1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Geza Dologh: Ege Bölgesi'ne tersane şart
Geza Dologh: Ege Bölgesi'ne tersane şart

Geza Dologh: Ege Bölgesi'ne tersane şart

DTO İzmir Şubesi Meclis Başkanı Geza Dologh, "Ege'de tersane olmadığı için bozulan gemiler İstanbul'a gitmek zorunda kalıyor. Dümeni kilitlendiğini düşünün. Nasıl gidecek?" dedi.

A+A-

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Meclis Başkanı Geza Dologh, İzmir'e mutlaka ve mutlaka bir tersaneye ihtiyacı olduğunu söyledi. Dologh, "Tersane için en uygun yer İzmir'in Kuzeyi... Ege Bölgesi'ne ve tüm Ege Denizi'ne bir tersane gerekiyor. Tersane için yer bulmaları gerekiyor. Ve bu çalışmalar Çandarlı Limanı ile birlikte koordineli gitmeli. Bugün Ege'de bozulan gemi İstanbul'a gitmeli. Dümeni kilitlenmiş, arıza yapmış, kontrol hakimiyetini kaybetmiş bir gemi tehlikeli boğazlardan biri olan Çanakkale Boğazı'nı arızalı geçmeli. Nasıl geçecek... Onun için Ege'ye tersane gerekiyor. Çandarlı Limanı'nın yapılması ve buraya yönelik gemi trafiğinin artacağı öngörüldüğünde, bölgede gemilerin tamir ve bakımlarının yapılacağı bir tersane gerekiyor. Ben her gün tıraş oluyorum lafımız dinlenmiyor. Ne diyeyim" dedi.

Deniz turizmi açısından neler söylemek istersiniz?

- Bence kıyıda bulunan oteller deniz kum güneş pazarlıyorlar. Yani aslında otellerde deniz turizmine giriyor. Ben böyle deyince bazen otelciler öyle değil falan diyorlar. Girişimlerimiz neticesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde deniz turizmi bölümü açtırdık. Artık deniz turizmi belgesi veriliyor. Bunu özellikle teknelerle tur yapanlar alıyorlar. Bu da bizim için önemliydi. Çok sık kontroller yapılmalı. Eskiden çaycı tekne kullanıyordu. Şimdi bunlar değişmeye başladı. Artık yok bu. Eskiden jetsky kullanılırdı. Şimdi saha için izin alacaksın.

Sadece İzmir Körfezi'nin Ege Denizi hatta tüm ülke kıyılarımızda genel bir sorun var. Evsel atıkların ve özellikle kanalizasyonların denize dökülmesi sorunu... Hatta derin deşarj yapılıyor. Neler söylemek istersiniz?

- Fazla uzağa gitmeye gerek yok. Kuşadası hala derin deşarj yapıyor. Karadan 800 metre ileride atıkları denize basıyor. Alaçatı bildiğim kadarıyla arıtma yaptı. Arıtma tesislerinin ihalesinin açılması bile çok güzel olacak. Çünkü bir şeyler yapılıyor demektir. Çöpü denize atmak ileride birileri için gelir kaynağı olacak. Gediz gibi tüm nehirlerimizin çevresinde arıtma tesisleri kurulduğunda denetimlerde sıklaşacak. Cezalar kesilecek. Çok sıkı kontrol yapılacak. Bu da ama belediyelere, ama bakanlığa gelir kaynağı olacak. Ancak toplumumuzda da bir sıkıntı var. Mesela bu konuda ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na hak veriyorum. Çöp tesislerinin yeri konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bu atıkları, çöpleri nereye koyacağım dese hemen itiraz geliyor. Ne yapsın adam, nereye koysun...

Alsancak Limanı özelleşmesi de durdu. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

- 2004 yılında özelleştirdik ama sonra kendim ettim, kendim buldum, sararıp soldum. Öncelikle şunu belirtmek isterim, devlet 3 dalda olmalı. Eğitim, güvenlik ve sağlıkta olmalı. Devletin diğer alanlardan elini ayağını kolunu çekmesi lazım. İhale olduktan 4 yıl sonra karar verildi. Mahkemeler veya böyle kararlar hızlı verilmeli. Bu tür gelişmelerde konsensus sağlanmalı. Yani ihale yapıldıktan sonra, "İhale yapılmamalı, özelleştirme olmamalı" diye dava açılmamalı. Bu konuda itiraz olacaksa belli bir süre konulur, örnek 2 yıl... 2 yılı bir gün geçtimi artık itiraz edemezsin. Sonrasında ihale kesinlikle yapılır. İhalede usülsüzlük oldu diyelim. Bu farklı bir olay. Bununla ilgili itiraz veya dava açma farklı bir olay. El altından yapılan bir şeyler varsa o başka. Ancak özelleşmenin gerçekleşmemesi için itiraz yapılamamalı...

Dünyanın en büyük limanlarından biri olarak inşa edilmeye başlanan Çandarlı Limanı'nın etkisi sizce nasıl olacak?

- Çandarlı Limanı'nın önemli bir fonksiyonu olacak. Halk arasında büyük gemiler olarak bilinen gemiler bu limana yanaşıp, yüklerini daha küçük gemilere aktarma yapabilecekler. Böylece Yunanistan'ın Pire Limanı gibi bizimde bir limanımız olmuş olacak.

Limanlarla ilgili konuşurken, İzmir Körfezi'nin dip tarama çalışmalarına değinmek isteriz...

- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez'in kuzeyinde karasallaşan alanda dip taraması yapacak, ayrıca su giriş çıkışını (sirkülasyonu) sağlamak için bir kanal açacak. Böylece İzmir Körfezi'ne daha büyük gemiler girebilecek. Körfez taramasında hala ÇED sürecini bekliyoruz. Birde burada muhalefet ve iktidar ortak çalışıyor. Ama yinede bekliyoruz. Bu tür çalışmaların hızlı ilerlemesi gerekiyor.

Marinalar tamamlanmalı

İzmir Körfezi'ne inşa edilecek marinaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Marinaların yapılması çok iyi bir şey. İzmir'e gelmek isteyenlerin, deniz yoluyla gelmesi çok iyi bir adım. EXPO 2020'ye kadar muhakkak bu projeler bitirilmeli.

İzmir'de gemilerin bakım ve onarımlarının yapılabileceği bir tersanenin olmadığı ve bunun ciddi bir sorun olduğu sürekli gündeme getirilir..

- İstanbul'da tersane var. Ege Denizi'nde ise tersane yok. Yıllar önce Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın'la beraber bir proje yürüttük. "Tersane istiyoruz" dedik. Tersaneler Genel Müdürü geldi, "Yer gösterin. Ben size uygun olup olmadığını söyleyeyim" dedi. Rahmetli babam beni okuttu ama bana deniz kenarında bir arazi bırakmadı! Benim öyle bir arsam yok. Kimde var? Devletin kurumu olan Milli Emlak'ta var... Bana niye yer soruyorsunuz ki... Tersane için en uygun yer İzmir'in Kuzeyi... Ege Bölgesi'ne ve tüm Ege Denizi'ne bir tersane gerekiyor. Mesela Çandarlı'da limanın yapılacağı alanda bir yer ayırmışlardı sonra değiştirdiler. Limanın genişleme sahası olarak değerlendirdiler. Bana göre doğru yapıldı. Şimdi tersane için yer bulmaları gerekiyor. Ve bu çalışmalar Çandarlı Limanı ile birlikte koordineli gitmeli. Ege'de bozulan gemi İstanbul'a gitmeli. Dümeni kilitlenmiş, arıza yapmış, kontrol hakimiyetini kaybetmiş bir gemi tehlikeli boğazlardan biri olan Çanakkale Boğazı'nı arızalı geçmeli. Nasıl geçecek... Onun için Ege'ye tersane gerekiyor.

virahaber.com

Bu haber toplam 1117 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.