Gemiadamlarının 'Haklar Beyannamesi'ne revize talebi
ECSA ve ETF, gemiadamlarının ‘Haklar Beyannamesi’nin revize edilmesini talep etti.
Deniz taşımacılığı sektöründe Avrupa Sosyal Ortakları olan Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği (ECSA) ve Avrupa Taşıma İşçileri Federasyonu (ETF), denizcilerin yeterli çalışma koşullarına sahip olmaları hakkındaki Sosyal Ortakların Mutabakat Direktifi’nin (Directive 2009/13/EC) Avrupa Komisyonu tarafından değiştirilmesini talep ediyor. Denizciler için çalışma ve yaşama koşullarının neredeyse tüm alanlarında asgari koşulları oluşturan bir uluslararası anlaşma olan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Denizcilik Çalışma Sözleşmesi’ni (MLC) yansıtan bahse konu direktif, 2009 yılında kabul edildi. ECSA ve ETF, Direktifin MLC’de 2014 yılında yapılan değişikliklere uygun şekilde revize edilmesini bekliyor.
İngiltere Deniz Ticaret Odası’ndan Tim Springett, “2014 yılında ILO, gemiadamlarının armatörler tarafından gemide terk edilmeleri durumunda, gemiadamlarının ve ailelerinin refahını güvence altına alacak hükümler getirerek uluslararası kurallarda birtakım değişiklikler yaptı. Tutarlı olmak için, bu değişikliklerin AB hukukuna ve bizim sosyal ortakların mutabakatına dahil edilmesini istiyoruz” dedi.
Nautilus International Genel Sekreteri ve Deniz Taşımacılığı için Avrupa Sektörel Sosyal Diyalog Komitesi’nde ETF Sözcüsü olan Mark Dickinson ise, “Yeni düzenlemeler, armatörlerin gemide terk edilmiş gemiadamlarının korunma ve ülkelerine geri gönderilme masraflarını karşılamaları için finansal güvenliği zorunlu haline getiriyor. Yeni düzenlemeler ayrıca, gemiadamlarının hizmet sırasındaki hastalık, yaralanma ya da ölümlerine yönelik armatörlerin sahip olduğu sorumluluğa dair mevcut hükümleri, sözleşmeden doğan tazminatın gemiadamına ya da akrabalarına tam olarak ve gecikmeksizin ödenmesini garanti etmek amacıyla genişletiyor. Bu, gemiadamları için çok önemli bir koruma sağlamaktadır” dedi.
Avrupa Sosyal Ortakları, AB üye devletlerini 2014 yılında MLC’ye yapılan değişiklikleri 18 Ocak 2017’de yürürlüğe girmeden evvel uygulamaya teşvik ediyorlar.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.