Gemi Tedarikçileri Derneği (TURSSA)
Ülkemiz limanlarına gerek ticari, gerekse turizm amaçlı gelen gemiler ile Boğazlardan transit geçiş yapan gemilerin sayısı dikkate alındığında, tedarikçilik...
Ülkemiz limanlarına gerek ticari, gerekse turizm amaçlı gelen gemiler ile Boğazlardan transit geçiş yapan gemilerin sayısı dikkate alındığında, tedarikçilik sektörünün ülke ihracatına önemli bir destek oluşturabileceği gözlemlenmiştir. Bu gerçekten hareketle, ülkemizin önde gelen gemi tedarik firmalarının kurmuş olduğu ve dünya üzerindeki gemi tedarikçilerinin üyesi olduğu uluslararası bir birlik olan Uluslar arası Gemi Tedarikçileri Derneği (ISSA)’nın da yönetim kurulu üyesi olan Gemi Tedarikçileri Derneği (TURSSA), 2003 yılında kurulmuştur. ISSA, bugün 52 ülkeden yaklaşık 2000 üyesi ve uluslar arası 43 derneği de bünyesinde barındırmaktadır. TURSSA; sektörün geleceğini daha verimli, kaliteli ve diğer komşu ülkelerle rekabet edebilir hale getirmek amacıyla 2003yılından bugüne kadar yoğun bir faaliyet yürütmektedir. En iyi kalite ve fiyatla hizmet vermeyi amaç edinmiş ISSA’ya bağlı 43 uluslararası dernekten biri olan TURSSA, genç bir kuruluş olmasına rağmen güçlü değerlere sahip olup, global pazarda ülkemizi başarıyla temsil etmektedir. Nitekim geçtiğimiz yılın 30-31 Mayıs tarihlerinde yapılan 59. ISSA Kongresi’nde Gemi Tedarikçileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yorgo Saris, ISSA İcra Komitesi’ne seçilmiş bulunmaktadır.
Dernek Başkanı Yorgo Saris, 01 Ocak 2015 itibari ile bu göreve başlamış bulunmaktadır. TURSSA ayrıca (OCEAN) Avrupa Gemi Tedarikçileri Organizasyonu’na da gözlemci üye statüsünde katılmıştır. OCEAN; Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin ulusal gemi tedarikçilerini temsil eden çatı bir kuruluş olup, ISSA’ya bağlı hareket etmekte ve Avrupa Birliği Komisyonu ile ortak çalışmaktadır. Her alanda olduğu gibi bu alanda da birlikten kuvvet doğacağı fikriyle hareket edilerek gemi tedarikçilerini bir çatı altında toplamayı hedefleyen TURSSA’nın şu anda 29 üyesi bulunmaktadır. Dernek yetkilileri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile sürekli görüşmeler yapmakta ve çözüm önerileri üzerinden hareket ederek mevzuatlarda bazı düzeltmelerin yapılmasını sağlamaktadırlar. Bu şekilde antrepolara konulan eşyalarla ve vergilerle ilgili dernek tarafından istenilen bazı düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Türkiye; Boğazlardan geçen gemilerin yanı sıra, limanlara ve tersanelere gelen gemiler de göz önüne alındığında ciddi bir ikmal potansiyeline sahiptir. Bu noktada Gemi Tedarikçileri Derneği’nin amacı hem hizmet verilen gemi sayısını, hem de satılan ürün miktarı ve çeşitliliğini arttırmaktır. Türkiye, iklim avantajı ile taze sebze ve meyvenin doğal ortamında yetiştiği bir ülkedir. Türkiye’ye gelen gemilerin yüzde 20’sine ikmal yapılabildiği tahmin edilmektedir. Gemi Tedarikçileri Derneği, TURSSA üyesi tedarikçilerin, 300 milyon dolarlık bir girdi sağladıklarını düşünmektedir. Bu noktada amaç, pazarı daha da büyütmektir. İşte bunun için de devletten bazı beklentiler devreye girmektedir. Rahat ve çabuk operasyon imkânı sağlanması, prosedürlerin ve gümrük duvarlarının sektörü bu kadar zorlamaması devletten talep edilen bazı konular olarak dikkat çekmektedir.
Dernek üyelerinden alınan rakamlarla Gemi Tedarik Sektörü
• Boğazlarımızdan toplam 50.000 gemi geçiş yaparken, limanlarımıza 75.000 gemi uğradı.
• Ülkemize 300 milyon dolarlık bir döviz girdisi sağlandı.
• Toplam 125 bin gemiden sadece yüzde 15-20’sine hizmet verildi.
• Hedef bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak ve 600 milyon dolarlık getiri sağlamaktır.
• Çalışan sayısı 1000, araç sayısı 400, antrepo sayısı 15’dir.
• 30.000 metrekare depo alanı, 10.000 metrekare antrepo alanı bulunmaktadır.
• Son bir yılda gemilere teslimat sayısı (adet) 40.000’dir.
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.