Gemi Yakıt İkmal sektörünün sorunları ve talepleri
Rakamlarla gemi yakıt ikmal sektörünün durumunu ortaya koyduktan sonra önümüzdeki süreçte bu durumu lehimize çevirmek için yapılması gerekenleri ve Gemi Yakıt İkmalciler Derneği olarak beklentilerini Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı v
Rakamlar çok net olarak sektörün durumunu ortaya koyuyor. Öncelikle özel sektörden beklentileriniz nedir?
Türk gemi yakıt ikmal şirketleri uluslararası uygulamalar çerçevesinde çevreci, güvenli ve verimli çalışma prensiplerini benimsemeli ve sektörel eğitim üzerine daha fazla yatırım yapılmalıdır. Özellikle özel limanlar bunker ikmalleri için ton başına USD 3.00 - USD 25.00 aralığında ücret talep etmekten vazgeçmelidirler. İlla ücret alınacaksa ikmal başına maksimum USD 200.00 ile kısıtlanmalıdır. Çalıştığımız coğrafya; çalışma güvenliği, insan sağlığı, denizlerimiz ve hassas çevre göz önünde bulundurularak mümkün olan en kısa sürede bunker barç filomuz çift cidar olarak yenilenmelidir. Bu noktada sektörel rekabet ve sektörel dayanışma arasındaki ince çizgi ayırt edilip, yatırımlar optimum fayda sağlayacak şekle getirilmelidir. Tabii dünya ticaretindeki gelişmeler de STK’lar aracılığı ile ilgili resmi makamlara düzenli olarak izah edilmelidir.
Bize çok net olarak resmi makamlardan taleplerinizi özetler misiniz?
Öncelikle kanunlar, yönetmelikler ve kurallar belirlenirken rekebetçi uluslararası ticaret işleyişi esas alınmalıdır. Kanunlar ve kurallar kötü niyetliler yani suiistimal yapan, kaçakçı, dolandırıcı gibi kişiler baz alınarak değil, muteber şirketlerin verimli işleyişi baz alınarak yapılmalıdır. Kötü niyetliler için ilave önleyici kontrol mekanizmaları oluşturularak önlemler alınmalı diye düşünüyorum. Herkese eşit mesafede durmak amacı ile devlet düzgün şirketlere kaçakçı, kaçakçılara da muteber şirket yaklaşımı gösterirse, kurallara uyan, vergisini ödeyen, istihdam sağlayan, kayıtlı, dürüst şirketler kanunlara uyduğu için cezalandırılmış, kaçakçılar da ödüllendirilmiş olacaktır.
Gümrüklerde yaşanan sıkıntıları dosyamızı hazırlarken çok net olarak ortaya çıktı. Düzeltilmesi gereken konuların bir kez daha altını çizebilir miyiz?
Çok net olarak 7gün 24 saat ve 365 gün bunker barçları ile dolum ve ikmal yapılabilmelidir. Aynı şekilde olmazsa olmaz 7 gün 24 saat ve 365 gün gümrük birimlerinde işlem yapılabilmeli. Ayrıca aktarma beyannamelerinin sanal ortamda yapılması sağlanarak, çalışanların evrak peşinde şehirden şehire dolaşmalarının önüne geçilmelidir. Aktarma beyannameleri şehirlerde değil de, bölgeler halinde ve kontrol mekanizması ticareti yavaşlatmayacak şekilde işletilmeli, teknolojiden daha fazla yararlanılmalıdır. Tabii bir de miyadı dolmuş aletlerle talebe zamanında cevap veremeyen gümrük laboratuarları yerine, kendini sürekli yenileyen “Uluslararası Tarafsız Akredite Survey Laboratuvarları” kullanılmalıdır.
Peki, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan istedikleriniz ya da beklentileriniz neler?
Bunker barçları için güvenli, denetimli, modern bağlama limanlarının oluşturulması çok önemli. 1000 GRT altı bunker barçları kılavuz kaptan uygulamasından muaf tutulmalı. Aynı limana, aynı bunker barcı ile 1 yılda 10 defa yanaşmış olan 2000 GRT altı bunker barçları da kılavuz kaptan uygulamasından muaf tutulmalıdır.
Limanlarda verilen hizmetler için talep edilen ücretler için makul üst seviyeler belirlenmeli ve yeni liman projeleri hazırlanırken, bundan sonra daha planlama aşamasında ikmal birimleri ile ilgili alt yapı hazırlıkları yapılmalıdır.
Son olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan taleplerinizi de öğrenebilir miyiz?
Mutlaka transit ve ihraç kayıtlı ihrakiye ürünleri, ÖTV’si sıfırlanmış ihrakiye ürünleri ve yerli ihrakiye ürünleri için ayrı mevzuat çalışmaları yapılmalı. İç piyasaya hitap etmeyen ihraç kayıtlı ve transit rejime tabi ihraki ürünlerinden alınan katılım payı yüzde 0’a indirilmeli. Dünyada emisyon kontrollerine paralel olarak yeni ürünler gemi yakıtı olarak kullanılmaya başlanıyor.“Denizcilik Yakıtı” yelpazesi bu gelişmelere paralel olarak genişletilmelidir. Ayrıca lisans verme kıstaslarında yeni düzenlemelere gidilmeli ve senelerce sektörde sorunsuz hizmet vermiş şirketlerle, adı sanı duyulmamış şüpheli şirketlere yaklaşım farklı olmalıdır.
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.