1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Global Liman İşletmeleri Mayıs'ta halka açılıyor
Global Liman İşletmeleri Mayıs'ta halka açılıyor

Global Liman İşletmeleri Mayıs'ta halka açılıyor

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Mehmet Kutman, Global Liman İşletmeleri'nin halka arz sürecinin mayıs ayının ilk haftasında biteceğini belirterek, Naturelgaz'ı da 2017'de halka arz etmeyi değerlendireceğiz" dedi

A+A-

Kutman, Global Yatırım Holding'in faaliyetleri ve yatırımları hakkında değerlendirmede bulundu. Liman yatırımları hakkında bilgi veren Kutman, portföylerinde hepsi yurt dışında olmak üzere ilgilendikleri 11 liman bulunduğunu, bunların bir kısmının bu yıl neticelenmesini umduğunu söyledi. 

Holding bünyesindeki Liman Grubu'nun şu anda dünyanın en büyük kruvaziyer liman operatörü olduğuna işaret eden Kutman, "Sırada çok önemli ve tarihsel değeri olan limanlar var. Bundan sonra özkaynak olarak bu alana yatıracağımız rakam 2015 yılı ve 2016'nın ilk çeyreğinde yaklaşık 200 milyon dolar düzeyinde" diye konuştu.

Enerji alanında ise biraz "muzdarip" olduklarını dile getiren Kutman, "Çünkü biz doğalgazda indirim beklerken, Bakanımız 'Yapamıyoruz' dedi. BOTAŞ'ın zararı olduğu söylendi ama LNG'ye indirim geldi ve fiyatı 1,15'ten 1,03'e çekildi. Bir bildikleri vardır, bir şey diyemiyorum. LNG'den 4 kurum fayda sağlıyor ama doğalgazdan 77 milyon kişi yarar sağlıyor. Doğalgaza yapılmadıysa, LNG'ye de indirim olmasaydı. Madem LNG'de fiyat indiriliyor, biz de onların alanında savaşırız. LNG sektörüne de gireceğiz. Onlarla rekabet ederiz çok rahat bir şekilde" yorumunu yaptı.

"Enerji yatırımlarımız bu yıl 100 milyon doları bulur"

Sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) satış ve dağıtım pazarında faaliyet gösteren Naturelgaz'ın her yıl yüzde 100'e yakın büyüdüğünü, bu yıl da aynı performansı göstereceğini belirten Kutman, Irak, Yunanistan ve başka birkaç ülkeden daha aynı sistemin kurulması yönünde talep geldiğini aktardı.

Kutman, enerji alanında da ciddi yatırımlar yaptıklarına işaret ederek, biomass enerji üretimi alanına girdiklerini, ayrıca "trigeneration" denilen ve yüzde 90'ı aşan verimlilikle çalışan mini santraller kurduklarını anlattı.

Bu santrallerle elektrik maliyetlerini düşürdüklerini, böylece ekonomiye çok ciddi katkı sağladıklarını vurgulayan Kutman, şöyle devam etti:

"Enerjide bizim odak noktamız, büyük iş yerlerine hem ekonomiye hem vatandaşa hem şirkete hem de bize kazan-kazan senaryosu bazında küçük üniteler kurmak. Yapacağımız diğer bir proje Yüzer Depolama ve Yeniden Gaza Dönüştürme Ünitesi. Burada LNG depolanıyor, daha sonra bu LNG gaza çevrilip pompalanıyor. Dünyada LNG fiyatındaki düşüşler nedeniyle Türkiye'ye bunu da yapacağız. Burada hem biz hem ülke kazanıyor, hem de gaz fiyatı düşüyor. Enerji alanındaki yatırımlarımız bu yıl 100 milyon doları bulur, hatta biraz geçer."

"Naturelgaz'ı 2017'de halka arz etmeyi değerlendireceğiz"

Global Holding bünyesindeki Global Liman'ın halka arzının yaklaştığına değinen Kutman, "Süreç mayıs ayının ilk haftasında biter. Şu anda süreç çok iyi gözüküyor. Hem rakamdan hem de talepten memnunum" dedi. 

Kutman, 2015 yılında başka bir şirket halka arz etmeyi düşünmediklerini belirterek, "2016'nın üçüncü veya 2017'nin ilk çeyreğinde Naturelgaz şirketimiz belli bir olgunluğa gelmiş olacak. Naturelgaz'ı da bir şekilde 2017'de halka arz etmeyi değerlendireceğiz" diye konuştu.

Global Yatırım Holding yatırımcılarına temettü ödenmesine ilişkin bir soru üzerine Kutman, şunları kaydetti:

"Türkiye'de maalesef SPK'nın ve Türk Ticaret Kanunu'nun getirdiği, benim de anlayamadığım 2 ayrı bilanço yayınlıyoruz. Biri vergi bilançosu, biri de Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS). Birinde kar çıkıyor, diğerinde zarar. İkisi bir türlü bizde birleşmiyor. Biz geçtiğimiz 3-4 yıl temettü dağıtamadığımız için, payları piyasadan geri aldık. En azından satmak isteyen ortağımızın hissesinin fiyatı yükselir, satar. Dolayısıyla her yıl yaklaşık yüzde 9,5 temettü verimine denk gelen bir hisseyi geri aldık. ABD'de hisse geri alımı, nakit temettüden çok daha değerlidir. Geçtiğimiz 3 yıl biz bunu yaptık, bu yıl da mutlaka böyle bir şey yapacağız. Hukuken nakit temettü verebilirsek, vereceğiz. Ancak veremezsek hisse geri alımı yapacağız."

"Hayatım boyunca Goldman Sachs'ta çalışmak istedim, şimdi ortak oluyorlar"

Mehmet Kutman, dünyanın en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs ile ortaklık yapma konusunda, "Hayatım boyunca Goldman Sachs'ta çalışmak istedim, kısmet olmadı. Şimdi ortak oluyorlar. İnceleme süreci devam ediyor, herhalde bir iki haftaya kadar biter. Şu ana kadar olumsuz hiçbir şey gözükmüyor. Goldman Sachs'ın ortak olacağı bir mekanizma benim için çok önemli" dedi.

Global Yatırım Holding'in 2004 yılında kurulduğu zaman bilançosunun 25 milyon dolar olduğunu aktaran Kutman, o zamandan bu yana epey yol aldıklarını söyledi.

Kutman, bu anlamda iş ortaklarıyla Türkiye'de yatırım yapma konusunda farklı stratejiler izleyebileceklerini dile getirerek, şunları aktardı:

"Belki sektörel ortaklık yerine, Türkiye'ye bugün piyasada bilinmeyen, dünyada çok ciddi bağlantıları olan şirketler bir platform arıyor; para problemleri de yok, burada güvenecekleri insan arıyorlar. Global Yatırım 2 gibi daha küçük çapta yeni bir platform olabilir. Çünkü biz özellikle menkul değerler zamanında KOBİ'lere gerekli desteği vermedik, hata yaptık. İkinci kuracağımız platform büyük ihtimalle KOBİ'lere destek bazında olacak. Böyle bir platformu uluslararası kurum ya da kurumlarla değerlendirme aşamasındayız."

"Türkiye'de halka açık şirket yok"

Türkiye'de birleşme ve satın almaların önünde çok büyük bir engel olduğunu öne süren Kutman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de benim şahsi kanaatim halka açık şirket yok. Çünkü bir şirketin eğer yüzde 51'i bir veya iki ailenin elindeyse, o şirket halka açık sayılmaz. Dolayısıyla normal şartlarda, bir şirket halka açılmak, borsaya kote olmak istiyorsa yüzde 51'ini satacak. Bu mutlaka bir şekilde değişecektir. Bu değiştikten sonra sermaye piyasalarına bir hareketlilik gelir. Bir de hisse senedi aslında para birimi ama Türkiye'de hisse senetlerini para birimi olarak kullanamıyoruz. İnsanlarımızın kafasında 'Aman yüzde 51 bende kalsın' mantığı olduğu için bunu yapmıyorlar. Bunun böyle olmaması lazım. Bugün dünyanın en büyük şirketlerinde en büyük hissedarlar yüzde 3-5. Bu yüzde 51 mantığının insanların kafasından silinmesi lazım."

Kutman, Türkiye'de özellikle enerji alanında 2015 olmasa da 2016 yılında çok ciddi bir konsolidasyon yaşanmasını beklediğini dile getirdi.

"Ülkede geleceğe yatırım yapılıyor"

Yerli ve yabancı yatırımcılar açısından Türkiye'nin kıyılarının liman işletmeciliği için çok cazip olduğunu belirten Kutman, gelecek 5-10 yılda özellikle Çandarlı ve o civardaki limanların çok değerli olacağını söyledi.

Kutman, Türkiye'nin demiryolu yatırımlarını tamamladığı takdirde Şanghay'dan Avrupa'ya giden hat üzerinde önemli bir transit ülke haline geleceğini söyledi. 

Kalkınmanın hizmet sektöründen gelmesi gerektiğini savunan Kutman, şöyle konuştu:

"İstanbul'a 3. havalimanı eleştirildi. Oysa alınmış en doğru karar. Bence kapasitesi küçük bile. Havayollarında trafiğin en çok olduğu bölge İstanbul'a doğru kayıyor. Jeopolitik olarak dünyanın merkezindeyiz. Bunun altyapısı kurulmasının çok katkısı olacak. Bugün yapılan yatırımlar vizyon gerektiriyor. Bu politikada da böyle. Çözüm Süreci ya da başkanlık sistemini eleştiriyor insanlar. Bunlar tartışılsın, konuşulsun. Bunlar doğru kararlar. Bunun refahını, getirisini çocuklar görecek. Dolayısıyla ülkede geleceğe yatırım yapılıyor."

 

Kutman, 2005'te kazandıkları ancak daha sonra iptal edilen Galataport ihalesine yönelik karşı çıkışları da "vatan hainliği" olarak nitelendirdi. 

Mehmet Kutman, menkul değerler sektöründe 90'larda sektör önden gidip mevzuat arkadan gelirken, şimdi mevzuatın önden gidip sektörün arkadan geldiğini dile getirdi.

Menkul değerler sektöründe gelecek 3 yılda birçok yenilik yaşanacağını belirten Kutman, "Bankalarımızın büyümesi ile aracı kurumlarımızın büyümesi doğru orantılı değil. Dolayısıyla sektörde çok büyük bir boşluk var. Yatırım bankacılığı ya da aracı kurum dünyada köpekbalıklarının içinde yaşamayı beceriyorsanız ayakta kalabileceğiniz bir sektör. Önümüzdeki 3 yılda çok ciddi değişiklikler bekliyorum. Türk ve yabancı olarak bu işe ciddi ağırlık verecek şirketler biliyorum" diye konuştu.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1258 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.