştirme projemiz var. Asya'nın cruise'un geleceği olduğunu düşünüyoruz. Çin'de çok büyük bir nüfus var ve insanlar zenginleşiyor. Çin'in yolcuyu sağlayacağı bir pazar oluşuyor. Cruise firmaları da oraya gidiyor. Çin'de oluşan orta sınıf cruise'a binmek istiyor. Asya'da Endonezya'nın Türkiye'nin Türkiye Denizcilik İşletmeleri ile de Bali'de ortak bir liman üzerine çalışıyoruz. Kuzey Afrika'da ise ve Akdeniz çanağındaki cruise limanları da ilgimizi çekiyor."

Projede ciddi bir yapılaşma yok

Global Liman İşletmeleri CEO'su Saygın Narin, Galataport'un ilk ihalesinin ardından Türkiye'de çok sayıda özelleştirme olduğunu, hem Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın daha fazla tecrübe edindiğini hem de sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların "özelleştirmenin o kadar öcü birşey olmadığını" gördüğünü söyledi. Narin, "8 yıllık süreç içerisinde buranın (Galataport'un bulunduğu alan) planlaması da yapıldı. Özelleştirme İdaresi bu süreçte çalıştı, planını yaptı. İnceledeğim kadarıyla imar planında bir yoğunlaşma, ciddi bir yapılaşma yok. Şu anda burada sahil ile bütünleşemiyoruz. Proje, İstanbul ile en güzel sahili bütünleştirecek. Galataport hizmete girdiğinde övgü alacak. Bu sahil, İstanbul'un en güzel sahili olacak" şeklinde konuştu. Narin, ihaleye büyük ilgi olacağını düşündüğünü de söyledi.

Yeni satın almalarla büyümek istiyoruz

Global Liman İşletmeleri CEO'su Saygın Narin, Türkiye'de 3 limanları bulunduğunu, Kuşadası, Bodrum ve Antalya'daki limanlarda cruise, Antalya'da ayrıca, ticari limancılık yaptıklarını belirterek, amiral gemilerinin Kuşadası olduğunu, cruise için Türkiye'ye gelen yıllık 2 milyon yolcudan yarısının kendi limanlarına uğradığını söyledi. "Cruise'de çok ciddi bir oyuncuyuz" diyen Narin, ticari limancılıkta büyüyen bir yapıya sahip olduklarını, Antalya Limanı'nda 2010'da 60 bin konteynır yaparken bu rakamın şu anda 200 bini aştığını bildirdi. Narin, İtalyan PalladioFinanziaria grubunun yatırım şirketi olan VEI Capital'in şirkette yüzde 22.1 hissesi bulunduğunu hatırlatarak, 1.5 yıl önce Global Liman'a ortak olan şirketin geçen hafta şirketten ayrıldığını, şu anda yeni ortaklık arayışı içerisinde olduklarını söyledi. Narin, "Şu anda bu konuda çalışıyoruz. Muhtemelen yabancı ortak olacak. Halka açılma da her zaman gündemimizde. Organik olarak büyüyoruz. Yeni satın almalarla da büyümek istiyoruz" dedi.

virahaber.com / Denizhaber.com.tr

Bu haber toplam 984 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.